Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kun jatkuva pimeys uu­vut­taa, Martta Ter­vo­nen lähtee koiran kanssa len­kil­le tai nauttii kir­kas­va­loa ja laittaa ste­reois­ta tu­le­maan lin­nun­lau­lua

Päivät lyhenevät ja pimenevät, ja valoisa aika lyhenee sydäntalven lähestyessä. Moni potee kaamosväsymystä. Jos toimintakyky laskee niin, että se alkaa vaikuttaa muuhun elämään, kyse voi olla kaamosmasennuksesta. Siihen tepsivät terveet elämäntavat ja valohoito.

Unentarve on tajuton ja koko ajan väsyttää. Väsymys alkaa iltapäivällä tai illalla, eikä hellitä nukkumalla. Ruokahalu kasvaa, ja kaikki sokeri- ja tärkkelyspitoinen himottaa. Makeanhimo iskee usein iltaisin. Olo on ärtynyt, surullinen ja vetämätön, eikä seurustelu tai seksikään jaksa innostaa. Kuulostaako tutulta? Yksi todennäköinen selitys oireille on valon määrän väheneminen.

– Moni kokee olevansa tavanomaista väsyneempi pimeän aikaan. Yleisesti puhutaan kaamosväsymyksestä tai kaamosrasituksesta, Oulun Pihlajalinnan työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Maarit Nurmela sanoo.

Ilmiö on tuttu myös uupumuksen kokeneelle ja masennusdiagnoosin vuonna 2018 saaneelle yrittäjälle Martta Tervoselle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.