Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ku­nin­ga­tar Eli­sa­be­tin hau­ta­jai­set al­koi­vat Bri­tan­nias­sa – ku­nin­gat­ta­ren perhe saat­te­li arkun kirk­koon

Kello 13 Suomen aikaa alkavat hautajaiset pidetään Westminster Abbey -kirkossa.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat Lontooseen kadun varsille seuraamaan kuningatar Elisabetin hautajaisia
Tuhannet ihmiset kokoontuivat Lontooseen kadun varsille seuraamaan kuningatar Elisabetin hautajaisia
Kuva: JON ROWLEY

Kuningatar Elisabetin hautajaiset ovat alkaneet Lontoossa Westminster Abbey -kirkossa.

Hautajaisseremonia kestää noin tunnin ajan. Kuningattaren arkku kuljetettiin ennen hautajaisia saattueessa kirkkoon Britannian merivoimien tykkilavetilla. Vaunusaatossa arkkua saattelivat muun muassa Elisabetin perillinen, kuningas Charles ja prinsessa Anne, prinssi Andrew ja prinssi Edward sekä Walesin prinssi William ja prinssi Harry.

Seremonian alkaessa noin 2 000 kutsuvierasta nousi seisomaan, kun kuningattaren arkkua kuljetettiin käytävää pitkin. Arkun saavuttua sisälle kirkkoon liittyivät saattueeseen kuningatarpuoliso Camilla, herttuatar Meghan, Walesin prinsessa Catherine ja tämän lapset George ja Charlotte sekä kreivitär Sophie. Perhe saattoi arkun kirkon etuosaan.

Kirkossa on puhunut Westminsterin dekaani, pappi David Hoyle, joka muistutti kuningattaren elämänmittaisesta sitoutumisesta tehtäväänsä.

– Muistamme ihailulla hänen elämänmittaistaan sitoutumistaan velvollisuuksiinsa ja kansalaisiin, hän sanoi.

Hän myös muistutti, että kirkolla on erityinen merkitys Elisabetille. Kuningatar kruunattiin kirkossa, ja siellä hän myös avioitui.

Britannian pääministeri Liz Truss puolestaan luki hautajaisissa otteen Raamatusta, kuten myös Kansainyhteisön pääsihteeri Patricia Scotland.

Kirkkoon on saapunut runsaasti johtajia ja kuninkaallisia ympäri maailmaa. Paikalla on esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolisoineen. Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö puolisoineen osallistuu hautajaisiin.

Kuningattaren viimeinen leposija on Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin linnan lähellä. Hautaanlasku toimitetaan illalla yksityisin menoin.

Viimeinen leposija puolison ja vanhempien vieressä

Seremonian jälkeen arkkusaatto jatkuu Buckinghamin palatsin vieressä olevalle Wellington Arch -riemukaarelle, mistä arkku kuljetetaan autolla Windsorin linnaan.

Linnan viereisessä Pyhän Yrjön kappelissa kuningattarelle viimeiset jäähyväisensä jättää kuninkaallisen perheen lisäksi noin 800 ihmistä, joihin lukeutuu muun muassa kuningattaren palvelusväki vuosien varrelta.

Tuhannet britit jonottivat kuningataren arkun äärelle Westminster Hallissa. Arkku oli nähtävillä maanantaiaamuun saakka.
Tuhannet britit jonottivat kuningataren arkun äärelle Westminster Hallissa. Arkku oli nähtävillä maanantaiaamuun saakka.
Kuva: NEIL HALL

Elisabet lasketaan hautaan puolisonsa ja vanhempiensa viereen illalla puoli kymmeneltä Suomen aikaa. Hautaanlasku toimitetaan yksityisin menoin.

Kuningatar Elisabet kuoli syyskuun 8. päivänä 96-vuotiaana. 70-vuotisella valtakaudellaan hän on Britanniaa pisimpään hallinnut monarkki.

Hautajaissaattueen seuraamispaikat täyttyivät jo aamupäivällä

Hautajaissaattueen seuraamiseen varatut paikat Lontoossa täyttyivät maanantaina jo hyvissä ajoin. Lontoon kaupungintalon Twitter-tilillä kerrottiin hieman kello 11 jälkeen Suomen aikaa, että ihmisiä ei enää päästetä saattueen seuraamiseen varatuille paikoille.

Monet olivat saapuneet makuupusseineen jo sunnuntaina Lontooseen odottamaan hautajaisten alkua.

Julkisen liikenteen ennustettiin olevan ruuhkaista Lontoossa tänään hautajaisten vuoksi.

National Rail suositteli Twitter-tilillään, että ihmiset eivät kiirehtisi julkisilla kotiinsa seuraamaan hautajaisia ja hautajaissaattuetta, ja muistutti, että monet kahvilat, pubit ja muut ravintolat ovat oletettavasti avoinna iltapäivällä.

Sky Newsin mukaan Paddingtonin asemalla on ollut sähköhäiriö, jonka vuoksi kaikki puoli yhdeksän jälkeen lähtevät tai saapuvat junavuorot asemalle peruttiin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 14.08.