Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Laaja do­ping­ai­nei­den kauppa pal­jas­tui: Mies val­mis­ti aineet keit­tiös­sään ja keksi niille parasta ennen -päi­väyk­set – toinen epäil­lyis­tä Poh­jois-Poh­jan­maal­ta

Dopingaineiden kauppaa käytiin Tor-verkon kauppapaikoilla. Kuvituskuva arkistosta.
Dopingaineiden kauppaa käytiin Tor-verkon kauppapaikoilla. Kuvituskuva arkistosta.
Kuva: Laura Seppä/Arkisto

Tulli kertoo tiedotteessaan, että se on tutkinut rikostapausta, jossa Tor-verkossa levitettiin suuri määrä dopingaineita.

Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla asuvia henkilöitä epäillään dopingaineiden valmistuksesta ja myynnistä Tor-verkon Sipulimarketissa ja Torilaudalla vuosina 2019–2021.

Tullin esitutkinnan mukaan dopingaineita on myyty yhteensä vähintään 94 000 euron arvosta.

Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että Pohjois-Savossa asuva mies aloitti dopingaineiden valmistuksen vuonna 2018.  Ensin dopingaineet oli tarkoitettu omaan käyttöön. Seuraavana vuonna mies aloitti valmistamiensa dopingaineiden myynnin Tor-verkon kauppapaikoilla.

Mies hankki ohjeet dopingaineiden valmistamiseen internetistä. Raaka-aineet mies tilasi Kiinasta, ja tilaukset maksettiin bitcoineilla.

Mies kertoo valmistaneensa dopingaineet omassa keittiössään pääosin sieltä löytyneillä välineillä. Hän keksi valmistamilleen aineille itse tuotenimen ja logon sekä tekaistut parasta ennen -päiväykset.

Keittiössä valmistui pääasiassa testosteronia, mutta myös muita dopingaineita, kuten boldenonia, trenbolonia ja drostanolonia.

Huhtikuussa 2021 Tulli suoritti kotietsinnän miehen asuntoon, josta takavarikoitiin dopingaineiden raaka-aineita ja valmistusvälineitä, satoja ampulleja valmiita dopingaineita sekä satoja tyhjiä ampulleja odottamassa täyttämistä.

– Kotietsinnällä löytyi yli 2 200 millilitraa dopingaineita, joista olisi saatu noin 850 käyttöjaksoa. Aineista suurin osa oli testosteronia. Takavarikoitujen dopingaineiden katukauppahinta olisi ollut noin 105 000 euroa, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tiedotteessa.

Tullin esitutkinnassa selvisi, että dopingaineiden tosiasiallinen myyjä vaihtui vuodenvaihteessa 2021. Pohjoissavolainen mies kertoo luovuttaneensa myyjätilinsä tunnukset häneltä dopingaineita ostaneelle, tuntemattomalle miehelle.

Tämän jälkeen pohjoissavolainen mies kuitenkin jatkoi dopingaineiden valmistusta. Mies kertoo saaneensa viestisovelluksella tiedot dopingaineiden tilauksesta ja toimittamisesta tuntemattomalta mieheltä, jolle hän luovutti myyjätilin tunnukset.

Tulli selvitti esitutkinnassaan, että uusi myyjä on Pohjois-Pohjanmaalla asuva mies.

Dopingaineita lähetettiin kymmeniä kertoja Pohjois-Savosta Pohjois-Pohjanmaalle myytäväksi Tor-verkossa. Pohjois-Pohjanmaalla asuva mies ehti myydä dopingaineita vähintään 364 käyttöjakson verran Torilauta-, Sipulimarket-, Spurdomarket- ja Keskustori-sivustoilla. Myyntituotto on ollut noin 47 000 euroa.

Tulli on tutkinut tapauksia törkeänä dopingrikoksena. Tutkinnan aikana on otettu kiinni kaksi henkilöä, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla asuvat miehet, jotka ovat olleet vangittuina.

Rikosasian esitutkintapöytäkirja lähetetään alkusyksystä syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon. Tapausta käsiteltäneen Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.