Juttu ja galleria: Is­lan­ti­lai­set vil­la­pai­dat ja hunaja tekivät kaup­pan­sa Li­min­gan Wanhan ajan jou­lus­sa

Päätoimittajan kolumni: Onko Natosta tulossa uusi Neu­vos­to­liit­to suo­ma­lai­ses­sa kes­kus­te­lus­sa?

Luitko jo tämän: Ou­lu­lais­pa­ri mat­kus­ti 7 kuu­kaut­ta kodiksi re­mon­toi­mal­laan pa­ket­ti­au­tol­la Eu­roo­pas­sa ja löysi paik­ko­ja, joihin ei ta­val­li­sil­la tu­ris­ti­mat­koil­la mennä

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Kuhmon Ka­ma­ri­mu­siik­ki-fes­ti­vaa­lin tai­teel­li­nen joh­ta­ja, sä­vel­tä­jä ja viu­lis­ti Vla­di­mir Men­dels­sohn on kuollut

Kuhmon Kamarimusiikki-festivaalin pitkäaikainen taiteellinen johtaja, säveltäjä ja alttoviulisti Vladimir Mendelssohn on kuollut.

Kuhmon Kamarimusiikki kertoo Mendelssohnin kuolleen perjantaina 13. elokuuta nopeasti edenneen sairauden murtamana.

Kuhmon Kamarimusiikin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn.
Kuhmon Kamarimusiikin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn.
Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki

Mendelssohn oli syntynyt vuonna 1949 Romaniassa maineikkaaseen muusikkosukuun. Hän opiskeli Bukarestissa alttoviulunsoittoa ja säveltämistä. Myöhemmin hän asettui Hollantiin ja kiersi soittamassa ja opettamassa eri puolilla maailmaa.

– Erityisen tunnettu ja pidetty hän oli herkkävaistoisena kamarimuusikkona, joka soitti mitä erilaisimmissa kokoonpanoissa. Mendelssohnin vakituinen yhtye oli Enesco-jousikvartetti, festivaalin tiedotteessa kerrotaan.

Suomessa Vladimir Mendelssohn tunnettiin erityisesti Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisena johtajana. Hän soitti Kuhmossa vuodesta 1983 ja aloitti tapahtuman taiteellisena johtajana 2005.

– Maailmanlaajuisten taiteilijakontaktiensa ja ylittämättömän musiikintuntemuksensa ansiosta hän tuotti Kuhmoon vuodesta toiseen yllätyksellisiä ohjelmia, joissa tunnetut klassikot vuorottelivat harvinaisuuksien ja uusien löytöjen kanssa.

Mendelssohn soitti vielä heinäkuussa Kuhmon kirkossa sekä Kuhmon festivaalin päätöskonsertissa sairaudestaan huolimatta.

– Viimeisenä numerona kuultiin hänen sovituksensa Beethovenin yhdeksännestä sinfoniasta. Vladimir Mendelssohnin kausi Kuhmossa päättyi juuri niin kuin pitikin, Oodiin ilolle.