Kolumni: Mikä siinä yli­opis­ton muu­tos­sa olisi niin ka­ma­laa?

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Kuuba joutui ot­ta­maan käyt­töön dol­la­ri­kau­pat – ainakin va­luut­taa saavat pys­ty­vät os­ta­maan ruokaa ja hy­gie­nia­tuot­tei­ta

Kun koronavirus tyhjensi kaupat ja toi jonot kaduille, saarivaltion oli vuosien jälkeen turvauduttava vanhan vihollisen valuuttaan. Ekonomisti vertaa dollariostoksia valuuttakauppoihin, joita oli Neuvostoliiton romahdettua 1990-luvulla.

Ihmiset jonottavat dollarikauppaan Havannassa. Ensi kertaa kuukausiin saatavilla on hygieniatuotteita ja ruokia, joista on ollut pulaa.
Ihmiset jonottavat dollarikauppaan Havannassa. Ensi kertaa kuukausiin saatavilla on hygieniatuotteita ja ruokia, joista on ollut pulaa.

Valtionkaupat kommunistijohtoisessa Kuubassa alkoivat maanantaina myydä tiettyjä ruokia ja hygieniatuotteita Yhdysvaltain dollareissa. Tuontiriippuvaisella maalla on vakava pula vaihdettavasta valuutasta, jolla ostaa tuotteita ulkomailta.

Edellisen kerran Kuuba joutui avaamaan perustuotteiden dollarimyymälöitä 1990-luvulla, kun Neuvostoliiton kaatuminen syöksi saaren syvään talouslamaan.

Tällä kertaa dollarit toi käyttöön koronaviruspandemia. Se on tärvellyt turismin ja iskenyt muihin tulojen ansaitsemisen keinoihin pahentaen maksukykykriisiä, joka oli olemassa vanhastaankin liittolaismaa Venezuelan luhistumisen ja Yhdysvaltojen tiukentuneiden pakotteiden takia.

Kauppojen eteen muodostui jonoja maanantaina.

Kuubalaiset pakkautuivat pankkeihin hankkimaan pankkikortteja, joita tarvitaan dollarituotteiden ostamiseen. Suurin osa asukkaista kuitenkin pitäytyy perustuotteiden ostamisessa Kuuban paikallisvaluutalla.

– Eivät kaikki kuubalaiset osta sieltä. Ei meillä kaikilla ole perhettä ulkomailla, sanoo 43-vuotias tanssija Lazara Rodriquez, joka asuu yhden dollarikaupan lähellä.

Valtion dollarikauppa on monelle yksityiselle kahvilan omistajalle ainoa keino jatkaa toimintaa. Ulkomaankauppa on Kuubassa valtion yksinoikeus.
Valtion dollarikauppa on monelle yksityiselle kahvilan omistajalle ainoa keino jatkaa toimintaa. Ulkomaankauppa on Kuubassa valtion yksinoikeus.
Kuva: Ernesto Mastrascusa

Hallituksen mukaan 62 kauppaa on avautunut kautta maan, ja lähikuukausina on uusia tulossa.

Viime vuoden lopulla avautui noin 80 dollarikauppaa, jotka myyvät kotitarvikkeita, auton osia ja esimerkiksi moottoripyöriä. Käytettyjä autoja alettiin myydä dollareita vastaan aiemmin tänä vuonna 2020.

Kuubassa valtiolla on yksinoikeus eli monopoli vähittäiskaupassa ja ulkomaankaupassa. Pandemian seuraukset ovat kuitenkin pahentaneet pulaa ruoasta, lääkkeistä ja muista tuotteista, ja vähittäismyymälöiden edustoilla on ollut pitkiä jonoja.

Kuluttajat sanovat, että dollarikaupat tarjoavat niukkuuden keskellä vaihtoehdon joillekin. He valittavat monien tuotteiden puuttuvan silti valikoimasta.

– Tämä on hyvä, hinnat ovat hyväksyttäviä, mutta siellä ei ole monia tuotteita, kuten pesuainetta, öljyä tai kinkkua, eläkeläinen Guillermo Antigua kertoo dollarikaupasta ulos tullessaan.

Kuuba on avautumassa pandemiarajoitusten jäljiltä, eikä maanantaina raportoitu yhtäkään uutta koronatartuntaa.

Yksityisillä ruokaloilla on kuitenkin ollut vaikeuksia saada tarjontaansa kuntoon, koska niillä ei ole pääsyä tukkumarkkinoille.

– On hyvä, että meillä on vaihtoehtoja jatkaa työskentelyä. Ainakin ne myyvät meille tuotteita, juustoja ja muita ostoksiaan pakkaava kahvilan omistaja Daniel Gonzales sanoo.

Kuubaan on avattu useita kymmeniä kauppoja, joista koronaviruksen levitessä hyllyiltä kadonneita tavaroita on saatavissa.
Kuubaan on avattu useita kymmeniä kauppoja, joista koronaviruksen levitessä hyllyiltä kadonneita tavaroita on saatavissa.

Käyttääkseen dollarikauppoja kuubalainen tarvitsee vaihdettavassa valuutassa avatun pankkitilin, johon kuuluu dollariarvoinen pankkikortti. Valuuttaa voi hankkia lähetyksinä ulkomailta tai vaihtamalla paikallisia pesoja kadulla.

– Kuten 90-luvulla, kansalliset valuutat ovat menettäneet vaihdettavuutensa, eivätkä ne mahdollista yhtiöille velan maksua tai vientihankintoja, sanoo entinen Kuuban keskuspankin ekonomisti ja yliopiston opettaja Pavel Vidal.

– Varmistaakseen, että edes jotkut sektorit ja markkinat toimivat, heidän täytyy dollarisoida ne.

Tausta

Kuuba ja dollari

Kuuba laillisti Yhdysvaltain dollarin Neuvostoliiton kaaduttua, mutta se otettiin pois maksuliikenteestä vuonna 2004.

Vuodesta 2004 lähtien liikenteessä on ollut kaksi valuuttaa, peso ja vaihdettava peso, jonka arvoksi katsotaan 24 pesoa. Dollari ja muut vaihdettavat valuutat ovat kuitenkin pysyneet laillisina.

Kuuban hallitus väittää, että vaihdettava peso on tasaveroinen dollarin kanssa, mutta saatavilla oleviin tuontitavaroihin kirjataan valtavia kurssikorjauksia, koska ne ostetaan vaihdettavassa valuutassa.

Pesolla ja vaihdettavalla pesolla ei ole arvoa ulkomailla.

Kuuban talousministeri Alejandro Gil kertoi dollarin käyttöönotosta tällä viikolla maan television iltaohjelmassa. Hän nimitti ratkaisua "poikkeustilanteen keinoksi".

Kuuban talous taantui 2019 ja sen ennustetaan putoavan tänä vuonna kymmenen prosenttia. Yhdysvallat on kiristänyt vuosikymmeniä jatkunutta Kuuban taloussaartoa.