Kra­bis­ta Ouluun pa­laa­vat mat­kus­ta­jat jou­tu­vat tark­kaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä ken­täl­tä tai myö­hem­min muualta Oulusta jul­ki­sil­la lii­ken­ne­vä­li­neil­lä"

Thaimaan Krabista lauantaina iltapäivällä palaavat 284 lentomatkustajaa joutuvat tiukkaan syyniin koronauhan vuoksi jo Oulun lentoasemalla.

Oulun lentoasemalla on jo autiota. Lauantaina iltapäivällä sinne tulee lähes kolmesataa Thaimaasta palaavaa turistia.
Oulun lentoasemalla on jo autiota. Lauantaina iltapäivällä sinne tulee lähes kolmesataa Thaimaasta palaavaa turistia.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Thaimaan Krabista lauantaina iltapäivällä palaavat 284 lentomatkustajaa joutuvat tiukkaan syyniin koronauhan vuoksi jo Oulun lentoasemalla, Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo kertoi Kalevalle perjantai-iltana.

– Kaikkien terveydentila sekä asumistilanne ja kyytisuunnitelmat kentältä eteenpäin selvitetään. Matkustajia vastaanottamassa on meiltä terveydenhuollon ja sosiaalipäivystyksen väkeä, Mäkitalo sanoi.

– Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä, joten järjestämme sinne myös erityyppisiä kyytejä. Kaikki ohjeistetaan perusteellisesti jo rajatarkastuksessa.

Mäkitalon mukaan oireilevat ihmiset ohjataan tarvittaessa näytteidenottoon Oulun seudun yhteispäivystykseen.

– Jos oireita ei ole ja oma kyytikin on jo järjestetty, matkustaja voi toki lähteä. Kaikkien matkalta palaavien on joka tapauksessa vietettävä kaksi viikkoa karanteenia vastaavissa olosuhteissa, Mäkitalo sanoi.

Kaupunki varautuu myös järjestämään karanteenitiloja osalle matkustajista.

– Tämä on aika visainen tilanne, koska emme tiedä, missä kaikki lennolta tulevat ihmiset asuvat ja mihin he ovat Oulusta menossa, Mäkitalo sanoo.

– Joitakin yksityiskohtia vielä selvitellään. Tartuntavaara otetaan kuitenkin vakavasti, ja koetamme varautua kaikkeen mahdollisimman hyvin.

Matkatoimisto TUI:n paluulennon arvioitiin ehtivän Ouluun kello 13. Alun perin sen oli määrä lähteä jo perjantaina.

– Se on tosiaan vuorokauden myöhässä johtuen siitä, että näitä lentoja takaisin on nyt ollut niin paljon. Asiakkaat ovat siis viettäneet hotelleissaan yhden vuorokauden lisää, eipä siinä sen kummempaa, TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kertoi.

– Ainakaan minun korviini ei ole kantautunut, että näillä matkustajilla olisi ollut mitään terveysongelmia. Heidän kotimatkansa Suomessa tai esimerkiksi mahdollinen kotikaranteeni eivät ole matkanjärjestäjän vastuulla, se on varmaankin paikallisten viranomaisten asia.

Aaltosen mukaan niin tällä kuin muillakin Suomeen saapuvilla lennoilla matkustajille luetaan seuraava, Suomen ulkoministeriön tuoreiden ohjeiden mukainen kuulutus:

  • Saavuttuasi Suomeen pysy 14 vuorokautta karanteenissa kotona.
  • Älä käytä julkisia yhteyksiä lentokentältä lähtiessäsi, jotta et sairastuta muita.
  • Vältä fyysisiä kontakteja. Pidä kahden metrin etäisyys kaikkiin muihin kuin perheenjäseniisi.
  • Pidä yhteyttä omaisiisi ja tuttaviisi puhelimella tai sosiaalisessa mediassa. Älä tapaa heitä.