Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Ku­nin­gas Charles lupasi pu­hees­saan äitinsä tavoin pal­vel­la kan­sa­kun­taa koko elä­män­sä

Iso-Britannian uusi pääministeri Liz Truss tapasi kuninkaan audienssin merkeissä perjantaina. Poikkeuksellisesti tilaisuus oli ensimmäinen molemmille.

Kuningas Charles ja puoliso-kuningatar Camilla näyttäytyivät kansalle Buckinghamin palatsin edessä perjantaina.
Kuningas Charles ja puoliso-kuningatar Camilla näyttäytyivät kansalle Buckinghamin palatsin edessä perjantaina.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Britanniassa kuningas Charles piti perjantaina ensimmäisen puheensa kansalaisille kuninkaana. Tv-puheessaan hän muistutti äitinsä kuningatar Elisabetin luvanneen palvella kansakuntaa koko elämänsä.

– Tuon lupauksen haluan uudistaa teille, Charles kertoi.

Hän myös vakuutti pitävänsä yllä Britannian hallinnon perustuslaillisia periaatteita. Charles kertoi, että Walesin prinssin arvonimi siirtyy nyt hänen pojalleen, prinssi Williamille. Uudessa asemassaan kuninkaana Charles kertoi luottavansa vaimonsa Camillan rakastavaan tukeen.

Charles kertoi puheessaan, että Elisabetin hautajaiset järjestetään runsaan viikon kuluttua. Britannian hovin sekä hallituksen on määrä vahvistaa vielä päivämäärä.

Puheen lopussa Charles kiitti äitiään tämän palveluksesta ja omistautumisesta kuningattarena.

– Rakkaalle äidilleni, kun aloitat viimeisen suuren matkasi rakkaan edesmenneen isäni luokse, haluan vain sanoa tämän: kiitos, Charles sanoi.

Pikkutarkasti suunniteltu tapahtumasarja

Vallanvaihto on monarkiassa pikkutarkasti suunniteltu tapahtumasarja. Charles pääsi kuitenkin hivenen yllättämään jo ensimmäisenä kokonaisena päivänään kuninkaana.

Perjantaina Skotlannista Lontooseen saapunut Charles ei hurauttanutkaan autolla sisään Buckinghamin palatsin portista vaan nousi tervehtimään palatsin edustalla olevaa suurta väkijoukkoa.

Äitinsä poismenosta huolimatta tuore kuningas hymyili ja kätteli ihmisiä ja sai jopa suukon poskelleen yleisössä olleelta naiselta. Myös muutamia "God Save the King" huutoja kuultiin.

Lue lisää: Ku­nin­gas Charles tapasi kan­sa­lai­sia Lon­toos­sa – ihai­li­ja suuteli yl­lät­täen pos­kel­le

Lopulta Charles ja kuningatarpuoliso Camilla kävelivät sisään palatsiin, jonka katolla liehui kuninkaallinen viiri nyt ensi kertaa kuningas Charles III:n paikallaolon merkiksi.

Myöhemmin Charlesilla oli edessään palatsissa myös ensimmäinen virkatehtävä, kun tuore pääministeri Liz Truss saapui kuninkaan audienssille. Poikkeuksellisesti tilaisuus oli ensimmäinen kerta laatuaan molemmille osapuolille.

Charles sai kansalaisia tervehtiessään suosionosoituksia sekä yllättävän suudelman.
Charles sai kansalaisia tervehtiessään suosionosoituksia sekä yllättävän suudelman.
Kuva: NEIL HALL

Tykit ampuivat 96 kunnialaukausta

Torstai-iltana Suomen aikaa kuollutta kuningatar Elisabetia muisteltiin Britanniassa perjantaina muun muassa soittamalla kirkonkelloja kautta maan puolenpäivän aikaan. Samalla hetkellä yleensä niin äänekkään alahuoneen edustajat hiljenivät kunnioittamaan hallitsijan poismenoa parlamentissa.

Pääministeri Liz Truss totesi puheessaan kuningatar Elisabetin olleen suurimpia johtajia, joita maailma on koskaan tuntenut. Hän muistutti nuoren kuningattaren luvanneen omistaa koko elämänsä kansansa palvelemiselle. Koskaan ei ole lupausta niin täydellisesti lunastettu, Truss sanoi.

– Kuningatar Elisabet II oli yksi suurimpia johtajia, joita maailma on koskaan nähnyt, Truss sanoi.

Perjantain juhlallisuuksien osana kello 13 paikallista aikaa Britanniassa ammuttiin perinteisiä kunnialaukauksia edesmenneen kuningatar Elisabetin muistoksi. Tykkipatterit Belfastista Yorkiin, Edinburghista Cardiffiin ja Lontoosta Gibraltarille ampuivat jokainen yhteensä 96 laukausta eli yhden Elisabetin jokaiselle elinvuodelle.

Kuninkaan ensimmäinen tv-puhe välitettiin illalla myös St. Paulin katedraaliin, jossa oli samaan aikaan käynnissä muistojumalanpalvelus.

Lue lisää: Ku­nin­ga­tar Eli­sa­be­tin hau­ta­jai­sis­ta odo­te­taan mas­sii­vis­ta ta­pah­tu­maa – kirk­ko­jen kellot soivat tänään, po­lii­ti­kot muis­te­li­vat edes­men­nyt­tä ku­nin­ga­tar­ta