Keikat: Lava ei kes­tä­nyt Dream Thea­te­ria Oulussa – keikka pe­rut­tiin viime het­kel­lä tur­val­li­suus­syis­tä

Asuminen: Hiuk­ka­vaa­ra­lai­ses­sa pa­ri­ta­los­sa betoni yh­dis­tyy pas­tel­liin, moderni vin­ta­geen

Luitko jo tämän: Po­lii­si­par­tio törmäsi ja­lan­kul­ki­jaan suo­ja­tiel­lä, jonka vaa­ral­li­suus to­det­tiin jo vuosia sitten

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kuo­le­man­tuot­ta­muk­ses­ta epäilty uus­nat­si verk­ko­jul­kai­su Mag­neet­ti­me­dian taus­tal­la

Helsingin Asema-aukion väkivallanteosta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäillyllä uusnatsilla Jesse Torniaisella on merkittävä asema Magneettimedian taustayhdistyksessä.

Jesse Torniaista epäillään Helsingin Asema-aukion väkivallanteosta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.
Jesse Torniaista epäillään Helsingin Asema-aukion väkivallanteosta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.
Kuva: Kimmo Penttinen

Helsingin Asema-aukion väkivallanteosta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäillyllä uusnatsilla Jesse Torniaisella on merkittävä asema äärioikeistolaisesta ja juutalaisvastaisesta propagandasta tunnetun Magneettimedian taustayhdistyksessä.

Magneettimedia ilmoittaa julkaisijakseen Pohjoinen perinne ry -yhdistyksen, joka on Suomen vastarintaliikkeen uusnatsien hallinnoima yhdistys. Lännen Media selvitti, että yhdistyksen puheenjohtaja on Jesse Torniainen.

Tieto ilmenee patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä.

Yhdistyksen sääntömääräiset nimenkirjoittajat on rekisteröity tämän vuoden heinäkuussa.

Torniaisen lisäksi Pohjoinen perinne -yhdistyksen nimenkirjoittajina on mainittu kaksi henkilöä, joista molemmat liittyvät äärioikeistotutkija Tommi Kotosen mukaan tiiviisti Suomen vastarintaliikkeeseen. Yhdistyksen kotipaikaksi on merkitty Oulu.

Tieto yhdistyksen puheenjohtajuudesta on merkittävä, sillä muun muassa perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho luonnehti torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa Torniaista ”yksittäiseksi taparikolliseksi”. Vastaavanlaisia arveluita on esitetty laajasti sosiaalisessa mediassa.

Äärioikeistotutkija Kotosen mukaan Torniaisen puheenjohtajuus vahvistaa sitä, miten keskeinen tekijä hän on äärioikeistolaista ideologiaa levittävässä vastarintaliikkeessä.

– Se kertoo myös sen, että hän liittyy liikkeen julkaisutoimintaan ja sitä kautta finansseihin. Hän ei siis ole mikään rivikatuaktiivi.

Kotosen mukaan havainto myös alleviivaa entisestään Suomen vastarintaliikkeen ja Magneettimedian yhteyttä.

Magneettimediaa kustansi aiemmin tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen Oy. Sen päätoimittajana oli tuolloin Juha Kärkkäinen. Vuonna 2013 Ylivieska-Raahen käräjäoikeus langetti ilmaisjakelulehti Magneettimedian päätoimittaja Kärkkäiselle 90 päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lehteä kustantanut tavarataloyhtiö tuomittiin 45 000 euron yhteisösakkoihin. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Juha Kärkkäinen sanoi perjantaina Lännen Medialle, ettei hänellä ole enää mitään roolia Magneettimediassa. Kärkkäinen sanoi, että koko Magneettimedia-julkaisu on luovutettu Pohjoinen perinne -yhdistykselle.

J. Kärkkäinen Oy on edelleen www.isomagneetti.fi-nimisen verkko-osoitteen rekisteröity käyttäjä. Verkko-osoite vie Magneettimedian verkkosivulle.