Laulu rai­ka­si, raketit pauk­kui­vat ja soihdut sa­vu­si­vat – ou­lu­lais­fa­nit juh­li­vat Kärp­pien Suomen mes­ta­ruut­ta läpi yön

Oululaiset kärppäfanit kerääntyivät Oulun torille kultaottelun jälkeen. Hurjapäisimmät juhlijat ampuivat torilla raketteja ja sytyttivät soihtuja.

Kärppä-fanit juhlivat läpi yön. Kärppäfanien juhlinta on alkanut. Kärppä-huiveja ja -lippuja liehutellaan autojen ikkunoista ja toria kiertävässä autoletkassa tööttäillään. Puoli kymmenen jälkeen torille oli kerääntynyt parisataa kärppäfania. Vanhassa Paloasemassa kiekkokatsojat riemuitsivat Kärppien voitosta. Kuvassa vasemmalta lähtien Tuula Tausta-Salo, Vesa Salo, Jari Saarnio, Eija Raappana ja Janne Kurtti.
Kärppä-fanit juhlivat läpi yön.
Kärppä-fanit juhlivat läpi yön.
Kuva: Teija Soini

Oululaiset kärppäfanit kerääntyivät Oulun torille kultaottelun jälkeen.

Torille tuli opiskelijoita haalareissaan ja lätkäfaneja heti mestaruuden ratkettua. Illan edetessä väkeä valui paikalle tasaiseen tahtiin. Kello 23 jälkeen Toripolliisin ympäristöön oli kerääntynyt jo arviolta viitisensataa ihmistä. Hurjapäisimmät juhlijat ampuivat torilla raketteja ja sytyttivät soihtuja.

Kärppäfanien juhlintaa.
Kärppäfanien juhlintaa.
Kuva: Teija Soini

Kärppä-huiveja ja -lippuja liehuteltiin ikkunoista ja toria kiertävässä autoletkassa tööttäiltiin. Rytmikäs "Kärpät!"-huuto raikui kauppatorilla ja välillä yleisöä yllytettiin Toripolliisin lakin päältä myös "Laaaassekukkonen, lassekukkonen!"-huutoihin. 

Puoli kymmenen jälkeen torille oli kerääntynyt parisataa kärppäfania.
Puoli kymmenen jälkeen torille oli kerääntynyt parisataa kärppäfania.
Kuva: Teija Soini

Illan mittaan kansaa virtasi lisää torille ja karnevaalitunnelmassa raikuivat tutut kannustuslaulut. Toripolliisin päältä ja väkijoukon keskeltä laulatettiin Routasydäntä, "Oulun Kärpät!"-huutoja ja saipa maalivahti Veini Vehviläinenkin oman huutokuoronsa.

Oululaiset kerääntyivät Toripolliisille juhlimaan Oulun Kärppien mestaruutta.
Video: Kaleva

Oulun Kauppatorilla juhlineet Miika Keisu ja Seppo Lehtonen kertoivat seuranneensa Kärppien taivalta jo Mestiksestä asti. Illan torijuhliin kaverukset saapuivat ystävän kotona järjestetystä kisastudiosta. 

– Torille tuleminen vain kuuluu asiaan, tämä on tällainen kansanjuhla, Keisu sanoi. 

Miehet kertovat, että usko kotijoukkueeseen pysyi vahvana finaalisarjan ajan Tapparan kahdesta peräkkäisestä voitosta huolimatta. 

– Finaaleissa marginaalit ovat aina pienet, Keisu muistutti. 

Katso Facebook-video kauppatorin tunnelmista.

Poliisi: Ei suurempia järjestyshäiriöitä

Poliisin mukaan liikkeellä oli runsaasti ihmisiä aamuun saakka varsinkin torinrannan alueella.

Vaikka juhlat jatkuivat läpi yön, se ei juuri poliisin tehtävissä näkynyt. Juhlintaa hillitsi se, että monilla oli edessään työ- tai koulupäivä. 

Oulun poliisin johtokeskuksen mukaan Oulussa on totuttu kultajuhliin, joten suurempia järjestyshäiriöitä ei ollut. Perjantaiyönä torinrannalla sattunut miehen puukotus ei liittynyt poliisin mukaan Kärppä-juhlintaan.

"Voittajafiilis! Poika tulee takaisin kotiin"

Ravintola Vanhassa Paloasemassa tunnelma nousi kultaottelun jälkeen kattoon, kun Kärpät kohotti Kanada-maljaa Tampereella. Maalivahti Veini Vehviläinen sai Vanhan Paloaseman kiekkokatsojilta erityisen suuret suosionosoitukset, kun hän sai mitalin kaulaansa.

Ottelua Vanhassa Paloasemassa seurannut Jussi Mikkola sanoo katsoneensa jokaisen kärppämatsin syksystä asti. Tunnelma oli korkealla mestaruuden ratkeamisen jälkeen. 

– Voittajafiilis! Poika tulee takaisin kotiin, Mikkola iloitsi.

Mikkola kertoi, että syksyllä Vanhassa Paloasemassa istui pelien aikana alle parikymmentä kannattajaa, mutta määrä kasvoi kevättä kohden. 

– Oululaiset ovat hitaita lämpenemään, Mikkola naurahti. 

Mestaruus oli odotettu, vaikka vaikeitakin pätkiä oli välillä. 

– Usko Kärppiin oli välillä koetuksella, mutta palasi tuossa Ässät-sarjan aikana, Mikkola sanoo.

Mikkola riemuitsi Kärppien voitosta, mutta sanoi omien juhliensa jäävän melko lyhyiksi huomisen työpäivän vuoksi.

Vanhassa Paloasemassa kiekkokatsojat riemuitsivat Kärppien voitosta.
Vanhassa Paloasemassa kiekkokatsojat riemuitsivat Kärppien voitosta.
Kuva: Teija Soini