Köyhän parsa, kas­vis­ten ku­nin­ga­tar

Purjo taipuu moniin ruokiin kylmänä ja lämpimänä

Purjo on sipuliperheen lempeä jäsen, jonka maku sointuu moniin ruokiin. Purjossa on muihin sipuleihin verrattuna vain vähän rikkiyhdisteitä, joten sen maku on muita sipuleja miedompi.
Purjo on sipuliperheen lempeä jäsen, jonka maku sointuu moniin ruokiin. Purjossa on muihin sipuleihin verrattuna vain vähän rikkiyhdisteitä, joten sen maku on muita sipuleja miedompi.

Purjo on sipuliperheen varsinainen moniottelija. Sen pehmeä koostumus ja lempeä maku sopivat moniin ruokiin. Välimeren rannoilta kotoisin oleva purjo on omiaan keitoissa, piirakoissa, padoissa, lämpimien voileipien päällä sekä salaateissa. Purjo maistuu kylmänä ja lämpimänä, raakana ja keitettynä.

Purjolla on tärkeä osa vichysoissessa eli kotoisessa purjo-perunakeitossa. Purjo ja peruna solmivat keitossa hienostuneen makuliiton. Niinpä ranskalaisen Vichyn kaupungin mukaan annettu nimi sopii sopalle oivallisesti.

Oikeaoppisesti vichysoisse nautitaan jääkylmänä. Ellei jääkylmä keitto houkuttele näin tammikuussa, kannattaa unohtaa oikeaoppisuus ja herkutella höyryän lämpimällä versiolla.

Purjosta voi valmistaa myös gratiinia, joka sopii sekä liha- että kalaruokien lisäkkeeksi. Gratiinista voi tehdä ruokaisamman version lisäämällä siihen kinkkua tai pekonia. Gratiini käy silloin myös pienestä ateriasta tai iltapalasta.

Purjosta voi käyttää sekä valkoiset että vihreät osat, kunhan se huuhdellaan kunnolla ennen käyttöä. Tiiviiden lehtikerrostumien väliin jää helposti multaa ja hiekkaa.

Purjo sisältää rautaa, C- ja B6-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia sekä muita hivenaineita. Se on myös runsaskuituinen ja vähäkalorinen.

Aikanaan purjoa on arvostettu terveydelle edullisten ominaisuuksien vuoksi, mutta myös sen maku on miellyttänyt. Purjoa onkin kuvattu köyhän parsaksi ja toisaalta kasvisten kuningattareksi.

Välimeren alueella purjoa on viljelty jo yli 3000 vuotta, Suomeen purjo saapui 1600-luvulla. Viime vuosina suomalaisten purjon kulutus on pysynyt varsin vakaana. Sen kulutus ei ole kasvanut samaan tapaan kuin monien muiden kasvisten. Purjoa pidetään meillä ruokien maustajana eikä sitä käytetä juurikaan itsenäisenä lisäkevihanneksena.



Purjo-perunasosekeitto


3-4 purjoa
1 sipuli
5- 6 jauhoista perunaa
1-1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
(suolaa)
valkopippuria
rakuunaa
1,5 dl kermaa
(vehnäjauhoja)

Halkaise ja huuhtele purjot huolellisesti, suikaloi ne. Kuori ja lohko sipulit sekä perunat. Keitä ainekset pehmeäksi kasvisliemessä. Soseuta keitto tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai sosemyllyllä.

Kuumenna purjo-perunasosekeitto uudelleen kiehuvaksi. Mausta keitto ja lisää kerma. Ripottele pinnalle persiljasilppua.

Jos haluat keitosta sakeamman, lisää kerman joukkoon noin ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Anna keiton kiehua muutama minuutti kerman lisäämisen jälkeen.



Purjogratiini


3-4 purjoa
150 g kinkku- tai pekonisuikaleita
2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
2-3 dl juustoraastetta
valkopippuria, suolaa
Paloittele pesty purjo ja keitä se puolipehmeäksi miedosti suolatussa vedessä. Kuullota kinkku- tai pekonisuikaleita hetki pannulla.

Valuta purjot ja lado uunivuokaan. Säästä keitinlientä kastiketta varten. Ripottele kinkkusuikaleet purjojen päälle.

Sulata voi, kiehauta siinä jauhot, lisää 1 dl purjolientä ja maito ja anna kastikkeen kiehua muutama minuutti. Mausta valkopippurilla ja miedosti suolalla. Lisää suurin osa juustoraasteesta kastikkeeseen. Anna sulaa. Kaada kastike purjoille, ja kuorruta 250 asteessa 10-15 minuuttia. Ripottele lopuksi juustoraaste pinnalle. Tarjoa raikkaan vihersalaatin

kanssa.



Purjopiirakka


Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
1 muna
ripaus suolaa
(vettä)
Täyte:
2 keskikokoista purjoa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl voita tai margariinia
100 g kinkkua
3 rkl valkoviiniä
3 munaa
3 rkl juustoraastetta
2,5 dl ruokakermaa
suolaa
ripaus salviaa
valkopippuria

Sekoita vehnäjauhot ja suola kulhossa. Nypi sekaan kylmä rasva. Lisää muna ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ja laita vuoka kylmään odottamaan täytteen teon ajaksi.

Huuhtele halkaistut purjot ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa kinkku ohuiksi suikaleiksi. Kuullota sipulit ja purjo rasvassa.

Lisää valkoviini ja hauduta 5-10 minuuttia välillä käännellen. Nesteen on haihduttava kypsentämisen aikana lähes kokonaan. Lisää kinkkusuikaleet. Anna täytteen jäähtyä. Vatkaa munat, juustoraaste ja kerma. Mausta seos suolalla, pippurilla ja ripauksella salviaa.

Levitä jäähtynyt purjoseos taikinalevylle ja kaada munakerma päälle. Paista 225-asteisessa uunissa 40-45 minuuttia. Peitä purjopiiras tarvittaessa alumiinifoliolla, ettei pinta tummu liikaa.

Tarjoa piiras lämpimänä raikkaan vihersalaatin kanssa.