Lai­na­pyö­rien tar­vet­ta sel­vi­te­tään – pi­täi­si­kö Oulussa olla yh­tei­siä kau­pun­ki­pyö­riä?

Konsulttiyhtiö Rambollin hanke selvittää, minkälainen pyörälainaus sopisi Ouluun.

Oulussa saattaa tulevaisuudessa päästä ajelemaan lainapyörillä.
Oulussa saattaa tulevaisuudessa päästä ajelemaan lainapyörillä.
Kuva: Maiju Torvinen

Lainapyörien tarvetta ja toimintamahdollisuuksia kartoitetaan Oulussa. Konsulttiyhtiö Rambollin ohjaama hanke pyrkii löytämään Oululle sopivan lainapyörien toiminta- ja käyttömallin.

Oulussa on vuosien saatossa kokeiltu erilaisia lainapyöräjärjestelmiä. Kaupunkipyörät eivät ole missään vaiheessa päässeet vakiintumaan kaupungin katukuvaan, vaan pyörälainaus on jäänyt kokeiluasteelle.

Uuden hankkeen on tarkoitus selvittää, miten pyörien valvonta ja rahoitus toteutettaisiin käytännössä. Lisäksi etsitään lainapyörätoiminnalle sopivaa järjestäjää.

Selvityksen valmistuttua Oulun kaupungille annetaan kuvaus tämän tarpeisiin sopivasta pyörämallista, maksu- ja käyttäjäjärjestelmistä, pyöräasemista ja -telineistä sekä lukitustekniikasta.

Oulun lisäksi lainapyörien tulevaisuutta selvitetään Lahdessa, Jyväskylässä ja Tampereella.

– Tavoitteena on saada käsitys siitä, millainen olisi toimivin järjestelmä kussakin kaupungissa. Samalla kartoitetaan operaattoreiden ja järjestelmätoimittajien halukkuutta lähteä toteuttamaan järjestelmää tarkastelussa oleviin kaupunkeihin, kertoo hankkeen projektipäällikkö Reijo Vaarala Rambollista.

Kaupunkien lainapyörätarvetta kartoittava hanke on saanut Liikenneviraston vuoden 2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen.

Mitä mieltä sinä olet? Pitäisikö Oulussa olla yhteisessä käytössä olevia kaupunkipyöriä? Kerro ajatuksesi kommenttikentässä!