Mainos

Kun­to­tes­til­lä ja val­men­nuk­sel­la oi­kais­taan vääriä kä­si­tyk­siä – ha­pen­ot­to­ky­kyä pa­rem­mak­si kä­ve­le­mäl­lä ja kun­toi­li­jas­ta Suomen mes­ta­rik­si

Anneli paransi hapenottokykyään kevyellä liikunnalla ja kolmen pojan äiti Leena päätyi kuntoilijasta Suomen mestariksi. Kuntotestillä saadaan selville oikeat sykerajat ja harjoitusohjelman avulla parannetaan suorituskykyä tehokkaasti.

Sykemittari löytyy yhä useamman liikkujan ranteesta ja monet aloittavatkin kestävyysharjoittelun seuraamalla mittarin antamia syketasoja. Nämä valmiiksi määritellyt sykerajat perustuvat iän mukaan arvioituun maksimisykkeeseen ja siitä johdettuihin sykealueisiin.

”Iän mukaan arvioidut sykerajat toimivat noin 70 prosentilla väestöstä, mutta yksilölliset erot voivat olla yllättävän suuret”, huomauttaa liikuntafysiologi Hannu Kaikkonen.

Hannu Kaikkosella käy Sport Oulun testiklinikalla viikoittain asiakkaita, jotka ilahtuvat saadessaan selville oikeat sykerajansa.
Hannu Kaikkosella käy Sport Oulun testiklinikalla viikoittain asiakkaita, jotka ilahtuvat saadessaan selville oikeat sykerajansa.

Sport Oulun valmennus- ja testauspäällikkönä toimiva Kaikkonen kertoo, että kuntotestaukseen hakeutuu paljon asiakkaita, jotka alkavat epäillä laitteen ehdottamia sykerajoja. Testin jälkeen helpotus onkin suuri, kun testitulosten perusteella sykerajat saadaan kohdilleen.

”Toiset ilahtuvat, kun sykerajoja saadaan nostaa, eikä vauhtia tarvitse koko ajan niin sanotusti pidätellä”, Kaikkonen kertoo ja lisää, että tapauksia on myös toiseen suuntaan. Tällöin sykerajoja lasketaan eikä enää tarvitse suorittaa kevyttä aerobista lähes täydellä teholla.

Kevyellä liikunnalla 13% parempi hapenottokyky

Usein mielikuvat kuntotestauksesta tulevat huippu-urheilusta, jossa testattavat vetävät testin täysin äärirajoille ja rojahtavat lopulta uupuneena turvaköysien varaan.

”Kaikki testit eivät suinkaan ole maksimaalisia, vaan kuntotasoa voidaan arvioida myös paljon leppoisammilla tavoilla”, Kaikkonen huomauttaa ja kertoo, että oululainen Anneli Pääkkö on yksi lempeämmän kuntotestin, Sport-paketin, avulla kuntotasoaan parantaneista asiakkaista.

”Alkutestauksen yhteydessä Annelin kanssa käytiin läpi liikuntatottumuksia, tavoitteita, ajankäyttömahdollisuuksia ja muita harjoitusohjelmaan vaikuttavia asioita. Tämän jälkeen hän aloitti 12 viikon yksilöllisen ja päiväkohtaisen harjoitusohjelman, jossa pääasiallisena liikuntamuotona oli kävely. Lisäksi viikkoon sisältyi yksi reippaampi, hengästyttävämpi harjoitus. Ja liikunnassa noudatettiin kuntotestistä saatuja tehoalueita”, Kaikkonen valaisee.

”Harjoittelu rytmitettiin kahteen reippaampaan viikkoon ja niitä seuraavaan kevyeen, palauttavaan viikkoon, mikä oli Annelille uutta”, Kaikkonen sanoo ja huomauttaa, että moni kuntoilija tekeekin sen virheen, että kaikki viikot ovat samanlaisia ilman vaihtelua kokonaiskuormituksessa.

Kolmen viikon välein Kaikkonen kontaktoi puhelimitse, ja kyseli harjoittelun etenemisestä ja mahdollisesta tarpeesta ohjelman päivittämiseen.

Sport-paketin loppumittauksessa selvisi, että Anneli paransi hapenottokykyään huimat 13%.

”Kuntotestistä saatuja tehoalueita hyödyntäen ja hieman nykyistä liikuntamäärää lisäten saatiin Annelin kanssa aikaan hienoja tuloksia”, Kaikkonen toteaa iloisena.

