Lapin tu­li­pal­lo tuntui ik­ku­noi­ta he­li­syt­tä­vä­nä pai­neaal­to­na, me­teo­riit­ti putosi sir­pa­lei­na Vät­sä­rin erä­maa­han

Pohjois-Suomen taivaalla nähtiin viime viikon torstaina kirkas tulipallo. Ursan tulipallotyöryhmän mukaan kyse meteoroidi, joka osui maapallon ilmakehään Suomen Lapin yllä.

Tulipallo lensi Inarin taivaalla viime viikolla. Kuvassa on meteoroidin lentoreitti. Kappaleet putosivat Vätsärin erämaahan, joka on merkitty kuvaan punaisella. Tulipallo näkyi Lapin taivaalla viime viikolla.
Tulipallo lensi Inarin taivaalla viime viikolla. Kuvassa on meteoroidin lentoreitti. Kappaleet putosivat Vätsärin erämaahan, joka on merkitty kuvaan punaisella.
Tulipallo lensi Inarin taivaalla viime viikolla. Kuvassa on meteoroidin lentoreitti. Kappaleet putosivat Vätsärin erämaahan, joka on merkitty kuvaan punaisella.
Kuva: Ursa

Pohjois-Suomen taivaalla nähtiin viime viikon torstaina kirkas tulipallo. Ursan tulipallotyöryhmän mukaan kyseessä on meteoroidi, joka osui maapallon ilmakehään Suomen Lapin yllä. Ilmiö näkyi myös Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa.

Meteoriitin kappaleet päätyivät Vätsärin erämaahan, joka sijaitsee Inarijärven koillispuolella Norjan ja Venäjän rajojen tuntumassa.

Ursa kertoo, että lennon aikana tapahtui yhteensä neljä näyttävää välähdystä, jotka johtuivat kappaleen lohkeamisesta pienempiin osiin. Välähdykset olivat lentoradan alta nähtynä sokaisevan kirkkaita.

Kappale liikkui ilmakehässä monta kymmentä kertaa ääntä nopeammin, mikä synnytti voimakkaan paineaallon.

Ursan tulipallotyöryhmään kuuluva Jarmo Moilanen kertoo Ursan tiedotteessa, että lentoreitin alla ja lähellä olleet ihmiset olivat kuulleet paineaallon rajuna räjähdyksenkaltaisena pamauksena.

– Paineaalto oli niinkin voimakas, että se sai ikkunat ja talot tärähtämään ja eräät havaitsijat tunsivat sen kehossaan. Pamauksen jälkeen on kuulunut jyrinää. Nämä ovat tyypillisiä ääni-ilmiöitä suurten ja syvälle ilmakehään tunkeutuvien tulipallojen yhteydessä, Moilanen sanoo.

Painoi satoja kiloja

Tulipallon synnyttänyt meteoroidi eteni aluksi noin 13 kilometriä sekunnissa. Se syttyi valoisaksi Ivalon lounaispuolella 91 kilometrin korkeudessa ilmakehän kitkan seurauksena.

Meteoroidi eteni Pohjois-Lapin yllä loivasti kohti koillista. Vaikuttavan tulipallon lento kesti 9,5 sekuntia, mikä on epätavallisen pitkä aika. Ursan Taivaanvahti-palveluun saapui ilmiöstä yli 50 havaintoa.

– Kohteen alkuperäinen halkaisija oli noin puoli metriä, arvioi tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen.

Kappaleen massa oli ennen maapalloon törmäämistä noin 100–300 kiloa.

– Kohteen valoisa lento päättyi myös huomattavan matalalla, vain noin 20 kilometrin korkeudella Inarijärven koillisen kulman yläpuolella. Näinkin matalalle selviävät tulipallot ovat jokseenkin varmasti meteoriitin pudottajia, Lyytinen toteaa.

Johannes Karhula latasi viime viikon torstaina Lohtajalla kuvaamansa videon Youtubeen. Siinä valo- tai tulipallo näkyy selvästi taivaanrannassa:

Maahan pudonneiden kappaleiden vauhti hidastui voimakkaasti ennen kuin ne päätyivät vapaan pudotuksen jälkeen maahan. Niin kutsuttu pimeän lennon vaihe kesti muutaman minuutin. Tuona aikana tuulet riepottelivat sirpaleita sivuun alkuperäiseltä lentoreitiltään.

Suurin osa meteoroidin alkuperäisestä massasta tuhoutui ilmakehässä kitkan vaikutuksesta.

– Mallinnuksen perusteella on kuitenkin käytännössä varmaa, että osa materiaalista selvisi maanpinnalle asti. Kaikkiaan meteoriitin kappaleita on voinut tulla alas jopa useita kymmeniä kiloja, Lyytinen toteaa.

Kyseessä on harvinaisen suuri määrä. Yleensä maanpinnalle tulee vain kymmeniä tai satoja grammoja materiaalia. Enimmilläänkin kappaleet ovat tavallisesti korkeintaan muutaman kilon painoisia.

Suuri osa Vätsärin alueelle pudonneista kappaleista on kooltaan pieniä, ja ne ovat levinneet noin 60 neliökilometrin laajuiselle alueelle. Meteoriittien löytäminen on siksi hyvin vaikeaa.