Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Krista Pär­mä­kos­ki hiihti Val di Fiemmen yh­teis­läh­dös­sä kol­man­nek­si – Kerttu Nis­ka­nen lähtee kier­tueen pää­tös­kil­pai­luun kol­man­te­na ja Pär­mä­kos­ki nel­jän­te­nä

Helsinki/Val di Fiemme
Kerttu Niskanen sijoittui toiseksi viimeisessä kilpailussa seitsemänneksi. Hän lähtee viimeiseen kisaan kolmantena.
Kerttu Niskanen sijoittui toiseksi viimeisessä kilpailussa seitsemänneksi. Hän lähtee viimeiseen kisaan kolmantena.
Kuva: PETER SCHNEIDER

Suomen naishiihtäjät jatkoivat hyviä hiihtojaan Tour de Skin viimeistä edellisessä kilpailussa Italian Val di Fiemmessä. Krista Pärmäkoski hiihti Val di Fiemmessä perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin yhteislähdössä kolmanneksi, Kerttu Niskanen seitsemänneksi, Johanna Matintalo yhdeksänneksi ja Anne Kyllönen 11:nneksi.

Kilpailun voitti kuuden kilpailun kiertuetta johtava Venäjän Natalia Neprjajeva ennen Norjan Heidi Wengiä. Kilpailussa vauhtia pitänyt Ruotsin Ebba Andersson oli Pärmäkosken jälkeen neljäs.

Suomalaiset ovat hienoissa asemissa myös kokonaiskilpailussa. Andersson tiputti Niskasen kakkossijalta kolmanneksi, mutta Pärmäkoski hypähti seitsemänneltä sijalta neljänneksi.

Niskanen on jäänyt minuutti 19 sekuntia Neprjajevasta, Pärmäkoski minuutti 21 sekuntia. Matintalo on 12:ntena 2,5 minuutin ja Kyllönen 13:ntena kolmen minuutin päässä kärjestä.

Pärmäkoski kiitteli suksiaan

Niskanen voitti kiertueen toisen kilpailun Lenzerheidessa, ja Matintalo hiihti kolmanneksi Oberstdorfin sprintissä. Kiertueen aiempiin lähtöihin pettynyt Pärmäkoski pääsi palkintopallille vihdoin kiertueen viimeistä edellisellä yrityksellä.

– On ollut huonoa tuuria tällä Tourilla, mutta nyt lähdin rohkeasti hakemaan paikkaan hyviltä sijoilta. Ja suksi oli hyvä, Pärmäkoski kertoi Viaplay Sportin haastattelussa.

– Viimeisessä nousussa ei ollut jakoja Neprjajevaa vastaan, mutta pallipaikka lämmittää, vaikka toinen sija vähän karkasi ulottuvilta.

Kiertue päättyy tiistaina Alpe Cermisin loppunousuun.

– Lähden matkaan hyvillä mielin, mutta harmittaa, kun se hiihdetään yhteislähtönä eikä takaa-ajona. Nousussa ohittaminen on aika vaikeaa, Pärmäkoski jatkoi.

Niskanen pettyi ankarasti

Pärmäkosken suksissa riitti pitoa ja luisto oli erinomainen. Niskanen ja Matintalo valitsivat suksensa toisin, eikä kumpikaan ollut tyytyväinen niiden hiihdettävyyteen.

– Pitoa olisi voinut olla enemmän, mutta itse tein valinnan ja otan siitä vastuun, Matintalo totesi.

Niskanen pettyi pahemmin, kun ero kärkeen venyi 34 sekunnista reilusti yli minuuttiin kiertueen voittokamppailussa.

– Ennen tätä päivää olin ihanteellisessa tilanteessa, mutta tämä kilpailu pilasi aikalailla koko Tourin. Tuntuu, että kiertue lässähti tähän, mutta lähden taistelemaan, Niskanen harmitteli.

– Meillä neljällä oli tänään kahdenlaiset "tällit" (voitelu) suksien pohjissa ja minä kuuluin niihin, joilla suksi ei toiminut. Ei ollut pitoa eikä luistoa. Kilpailu oli sen takia taistelua alusta loppuun. Se jäi harmittamaan.

Niskanen on ollut voittokamppailussa koko kiertueen ajan, mutta takapakki hyväksi oletetulla matkalla harmitti.

– Ero kärkeen ei ole katastrofaalinen, mutta aika lailla tässä se (voitto) meni, Niskanen jatkoi.

Naisten kiertueen viimeinen kilpailu on 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtö, joka huipentuu jyrkkään kapuamiseen Alpe Cermisin laskettelurinteessä. Naisten kilpailu alkaa tiistaina kello 12.30 Suomen aikaa.