Lähes 2,2 mil­joo­naa suo­ma­lais­ta Fa­ce­boo­kis­sa - nuoret jät­tä­mäs­sä pal­ve­lun?

Haukiputaalainen sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä on laskenut Facebookin suomalaiskäyttäjien määrän. Pönkä kirjoittaa asiasta blogissaan.

-
Kuva: Heikki Uusitalo

Haukiputaalainen sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä on laskenut Facebookin suomalaiskäyttäjien määrän. Pöngän laskelmien mukaan Facebookissa on vuoden 2014 alussa maksimissaan 2 193 000 yli 13-vuotiasta käyttäjää. Facebookin alaikäraja on 13 vuotta.

Pönkä kirjoitti asiasta Lehmätkin lentäis -blogissaan.

Pönkä on laskelmissaan käyttänyt hyväkseen Facebookin ilmoittamia lukuja ja verrannut niitä Tilastokeskuksen tuoreisiin lukuihin yhteisöpalveluiden käytöstä. Facebookin ilmoittamissa luvuissa ovat mukana kaikki käyttäjäprofiilit, joten luku on todellista suurempi, koska osalla käyttäjistä on useita profiileja.

Ehkä yllättävintä Pöngän luvuissa on, että nykyisten 13-vuotiaiden joukko on huomattavasti aiempia pienempi. Vertailutuloksen perusteella vain 52 prosenttia 13-vuotiaista on Facebookissa. Esimerkiksi 16-vuotiaista jopa kymmeniä prosentteja suuremmalla osalla ikäryhmästä on profiili palvelussa.

”Nuorten näkökulmasta on tullut se piste, etteivät he koe sitä enää omaksi palvelukseen, kun siellä ovat vanhemmat ja isovanhemmat”, Pönkä sanoo Kalevalle.

Vanhemmissa kasvunvaraa

Vaikka Facebookin mainoskoneen ilmoittamien lukujen pitäisi olla ajan tasalla, muutoksen suuruus aiempiin ikäluokkiin on niin suuri, että se panee Pöngän jopa epäilemään lukujen oikeellisuutta.

Nuorten Facebookin käytön vähenemistä Pönkä ennusti tosin jo aiemmin tänä vuonna. Syinä voivat olla esimerkiksi muut yleistyvät sosiaaliset mediat. Nuoret suosivat esimerkiksi WhatsAppia ja Instagramia.

”Nuoret äänestävät jaloillaan, kun Facebook ei pysty vastaamaan heidän tarpeisiinsa.”

Pöngän mukaan nuorten kohdalla ratkaiseva raja näyttää olevan tällä hetkellä 17 vuoden ikä. Sitä nuoremmissa ikäluokissa Facebookin käyttö vähenee Pöngän vertailulukujen perusteella.

Vaikka nuoret eivät enää innostu yhtä paljon Facebookista kuin vanhemmat, ei käyttäjäkato uhkaa hetkeen.

”Kokonaisuudessaan käyttäjämäärät kasvavat, sillä nuoret ikäluokat ovat pieniä verrattuna vanhempiin. Vanhemmissa ikäluokissa on vielä kasvunvaraa”, Pönkä sanoo.

Korjattu 11.11: 13-vuotiaiden ja 16-vuotiaiden välistä suhdetta täsmennetty.