Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Pohde: Pohde kertoi laa­jois­ta yt-neu­vot­te­luis­ta ja pal­ve­lu­verk­koon suun­ni­tel­luis­ta leik­kauk­sis­ta

Kiinteistökaupat: Oulun kau­pun­ki myy kym­me­nit­täin kiin­teis­tö­jään

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Kuopion kou­lu­hyök­kää­jäl­le elin­kau­ti­nen mur­has­ta ja 20:stä murhan yri­tyk­ses­tä – oi­keu­den mukaan Joel Marin oli te­ko­ai­kaan syyn­ta­kei­nen

26-vuotias mies oli hakeutunut opiskelemaan nimenomaan koulusurman takia. Syyn hän kertoi olevan kosto siitä, että hänen asiansa olivat huonommin kuin muilla.

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Kuopion kouluhyökkääjän elinkautiseen vankeuteen murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Oikeuden mukaan 26-vuotias Joel Otto Aukusti Marin oli tekoaikaan syyntakeinen.

Kuopion koulusurman oikeudenkäynti Kuopion käräjäoikeudessa. Media kuvaa Joel Marinia.
Kuopion koulusurman oikeudenkäynti Kuopion käräjäoikeudessa. Media kuvaa Joel Marinia.
Kuva: Matias Honkamaa

Hyökkäys tapahtui kauppakeskus Hermanin yhteydessä olleissa Savon ammattiopiston tiloissa viime vuoden lokakuussa. Ammattiopistossa opiskellut mies hyökkäsi miekan kanssa luokkahuoneeseen.

Hyökkäyksessä kuoli 23-vuotias ukrainalaisnainen, ja kymmenkunta ihmistä haavoittui tai loukkaantui. Osalle uhreista jäi miekaniskuista elinikäisiä vammoja.

Osa opiskelijoista pääsi pakenemaan luokkahuoneesta ilman vammoja. Syyttäjä kuitenkin katsoi, että myös he olivat tilanteessa yhtä lailla hengenvaarassa, koska syytetty valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti. Siksi myös heidän kohdallaan miestä syytettiin murhan yrityksestä.

Hyökkääjä oli oikeussalissa rauhallinen ja ilmeetön

Oikeudenkäynti Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syyskuussa kesti kahdeksan päivää, ja sen aikana kuultiin yhteensä kymmeniä uhreja ja todistajia.

Myös tuomittua kuultiin oikeussalissa. Hän esiintyi oikeudessa rauhallisesti ja ilmeettömänä. Hän vastasi kysymyksiin, muttei ilmaissut erikseen myötätuntoa uhrejaan kohtaan.

Kouluhyökkäys oli kosto, johon ryhtymiseen vaikuttivat Marinin mielenterveysongelmat. Keskusrikospoliisin esitutkintapöytäkirjassa hän kuvailee, että motiivina tekoon oli kosto koko maailmaa kohtaan tappamalla muita ihmisiä. Hänen tarkoituksenaan oli lopulta tappaa itsensä poliisin kautta.

– Tuntui epäreilulta, että minulla on asiat huonommin kuin muilla, Marin kertoi järjettömän tekonsa syyksi poliisin kuulusteluissa.

Suunnitteli tekoa vuosia

Murhaaja kertoi kuulusteluissa suunnitelleensa tekoa pitkään. Ensimmäiset ajatukset koulusurman toteuttamisesta hän sai jo vuonna 2017.

Mies valmisteli käsittämätöntä tekoaan huolellisesti hankkimalla tarvikkeita. Suunnitelman julmuudesta kertoo sekin, että hän aikoi toteuttaa sivullisten ihmisten vahingoittamisen alun perin moottorisahalla. Miekka valikoitui aseeksi, koska moottorisaha oli miehen mielestä liian kömpelö tappamiseen. Poliisi löysi miehen asunnosta uuden moottorisahan.

Mies oli hakeutunut opiskelemaan nimenomaan koulusurman takia. Hän sanoi valinneensa luokkatoverit kohteikseen, vaikka kertoi heidän suhtautuneen häneen hyvin.

Lain mukaan terveystiedot ovat viranomaiselle salassa pidettäviä tietoja, joten miehen mielenterveyttä koskevat kohdat on peitetty esitutkintapöytäkirjassa. Julkisiksi jääneistä kuulustelijan kysymyksistä ja miehen vastauksista voi kuitenkin päätellä, että tämä oli ennen tekoon ryhtymistä joutunut koulukiusatuksi ja kärsinyt pitkään vakavista mielenterveysongelmista.

Mies alkoi silpoa miekalla omassa luokassaan

Mies haki miekan tekopäivän aamuna postista. Hän oli valmistanut polttopulloja tarkoituksenaan sytyttää koulun tiloissa tulipaloja ja heittää polttopulloja ihmisiä päin. Hänellä oli mukanaan koulussa myös ilmapistooli.

Hyökkääjän tarkoituksena oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä ketään erityisesti valikoimatta. Hän aloitti teot oman opiskeluryhmänsä luokkahuoneessa ja sytytti luokassa tulipalon. Sitten hän jatkoi oppilaitoksessa kiertelyä.

Miehen tarkoituksena oli tappaa häntä kiinni ottamassa ollut poliisi. Hän ei pysähtynyt poliisin käskytyksestä vaan lähti hyökkäämään poliiseja kohti miekka kädessään. Yhtä poliisia hän ehti lyödä miekalla käteen. Poliisit ampuivat hyökkääjää, ja laukaukset osuivat reiteen. Poliisit käyttivät etälamautinta, ennen kuin hyökkääjä saatiin taltutettua ja otettua kiinni.

Ilman poliisin nopeaa toimintaa uhreja olisi todennäköisesti enemmän, sillä miehen mukaan ainoastaan poliisin luodit saivat hänet lopettamaan ihmisten summittaisen vahingoittamisen.

Marin määrätään pidettäväksi edelleen vangittuna. Hänet passitetaan vankilaan rangaistusta suorittamaan, jos hän tyytyy ratkaisuun tai muutoin siellä säilytettäväksi, kunnes rangaistuksen täytäntöönpano alkaa tai asiasta toisin määrätään. Passituspaikkana on Kuopion vankila.