Budjetti: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Laa­ja­lan ta­lous­ar­vio­esi­tys 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen

Valokuvat: Eläin­ten päivää vie­te­tään tänään, katso lu­ki­joi­den ottamia eläin­ku­via

Joko luit tämän: Kar­ja­ti­lal­li­sen mie­les­sä lo­pet­ta­mi­nen käy päi­vit­täin

Tilaajille

Kun jatkuva pimeys uu­vut­taa, Martta Ter­vo­nen lähtee koiran kanssa len­kil­le tai nauttii kir­kas­va­loa ja laittaa ste­reois­ta tu­le­maan lin­nun­lau­lua

Päivät lyhenevät ja pimenevät, ja valoisa aika lyhenee sydäntalven lähestyessä. Moni potee kaamosväsymystä. Jos toimintakyky laskee niin, että se alkaa vaikuttaa muuhun elämään, kyse voi olla kaamosmasennuksesta. Siihen tepsivät terveet elämäntavat ja valohoito.

Unentarve on tajuton ja koko ajan väsyttää. Väsymys alkaa iltapäivällä tai illalla, eikä hellitä nukkumalla. Ruokahalu kasvaa, ja kaikki sokeri- ja tärkkelyspitoinen himottaa. Makeanhimo iskee usein iltaisin. Olo on ärtynyt, surullinen ja vetämätön, eikä seurustelu tai seksikään jaksa innostaa. Kuulostaako tutulta? Yksi todennäköinen selitys oireille on valon määrän väheneminen.

– Moni kokee olevansa tavanomaista väsyneempi pimeän aikaan. Yleisesti puhutaan kaamosväsymyksestä tai kaamosrasituksesta, Oulun Pihlajalinnan työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Maarit Nurmela sanoo.