Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Kuopus haastaa kon­ka­rit

Oululainen Suvi Teräsniska, 20, on artisti, joka ei haluaisi asettua lokeroon. Emma-ehdokas kääntää nuoruutensa vahvuudeksi.

Suvi Teräsniska muuttaa huhtikuun alussa Tampereelle. "Jo pidempään on ollut sellainen kutina, että maisemaa voisi vaihtaa. Tampere on tuntunut mukavalta paikalta siellä käydessäni."
Suvi Teräsniska muuttaa huhtikuun alussa Tampereelle. "Jo pidempään on ollut sellainen kutina, että maisemaa voisi vaihtaa. Tampere on tuntunut mukavalta paikalta siellä käydessäni."

Oululainen Suvi Teräsniska, 20, on artisti, joka ei haluaisi asettua lokeroon.

"Musiikkini on modernia iskelmää, joka uppoaa monenlaiseen kuulijakuntaan. Kun esikoislevyä lähdettiin tekemään, haettiin nimenomaan monipuolisuutta", laulaja kertoo.

Siinä onnistuttiin. Viime vuoden kesäkuussa julkaistu Särkyneiden sydänten tie on saanut osakseen runsaasti suitsutusta. Viimeisin tunnustus on Vuoden iskelmätulokas -palkinto, jonka Teräsniska pokkasi Iskelmägaalassa kuukausi sitten.

Tänään Teräsniskalla on edessään jännät paikat, sillä hän on Emma-ehdokkaana kahdessa kategoriassa: vuoden debyyttialbumin ja vuoden iskelmäalbumin sarjoissa. Jälkimmäisestä pystistä hän kamppailee yhdessä maamme kokeneimpien iskelmäkonkarien, Kari Tapion, Jorma Kääriäisen ja Matin ja Tepon rinnalla.

"Tuntuuhan se huimalta. En oikein vieläkään ole käsittänyt, mitä minä teen siellä näiden pitkän linjan muusikoiden keskellä", kevään abiturientti pyörittelee päätään.

Juniorin leimaan Teräsniska on tottunut. "Iskelmägaalassa Paula Koivuniemi nauroi, että voisi olla mummoni, ja niinhän se on. Nuoruudesta ei pidä ottaa paineita, vaan se on käännettävä tässä työssä vahvuudeksi", iskelmätaivaan kuopus nauraa.

Teräsniska ei tunnu muutenkaan turhia stressaavan. Emma-gaalaa edeltävällä viikolla kirjoituksiin keskittynyt neiti ei jaksanut vielä vaivata päätään viikonlopun yksityiskohdilla.

"Promoottorini komensi tulemaan lauantaina ajoissa Helsinkiin, jotta ehditään katsoa vaatteet päälle. En antanut mitään ohjeita, ihanaa, kun joku huolehtii tuollaiset asiat", laulajatar nauraa.

Jos viime vuosi oli Teräsniskalle muutosten myllerrystä, on sitä luvassa jatkossakin. Huhtikuun alussa on edessä muutto Tampereelle. Mukana muuttaa myös nelivuotias Satelliitti-kissa.

"Muuttolaatikoita olen pakannut varmaan viime syksystä lähtien. Uudesta asunnostani tiedän sen verran, että se on vanha hirsitalo ja asunnossa on kakluuni", hän hehkuttaa.

Asunto löytyi niin ikään Tampereella tätä nykyä asustavan Yö-yhtyeen jäsenten kautta.

Mitä tulee Teräsniskan keikkakalenteriin, jokaikinen viikonloppu on jo nyt buukattu vuoden loppuun asti. "Töitä on siis luvassa, ja se on hienoa. Tampereelta keikkamatkat ovat lyhyempiä, joten siksikin odotan innolla muuttoa."

Teräsniskan bändi kulkee keulakuvansa perässä keikoilleen Oulusta. Huikeasta suosiostaan Teräsniska antaa kiitosta ennen kaikkea levynsä tekijöille.

"Minulle löydettiin hyvät biisit. Ne ovat tässä työssä se tärkein juttu. Parasta palautetta on, kun joku kertoo musiikkini koskettaneen henkilökohtaisesti. On aivan varmaa, että Jussi Rasinkangas ja Toni Nygård ovat mukana myös kakkoslevylläni, kun sitä aletaan työstää."

Mitään aikataulusuunnitelmia levyn aloittamisen suhteen ei vielä ole.

"Julkaisuajankohta pitäisi olla ensi vuoden keväällä. Täytyy sanoa, että nappiin osuneen esikoisen jälkeen kakkoslevyn suhteen on pieniä paineita", Teräsniska myöntää nauraen.