Pääkirjoitus: Oulukin tar­vit­see mo­ni­toi­mia­ree­nan, mutta liial­li­nen vil­kui­lu Tam­pe­reen suun­taan voi johtaa yli­mi­toi­tet­tuun rat­kai­suun

Jääkiekko: Tors­tai­na Veini Veh­vi­läi­nen haluaa sy­ven­tää Kärp­pien ah­din­koa tor­ju­mal­la kaikki lau­kauk­set

Mielipiteet: Älä riko leik­ki­puis­to­ja, ra­hoil­la saisi keinuja ja tram­po­lii­ne­ja, toivoo 5. luok­ka­lai­set

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lämmin ju­han­nus oli vasta esi­ma­kua – kovat helteet saa­pu­vat Suomeen

Paikoitellen lämpötila voi ensi viikolla kohota yli 30 asteeseen.

Helsinki
Helteet jatkuvat ensi viikollakin.
Helteet jatkuvat ensi viikollakin.
Kuva: Heikki Uusitalo

Ensi viikolla on luvassa kovia helteitä etenkin maan etelä- ja keskiosiin, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo STT:lle.

Koko maassa ollaan lähellä hellelukemia ja lämpötilat liikkuvat pääasiassa 23 ja 28 asteen välillä. Paikoitellen lämpötilat voivat kohota jopa 30 asteeseen.

– Ei välttämättä vielä maanantaina, mutta tiistaina maan lounaisosissa voidaan mennä jo 30 asteeseen.

Lämpötilat jatkavat kohoamista loppuviikkoa kohden, ja loppuviikosta 30 asteen lämpötilat voidaan ylittää laajasti maan etelä- ja keskiosissa.

Maan pohjoisosissa lämpötilat pysyvät vielä viileämpinä. Pohjois-Lapissa lämpötilat pysyvät kohtalaisen tuulen vuoksi 20 asteen tienoilla, mutta Länsi-Lapissa lämpötila voi nousta lähelle hellelukemia.

Lämmölle ei näy aivan heti loppua. Viljamaan mukaan korkeapaine jatkuu koko ensi viikon.

– Sitä seuraavalla viikolla, jolloin kuukausi vaihtuu heinäkuuksi, sää muuttuu todennäköisesti hieman epävakaisemmaksi. Mutta silloinkin on edelleen lämmintä, Viljamaa kertoo.

Juhannus antoi esimakua tulevasta

Lämpimistä säistä päästiin nauttimaan jo juhannuksena eri puolilla maata. Samalla se on mittaushistorian lämpimimpiä juhannuksia koko 2000-luvun ajalta.

Juhannusaaton osalta lämpimin mittaus tehtiin Salossa Kärkän mittausasemalla, jossa lämpötilaksi mitattiin 28,7 astetta.

– Se on jaetulla nelossijalla kaikkien aikojen lämpimimpänä juhannusaattona. Viime vuonna Kouvolassa päästiin samaan lukemaan, Viljamaa sanoo.

Kaikkein lämpimin juhannusaatto mittaushistorian aikana oli vuonna 1999. Silloin mitattiin 31,1 asteen lämpötila Ylämaan mittausasemalla Ylöjärvellä.

Juhannuspäivän korkein lämpötila mitattiin tänä vuonna Kokemäen Tulkkilan mittausasemalla, missä mitattiin 28,3 astetta. Tämän vuoden juhannuspäivä on mittaushistorian kuudenneksi lämpimin. Mittaushistorian kuumin juhannuspäivä oli vuonna 1999. Silloin Ylöjärvellä Ylämaan mittausasemalla mitattiin peräti 32,5 astetta.

Vuonna 1999 juhannus oli mittaushistorian lämpimin sekä juhannusaattona että -päivänä.

– Sillon oli kuuma vuosi, mutta tämän vuoden juhannus oli myös erittäin lämmin, Viljamaa toteaa.