Sport-paketin alku- ja loppumittaus sisältää kuntotestin ja kehonkoostumusmittauksen.
Sport-paketin alku- ja loppumittaus sisältää kuntotestin ja kehonkoostumusmittauksen.

Kuntoilevasta perheenäidistä Suomen mestariksi

Yksi Sport Oulun hienoimmista menestystarinoista on oululaisen Leena Kouvan. Hän osallistui Kaikkosen vetämälle MTB-kurssille, kävi kuntotestissä ja siitä intoutuneena aloitti valmennuksen.

”Valmennuksen alussa Leena oli kuntoileva kolmen pojan äiti ja nyt seinällä on jo kolme Suomen mestarin paitaa”, Kaikkonen kertoo ja lisää huomauttaen, että Leenan kehitys on ollut uskomattoman nopeaa.

Talvella 2017 tehtiin ensimmäinen kuntotesti ja siitä alkanut valmennus on tuottanut tähän mennessä kolme Suomen mestaruutta naisten pääsarjassa; MTB maraton 2018 ja Fatbike maraton vuosina 2019 ja 2020.

Leena Kouva osallistui Kaikkosen vetämälle MTB-kurssille, kävi kuntotestissä ja aloitti valmennuksen. Nyt hallussa on jo kolme Suomen mestaruutta.
Leena Kouva osallistui Kaikkosen vetämälle MTB-kurssille, kävi kuntotestissä ja aloitti valmennuksen. Nyt hallussa on jo kolme Suomen mestaruutta.

”Leenan kohdalla hyvä asenne ja tunnollinen harjoittelu on tuottanut parissa vuodessa yli 25% parannuksen maksimaalisessa hapenottokyvyssä”, Kaikkonen perustelee.

Leenan samanaikainen lajitaidon kehittyminen on tuonut mukanaan hyvät saavutukset kilpakentillä.

Valmennuspalveluihin voi tarttua yhtä hyvin aloitteleva liikkuja kuin myös tavoitteellisemmin harrastava.

”Sportin asiakkaista osa kilpailee kovalla tasolla ja SM tason mitaleita on kertynyt useista lajeista; maastopyöräily, fatbike, maastohiihto, ampumahiihto, ampumajuoksu ja valjakkourheilu. Lähtökohdilla ei kuitenkaan ole väliä kuntotestiin tullessa tai valmennuksen aloittaessa. Kaikki tehdään aina asiakkaan lähtötilanteen mukaan”, Kaikkonen huomauttaa.

Kuntotestillä ja valmennuksella kehitystä

On myös paljon liikunnan harrastajia, joilla löytyy halua ja motivaatiota liikuntaan, mutta kehitys junnaa paikallaan.

”Jos oma treeni tuntuu olevan hukassa, kannattaa kääntyä asiantuntevan valmentajan puoleen. Samalla selvitetään todelliset sykerajat kuntotestillä, jotta vältytään vääriltä käsityksiltä”, Kaikkonen opastaa ja lisää, että oikealla harjoittelun rytmittämisellä todennäköisesti saadaan kehitys kääntymään parempaan suuntaan.

Hyvään kuntotestaukseen kuuluu tärkeänä osana suullinen ja kirjallinen palaute, jonka mukaan asiakas osaa soveltaa saadut tulokset käytännön harjoitteluun. Varsinkin aloittavalle liikkujalle liikuntaneuvonta ja -valmennus ovat avainasemassa tavoiteltaessa tuloksia tuottavaa toimintaa.

”Valmennuksia voi tehdä myös etänä - minullakin on asiakkaita aina Oslossa ja Helsingissä asti”, Kaikkonen lisää.

Yksilövalmennusten lisäksi Kaikkonen vetää suosittuja juoksukouluja ja hiihdon tekniikkakursseja.

”Parantanut tekniikka tekee lajin harrastamisesta aiempaa taloudellisempaa ja nautittavampaa”, Kaikkonen valaisee.

Sport Oulu

Sport Oulu tarjoaa edistyksellistä kuntotestausta ja asiantuntevaa liikuntavalmennusta kaiken tasoisille liikkujille monipuolisine oheispalveluineen. Palveluvalikoimasta löydät myös suositut hiihtokoulut ja juoksukoulut yksityisille ja yrityksille. Sportin toiminnasta vastaa testauksen ja valmennuksen huippuammattilainen, liikuntafysiologi Hannu Kaikkonen.

Info

Sport Oulu

24/7 online ajanvaraus

sport@rokua.com

p. 040 6508950

Vesalantie 2

90410 Oulu

https://www.sportoulu.fi/