Autot: Au­ton­raa­to muuttui ou­lu­lai­sen tu­nin­ki­ker­hon hal­lis­sa 30 000 euron sau­na-au­tok­si

Kaleva Live: Koi­vu­lan tilan lehmät kir­ma­si­vat lai­tu­mel­le Mu­hok­sel­la

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­per­heen re­mon­tit tehdään nol­la­bud­je­til­la – tar­vik­keet han­ki­taan omista va­ras­tois­ta ja ros­ka­la­va­ryh­mäs­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

"Kuuraa muo­dos­tuu niin, että met­säs­tä vain rutina kuu­luu" – Säh­kö­lin­jo­jen kor­jaa­jat tehneet kym­me­nien tuntien työ­put­kia

– Tykyn paino on ihan muista maailmoista. Olen ollut täällä 15 vuotta eikä koskaan ole ollut vastaavaa tilannetta, sanoo Eltel Networks Pohjoisen tiimiesimies Teijo Heikkinen.

Tykkylumi on aiheuttanut monia ongelmia Kainuussa. Lumikuormat ovat vahingoittaneet pylväsrakenteita ja kaataneet pylväitä maastossa. Korjaustöitä on tehty lumikinoksissa ja pimeässä keskellä sydäntalvea.
Tykkylumi on aiheuttanut monia ongelmia Kainuussa. Lumikuormat ovat vahingoittaneet pylväsrakenteita ja kaataneet pylväitä maastossa.
Tykkylumi on aiheuttanut monia ongelmia Kainuussa. Lumikuormat ovat vahingoittaneet pylväsrakenteita ja kaataneet pylväitä maastossa.
Kuva: Eltel Networks Pohjoinen

Kainuu on kärvistellyt lähes kuukauden lumikaaoksen kourissa. Eri sähköyhtiöiden työntekijät ovat tehneet ympäripyöreitä päiviä ja korjanneet sähkövikoja. Asentajat ovat siivonneet lumen kaatamia puita pois sähkölinjoilta ja pudotelleet painavaa lumikuormaa johdoilta.

Töitä on tehty pimeässä ja umpihangessa. Asentajilla on moottorikelkat ja lumikengät helpottamaan kulkua, mutta liikkuminen umpimetsässä ei ole yksinkertaista.

– Ei se ole helppoa. Lumen katkomat puut hidastavat liikkumista. Maa ei ole roudassa, niin ojat ja muut vesistöt ovat auki. On jouduttu lastaamaan lunta ojaan, että on päästy kelkalla yli, Eltel Networks Pohjoisen tiimiesimies Teijo Heikkinen sanoo.

Heikkisen vastuualue ulottuu Vaalasta pohjoiseen, Puolangalle, Suomussalmen ja Hyrynsalmen rajoille. 15-20-tuntiset työpäivät ovat tulleet tutuksi vuodenvaihteesta lähtien asentajille.

– Pisin vuoro, minkä itse tein, oli 30 tuntia, Heikkinen sanoo.

Töitä pitäisi tehdä, mutta levätäkin täytyisi. Joskus 15-tuntisessa työpäivässä puhdistaa puita ja lunta pitkältäkin pätkältä sähkölinjaa, mutta linjojen katkeaminen tai pylväsrakenteiden hajoaminen hidastaa.

– Mäntymetsä antaa heti periksi, kun pakkanen kiristyy. Jos on painavaa tykkyä kertynyt paljon, niin kaatuvathan ne puut.

Korjaustöitä on tehty lumikinoksissa ja pimeässä keskellä sydäntalvea.
Korjaustöitä on tehty lumikinoksissa ja pimeässä keskellä sydäntalvea.
Kuva: Eltel Networks Pohjoinen

Työtä tehdään oman turvallisuuden ehdoilla

Asentajat liikkuvat metsässä työpareina. Turvallisuus on työnteon ehdoton edellytys. Vaaratilanteita ei ole sattunut Heikkiselle, eikä hänen tietoonsa muillekaan. Ammattilaiset osaavat varautua, ja vaikka asenne on, että maastoon mennään kelillä kuin kelillä, ei turhia riskejä oteta.

– On nytkin ollut tilanteita, että on ollut kova tuuli ja kova lumisade ja puut kaatuvat jatkuvalla syötöllä. Ei silloin pidä mennä, kun tulee puuta niskaan.

Heikkisen mukaan Kainuussa on eletty melkein neljä viikkoa suurhäiriöaikaa. Tällä viikolla tuli taivaalta vettä ja lämpötila nousi plussalle. Sen ennakoitiin mahdollisesti aiheuttavan uuden suman sähkökatkoja, mutta tilanteesta selvittiin odotettua helpommalla.

– Ehdittiin varmaan tehdä niin paljon ennakoivaa työtä. Sääolosuhteet ovat olleet pahimmillaan sellaiset, että kertaalleen kuurasta puhdistettu linja on viikon päästä samanlaisen kuorman alla. Täällä onkin vitsailtu, että kuuraa muodostuu niin vauhdilla, että rutina vain kuuluu metsästä.

Heikkinen sanoo, että ainahan Kainuussa on kuuratalvia. Koskaan ei kuitenkaan tällaisessa mittakaavassa.

– Tykyn paino on ihan muista maailmoista. Olen ollut täällä 15 vuotta eikä koskaan ole ollut vastaavaa tilannetta.

"Vappuna helpottaa"

Perjantaina kerrottiin, että torstainen vesisade oli puhdistanut sähkölinjoja ja puita lumi- ja kuurapeitteistä. Heikkinen ei uskaltanut vielä huokaista helpotuksesta.

– Mehän vitsaillaan, että vappuna tämä helpottaa. Toivottavasti helpottaisi pikkuisen aikaisemmin, jospa jo ensi viikolla selvittäisiin ihan normaalin työajan puitteissa, Heikkinen sanoo.

Sähköverkkoyhtiö Loiste kertoi perjantaina, että suurhäiriötilanne on Kainuussa tällä erää kriittisimmiltä osin ohi. Helikopteritarkastuksissa selvisi, että ainoastaan korkeimmilla vaara-alueilla on tavalliseen talvimaisemaan kuuluvaa lumista puustoa, joka ei ole kallistumassa johdoille.