Tulospalvelu: Katso alue­vaa­li­tu­lok­sen yk­si­tyis­koh­dat

Kuvagalleria: Näin vaa­li­tu­los­ta juh­lit­tiin Oulussa

Kolumni
Tilaajille

Ky­ber­pan­de­mia voi olla seu­raa­va harmaa sar­vi­kuo­no - olem­me­ko val­mii­na koh­taa­maan sen?

Harmaa sarvikuono viittaa uhkaan tai riskiin, mikä ei ole toteutuessaan yllätys vaan se on jopa todennäköiseksi arvioitu, Jarno Limnéll kirjoittaa.

Koronapandemiaa kutsutaan mustaksi joutseneksi. Olisi lohdullista, jos se pitäisi paikkansa, mutta valitettavasti viruspandemia ei ole musta joutsen. Mustilla joutsenilla tarkoitetaan tapahtumia ja asioita, joita ei ole pystytty ennakoimaan eikä etukäteen ennustamaan. Mustat joutsenet ovat siis täysin odottamattomia ja yllätyksellisiä, koska niiden olemassaoloon ei ennen niiden ilmestymistä osattu edes kuvitella. Yhdysvalloissa tapahtunutta syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 terrori-iskuja voi pitää mustana joutsenena, mutta virus ei sitä ole.

Koronakriisiä ei voi pitää täysin yllättävänä ja ennakoimattomana. Esimerkiksi Maailman talousfoorumin vuosittaisessa Globaalit riskit -raportissa pandemian uhka on ollut esillä jo pitkään. Tämän vuoden tammikuussa (ennen koronakriisin puhkeamista) ilmestyneessä raportissa todetaan myös, että ”yksikään maa ei ole täysin valmistautunut pandemian hoitamiseen, ja samaan aikaan kollektiivinen haavoittuvuutemme sekä tartuntakriisien yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset ovat kasvaneet.”