Mainos

Kovaa työtä, halu auttaa ja hyviä muis­to­ja

Joukko Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n puheenjohtajia ja toimitusjohtajia kolmenkymmenen vuoden ajalta sekä toimisto­henkilökuntaa kokoontui yhteiselle lounaalle merellisiin maisemiin oululaisen Sokeri-Jussin Kievarin yläkertaan.

Pöydän ääressä vaihdetaan kuulumisia. Kenelläkään ei ole kiire, ruoka on hyvää ja seura

Entiset puheenjohtajat kokoontuivat PPY:n toimiston väen kanssa muistelemaan menneitä juhlavuoden kunniaksi. Mukana olivat Esko Kurvinen (vas.), Pasi Kinnunen, Lauri Mikkonen, Jorma Korteoja, Marjo Kolehmainen, Jorma Heikkilä, Sirkka Arola, Jussi Riikonen, Sari Reinikainen-Laine ja Kirsi Anttila.
Entiset puheenjohtajat kokoontuivat PPY:n toimiston väen kanssa muistelemaan menneitä juhlavuoden kunniaksi. Mukana olivat Esko Kurvinen (vas.), Pasi Kinnunen, Lauri Mikkonen, Jorma Korteoja, Marjo Kolehmainen, Jorma Heikkilä, Sirkka Arola, Jussi Riikonen, Sari Reinikainen-Laine ja Kirsi Anttila.

vielä parempaa. Vuodenvaihteessa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtajana aloittanut Jussi Riikonen toivottaa paikalla olijat tervetulleeksi. Hänellä on järjestössä pitkä historia eri tehtävissä, eikä hän miettinyt kauaa ehdolle asettumista.

”Tässä työssä pysyy ajan tasalla siitä, mitä yritysmaailmaan kuuluu”, hän sanoo.

Riikonen on ehtinyt olla mukana jalkauttamassa hallintomallin uudistusta, josta päätettiin edellisvuonna. Hallituksen koko on puolitettu, päätöksentekoa on nopeutettu ja paikallisyhdistyksillä on nyt yhä enemmän mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin.

Toimiston väki on ollut Riikoselle, kuten aiemmillekin puheenjohtajille, suurena tukena. Kymmenen vuotta PPY:n toimitusjohtajana työskennelleen Marjo Kolehmaisen aikana henkilöstön määrä on tuplaantunut.

”Jäsenmäärä on kasvanut yli neljääntuhanteen ja työskentelemme PPY:ssä koko ajan suunnitelmallisemmin ja ammattimaisemmin. Kaikki puheenjohtajat ovat tehneet omana aikanaan paljon alueen yrittäjien eteen”, Kolehmainen kiittelee ja Riikonen jatkaa:

”Aiemmat puheenjohtajat ovat tehneet hyvää, pitkäjänteistä työtä. Järjestöllä on hyvä tilanne talouden ja jäsenmäärän suhteen.”

Avointa keskustelua ja työtä kentällä

Keskustelun lomassa jaetaan monia ilahduttavia ja koskettavia muistoja. Rivien välistä kuulee, että kullakin puheenjohtajalla kantavana voimana on ollut nöyrä halu auttaa.

Riikosta edeltäneen Lauri Mikkosen kaudella PPY:n toimisto muutti nykyisiin, Oulun keskustassa sijaitseviin toimitiloihin. Hän oli mukana myös alueen yrittäjille apua tarjoavissa tärkeissä hankkeissa, joilla lähdettiin tuottamaan omistajanvaihdos- sekä hankinta-asiamiespalveluita.

”Teimme kovasti töitä jäsenpysyvyyden eteen. Parempiakin tuloksia olisi voinut saada, mutta ketään ei voi pakottaa”, Mikkonen tuumaa ja nyökkää kohti edeltäjäänsä Jorma Kortesojaa, jonka kaudella jäsenmäärää kehitettiin vahvasti.

”Avointa keskustelua, kentällä kiertämistä ja yrittäjien vaikutusmahdollisuuksien laajentamista”, Kortesoja luettelee keinoja, joilla jäsenmäärää saatiin kasvuun. Hän teki myös töitä sen eteen, että nuoret haluaisivat hakeutua yrittäjyyden pariin. Sitä varten lisättiin yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

Yhdistyminen teetti töitä PPY:ssäkin

Ennen Kortesojaa puheenjohtajan pallilla vaikutti Jorma Heikkilä, joka pääsi nauttimaan laman jälkeisen nousukauden vaikutuksista ja talouskasvusta. Hänen aikanaan järjestölle rekrytoitiin toimitusjohtaja pitkän tauon jälkeen. Pasi Kinnunen otti koppia operatiivisesta johtamisesta ja Heikkilä sai panostaa hallitustyöskentelyyn sekä siihen, että ei-oululaisena hän pystyi tuomaan koko alueen yrittäjiä paremmin yhteen. Myös aiemmalla kaudella tapahtunut Suomen Yrittäjien yhdistyminen teetti töitä.

”Se oli osaltaan sitä, että eheytettiin näkemyseroja ja parannettiin yhteistyötä eri puolten välillä. Entiset ajat oli unohdettava ja välejä parannettava”, Heikkilä muistelee.

Tuon yhdistymisen muistaa elävästi 90-luvun loppupuoliskon puheenjohtajana ollut Sirkka Arola, joka oli mukana allekirjoittamassa Suomen Yrittäjien perustamissopimusta. Arola kertoo olleensa ahkera kiertämään ja pyrkineensä käymään kaikissa aluejärjestön tilaisuuksissa. Päiviä tien päällä kertyi satoja.

”Minun kaudellani tuli EU, joka mahdollisti rahastojen hyödyntämisen ja kansainvälistymisen. Muistan, että siitä tuli kymmenien tuhansien vahingot kun eurot ja markat menivät sekaisin”, Arola muistelee.

Hyvät muistot lamasta huolimatta

Puheenjohtajana pahimmassa paikassa on tainnut kuitenkin olla Esko Kurvinen, jonka kautta ohjasi synkkä lama-aika.

”80-luku oli hurjaa nousua, kauppa kävi ja teollisuus kukoisti. Sitten, kuin salama kirkkaalta taivaalta, se vietiin pois. Tuli konkursseja ja työttömyyttä. Yrittäjillä oli suuria vaikeuksia ja järjestön toiminta painottui heidän auttamiseensa.”

Laman vaikeudet eivät koskettaneet vain yrittäjiä, vaan myös heidän koko lähipiiriään, sillä lainojen vakuudeksi oli pantattu koko suvun omaisuus. Oulun yliopistolliseen sairaalaan perustettiin henkisen hyvinvoinnin klinikka, jonka avulla laman raatelemia yrittäjiä pyrittiin pitämään kunnossa. Vaikeista ajoista huolimatta Kurvinen muistelee pestiään lämmöllä.

”On asioita, joita ei muissa ammateissa ole. Yrittäjien kesken puhuminen on luontevaa, koska meillä on yhteinen kieli ja kokemuspohja”, Kurvinen hehkuttaa ja muut nyökyttelevät ympärillä. Jokainen on kokenut puheenjohtajuuden antaneen valtavasti, erityisesti verkostoja, yhteistyökumppaneita, tuttavia ja ystäviä.

”Ei tätä tehdä oma etu edellä, vaikka sitäkin on”, tuumaa Jussi Riikonen ja Jorma Kortesoja pukee sanoiksi sen, mitä kaikki ajattelevat:

”Hetkeäkään en kadu!”