Kuu­sa­mon Juu­so-kar­hu petaa innolla tal­vi­pe­sään­sä vi­deol­la – "On autuas olo", nau­rah­taa Sulo Kar­ja­lai­nen

Kuusamon Suurpetokeskuksen karhut ovat jo unten mailla. Videolla tunnettu taiteilijakarhu Juuso petaa talvipesäänsä huolella.

Video: Pasi Jäntti

Kuusamon Suurpetokeskuksen karhut ovat jo unten mailla. Videolla tunnettu taiteilijakarhu Juuso petaa talvipesäänsä huolella.

Talvipesiin Suurpetokeskuksen karhut siirtyivät marraskuun alkupuolella.

Juuso nukkuu talviunet emonsa Tessun kanssa. 

– Juuso on peräkammarin poika. Niin kuin jotkut muutkin suuret taiteilijat se asustaa äitinsä kanssa, silloin saa keskittyä luomistyöhön, naurahtaa eläinhoitaja Pasi Jäntti.

Loka-marraskuun vaihteessa kuvatussa videossa Suurpetokeskuksen yrittäjä Sulo Karjalainen naurahtaa talvipesässä tuhisevalle karhulle: "On autuas olo".

Jäntin mukaan Juuso maalasi muutamia teoksia ennen talviuntaan. Luvassa on karhutaiteen näyttely Tampereella vuodenvaihteen tietämillä ja Oulun seudulla kevätpuolella.

Akvarellitöiden teko vaatii Juusolta aikaa.

– Jos Juusolle antaa 100 paperia, noin 5 niistä pysyy ehjinä. Paperin käsittely on sen verran voimakasta.

Suurpetokeskuksen väki huomasi käytännön kautta, ettei tuoreheinä sovi karhujen talvipesän eristeeksi. Karhuille annettiin ensin heinäpaaleja, mutta ne osoittautuivat kostuviksi ja heinä pitikin poistaa pesistä.

– Kyljet siinä urakassa tuli kipeiksi. Aikaisemmin talvipesissä on käytetty puitua olkea, mutta nyt sitä ei saatu Tyrnävältäkään, Jäntti selittää.

Nyt karhujen talvipesissä on puulastua, jonka pitäisi pysyä kuivana. 

Kuusamon Suurpetokeskus on kiinni karhujen talviunen ajan. 

– Suurpetokeskuksen Ilveskameran kautta voi seurata, kuinka Sulo ruokkii ilveksiä ja heiluttaa tervehdyksen. Sulo saa puolestaan usein terveisiä aina Brasiliaan myöten.