Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Tilaajille

Kun Ruotsin ja Venäjän välistä rajaa piir­ret­tiin vuonna 1809, rat­kai­se­vas­sa roo­lis­sa oli yksi mies – Ilman häntä Suomen län­si­ra­ja saat­tai­si kulkea nyt Ka­lix­joes­sa

Ruotsalainen eversti Anders Fredrik Skjöldebrand ihastui Tornionlaaksoon taiteilijamatkallaan 1700- ja 1800-lukujen taitteessa. Muutamaa vuotta myöhemmin rauhanneuvotteluissa hän kuvaili aluetta venäläisille köyhäksi ja hyödyttömäksi.

Miksi Suomen ja Ruotsin välinen raja kulkee juuri Tornion- ja Muonionjoella? Kysymys on keskeinen Pohjois-Suomen historiassa ja vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mitä elämä kummallakin puolella jokiväylää nykyään on.

Valtakunnanrajan asettuminen nykyiselle paikalleen juontaa juurensa vuosina 1808–1809 käydyn Suomen sodan jälkiselvittelyihin. Ruotsin puolelta rajan sijaintiin vaikutti keskeisesti pääneuvottelijoihin kuulunut eversti, taiteilija Anders Fredrik Skjöldebrand (1757–1834).