Mainos

Kovien te­ki­jöi­den kas­vu­yri­tys

Oulunsalolainen TactoTek on rakenteellisen elektroniikan edelläkävijä

Vuonna 2011 toimintansa aloittanut TactoTek on nyt kasvuvaiheessa, kertovat henkilöstöjohtaja Anna-Maria Heikkinen ja teknologiajohtaja Antti Keränen.
Vuonna 2011 toimintansa aloittanut TactoTek on nyt kasvuvaiheessa, kertovat henkilöstöjohtaja Anna-Maria Heikkinen ja teknologiajohtaja Antti Keränen.
Kuva: Antti Tauriainen

Oulunsalossa toimivalle rakenteellisen elektroniikan edelläkävijälle TactoTekille halpatuotantomaahan muuttamisesta ei ole hyötyä. Pohjois-Suomessa yritys pysyy tekijöiden mentaliteetin, kansainvälisesti ammattitaitoisen työvoiman ja hyvien lentoyhteyksien takia.

”Pohjoissuomalaisille on tyypillistä sinnikkyys, luotettavuus ja kykyjen osoittaminen tekemisen kautta”, TactoTekin henkilöstöjohtaja Anna-Maria Heikkinen tarkentaa.

Teknologiajohtaja ja toinen yrityksen perustaja Antti Keränen on erittäin tyytyväinen yrityksen henkilöstöön ja osaamiseen.

”Saamme tunnustusta asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta osaamisestamme. Henkilöstömme on myös hyvin sitoutunut kehittämään teknologiaa ja toimintaa pitkäjänteisesti.”

Hän painottaa työntekijöiden tärkeyttä yrityksen toiminnan kannalta. ”Meillä tärkeintä on luotettavuus, laatu ja saumaton yhteistyö eri osaamisalueiden välillä. Sen rakentamisessa halpatuotantomaihin ei ole mitään järkeä.”

Kahden vuoden etumatka

TactoTek kehittää ja lisensoi rakenteellisen elektroniikan valmistusmenetelmiä erityisesti autoteollisuuden tarpeisiin Oulunsalossa. Lisäksi tuotantolinjalla valmistetaan puettavan elektroniikan osia Suunnolle. Yrityksen päämarkkinat ovat Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa, minne yritys onkin laajentanut läsnäoloaan.

”Tärkeimmät asiakkaat ovat tällä hetkellä johtavat autovalmistajat. Muut käyttökohteet löytyvät esimerkiksi kuluttajaelektroniikan puolelta”, Keränen lisää.

Ohuen muovirakenteen sisään integroidun elektroniikan vuosien kehitystyö on viimeisen kahden vuoden ajan tuonut näkyviä tuloksia. Nyt TactoTek on erikoisalansa maailman kärkeä.

”Meillä on karkeasti kahden vuoden etumatka teknologisessa kilpailussa. Luutumiseen ei kuitenkaan ole varaa ja aiomme pitää suunnannäyttäjän paikkaa tulevaisuudessakin”, Keränen lisää.

Osaavan työvoiman löytyminen on haaste

Selkeäksi haasteeksi on osoittautunut se, että suoraan sopivaa osaamista ei ole olemassa. Työvoiman löytyminen ei ole osoittautunut kasvun esteeksi ja Oulunsalon toimipisteellä kulkee tekijöitä kauempaakin.

”Aikaisemmin ihmiset kulkivat työmatkaa Oulusta esimerkiksi Helsinkiin tai Tampereelle. Me olemme onnistuneet houkuttelemaan paluumuuttajia ja tekijöitä tänne”, Heikkinen täsmentää.

”Oulun alue on maailmanlaajuisesti erittäin kilpailukykyinen uuden teknologian kehittämisen ja teollistamisen ympäristö etenkin elektroniikan ja laiteläheisten ohjelmistojen osalta”, TactoTekin toimitusjohtaja Jussi Harvela kertoo.

Yhteistyö Oulun kaupungin kanssa on ollut Keräsen mukaan erinomaista. Hän kehuu myös painettavan elektroniikan yrityksien, BusinessOulun ja VTT:n yhteistyön kehitystä ja on tyytyväinen yrityksen asemaan alueella.

”Pystymme olemaan yhtenä esimerkkinä tämän alueen osaamisesta ja tekemisestä.”