Tilaajille

Kuinka juh­lis­te­taan eroa EU:sta? – Kuin ur­hei­lu­voit­to­ja, mutta Lontoon kuu­mei­ses­sa yössä huu­det­tiin syy­tök­siä ja val­hei­ta

Brexit toteutui viime yönä kello 01 Suomen aikaa, kun eroleirin täpärään voittoon päättyneestä Britannian kansanäänestyksestä oli kulunut kolme ja puoli vuotta.

Suurin osa lontoolaisista pysytteli omissa kaupunginosissaan ja kaukana Westminsterin humusta. Patsaiden ja muistomerkkien keskellä laskettiin hetkiä EU-eroon. Menot muistuttivat monelta osin urheilun tähtihetkien juhlintaa yhdessä. Lontoo on aina Lontoo. Sen tunnistaa arkkitehtuurista, upeasta omaleimaisesta tyylistä ja mustista vanhan ajan takseista. Brexit on totta! Britannian liput liehuivat eikä yhtään tähtilippua näkynyt samassa kuvassa. George Cuwie halusi brexit-yönä kunnioittaa brittiarmeijaa ja kansallisia arvoja Winston Churchillin patsaalla. Britanniassa mitään ei oteta liian vakavasti. Lontoossa brexit oli myös burleskin ja hassuttelun juhlaa. Brexitin voimahahmo Nigel Farage oli onnensa kukkuloilla Lontoon yössä. Brexit toteutui vihdoin – ja Farage huudatti kymmentuhatpäistä kannattajajoukkoa parlamenttitalolla. Knalli ja sateenvarjo ovat tekemässä paluuta. Brexitin kannattajat kaipaavat takaisin Britanniaan, jonka asioista eivät EU-byrokraatit määräile. Julistusteksti antoi työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin kuulla kunniansa. Britannian ongelmat pantiin vaalit hävinneen poliitikon piikkiin.
-

Brexit toteutui viime yönä kello 01 Suomen aikaa, kun eroleirin täpärään voittoon päättyneestä Britannian kansanäänestyksestä oli kulunut kolme ja puoli vuotta. Lähtölaskennan huvetessa nollaan äänessä olivat eroidean johtohahmot. Brexit-puolueen Nigel Farage huusi: "Juhlikaamme kovemmin kuin koskaan!"

Suomalaiselle Lontoon kauan odotetussa brexit-yössä oli jotain tuttua.

Euroopan unionista eroaminen muistuttaa jääkiekkomaajoukkueen MM-voittoa tai jalkapallojoukkueen historiallista etenemistä EM-lopputurnaukseen – tai omituista rock-konserttia, joka huipentuu yleisön lämmittelyn jälkeen pääesiintyjän sijasta puoluejohtajan puheeseen ja brexit-lähtölaskentaan.