Hoitopalvelut: Pohteen uudella här­ve­lil­lä voi mitata ter­veyt­tään aivan itse Kon­tin­kan­kaan akuut­ti­vas­taan­otol­la

Rikokset: Au­to­kaup­pa johti julmaan ryös­töön Kau­ko­vai­niol­la

Kauppahalli: Jou­lun­ai­ka avat­tiin Oulun kaup­pa­hal­lis­sa kol­mi­päi­väi­sel­lä ta­pah­tu­mal­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Leh­dis­tön­va­paut­ta on puo­lus­tet­ta­va

Maanantaina 3. toukokuuta vietetään kansainvälistä lehdistönvapauden päivää. Lehdistöllä on liberaalissa demokratiassa elintärkeä rooli vallan vahtikoirana sekä disinformaation torjujana. Jos lehdistönvapaus heikkenee, samalla heikkenevät myös toimittajien mahdollisuudet tutkia ja paljastaa kansalaisille julkisen vallan väärinkäytöksiä ja korruptiota. Vapaa ja monipuolinen lehdistö on oikeusvaltion paras itsepuolustus.

Kansainvälisesti kehitys ei kuitenkaan näytä hyvältä. Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisen lehdistönvapausindeksin perusteella lehdistönvapaus maailmassa on viime vuosina heikentynyt, ja koronapandemia on tätä vielä entisestään voimistanut.

Erityisen huolissaan pitää olla monen Euroopan unionin jäsenmaan sijoituksesta vertailussa. Kun oikeusvaltio, demokratia, sananvapaus ja ihmisoikeudet on kirjattu EU:n tärkeimpiin perusarvoihin, pitäisi sen pohjalta kaikkien jäsenmaiden olla maailman kärkeä lehdistönvapaudessa. Näin ei kuitenkaan ole.

Huonoin tilanne on Bulgariassa, joka vajonnut 180 maan listauksessa sijalle 112, Brasilian ja Indonesian väliin.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.