Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­ti­kok­ki ke­hit­te­li rös­sys­tä Röf­fe­lin – rohkea herkku toi ruo­ka­ki­san voiton

Makeahko herkku toi Tuunaa Rössy! -kilpailun voiton oululaiselle Seija Seljanperälle.

Tuunaa Rössy! -kilpailun Röffelillään voittanut Seija Seljanperä palkittiin kauppakeskus Valkean Kesäkadulla lauantaina.
Tuunaa Rössy! -kilpailun Röffelillään voittanut Seija Seljanperä palkittiin kauppakeskus Valkean Kesäkadulla lauantaina.
Kuva: Jukka Leinonen

Makeahko herkku toi Tuunaa Rössy! -kilpailun voiton oululaiselle Seija Seljanperälle.

Oulussa lauantaina ratkennut Tuunaa Rössy! -ruokakilpailu osoitti, että verestä valmistettu oululainen perinneherkku taipuu paljoksi muuksikin kuin rössypotuksi.

Viime lokakuun lopulla avatun kisan voittajaksi leivottiin Seija Seljanperän rössyltä eli veripaltulta, tummalta suklaalta ja marjoilta maistuva Röffeli.

Kärkiviisikkoon nousivat myös rössyä hyödyntävä hampurilainen, kaksi rössypotusta tuunattua uudenlaista ruoka-annosta ja toinenkin makea jälkiruoka.

Kaikille avoimeen kilpailuun lähetettiin yhteensä 34 reseptiä. Rössyä jalostivat sekä harrastelijat että ruokaa ammatikseen laittavat.

– Tavoitteena oli nostaa rössyn arvostusta ja keksiä sille uusia, hyviä käyttötapoja. Niitä saatiinkin lopulta yllättävän paljon ihan laidasta laitaan, rössyasiantuntija ja kilpailun tuomariston jäsen Janne Pekkala kertoi kauppakeskus Valkean Kesäkadun lavalla.

– Varmasti osa näistä ideoista myös jää elämään. Oli todella haastavaa poimia joukosta parhaat.

Voiton vienyt Röffeli on tuomariston mielestä rohkea, innovatiivinen ja kaikkien toteutettavissa.

– Se voisi toimia myös alueellisena matkailutuliaistuotteena tai maistiaisena vaikkapa kaupungin vastaanotolla, kun kestitään ulkomaalaisia vieraita, ravintoloitsija Sari-Helena Forsman arvioi.

Röffelin kehittänyt oululainen Seljanperä kertoi olevansa kokeilunhaluinen kotikokki, rössyn rakastaja ja intohimoinen konvehtien sekä tryffelien tekijä.

– Makeahkona versiona rössy antoi minulle tarpeeksi haastetta. Ajattelin, että on tämä ainakin niin erikoinen idea, että vahvoilla saattaisin olla, sairaanhoitajana työskentelevä Seljanperä kertoi.

– Olen ihan tavallinen ruuanlaittaja, mutta mielelläni tuunaan ja haen uusia reseptejä sekä makuja. Mieheni kanssa vietämme välillä paljon aikaa keittiössä.

Kolarissa syntynyt Seljanperä tottui rössyyn jo lapsena.

– Kansakoulussa se oli lempiruokani. Meillä se oli veripalttua, joka tehtiin lehmän tai poron verestä. Rössy on terveellistä ruokaa, ja syön aika usein myös verimakkaraa ja maksaa.

Kisassa palkittiin myös Rössyburger eli Viskaalin mörkö (Jussi Markus), Rössypottua De Gamlas Hem (Ilkka Jurmu), Paholaisen rössykakku ja rössypallot (Sampo Kotajärvi) ja Ranskan valloituksen tehnyt rössypottuannos (Pasi Lassila).

Kilpailun järjestivät Oulun Paistinkääntäjät, Pohjois-Pohjanmaan Keittiömestarit ja Viskaalin tila. Kisan suojelijana toimi Rössypottuseura. Lisätietoa ja reseptejä löytyy osoitteesta www.tuunaarossy.fi

Röffelit

100 g rössyä

3 rkl makeaa puolukkahilloa (puolukkamehua/puolukkalikööriä)

1 tl kuivattuja karpaloita

2 rkl kuivattua puolukkaa jauheena

200 g tummaa taloussuklaata

– Rössy pilkotaan mahdollisimman pieneksi joko sormilla, veitsellä tai jollakin laitteella.

– Massaan lisätään puolukkahillo. Jos hillo ei ole tarpeeksi kosteaa, voi massaan laittaa vähän puolukkamehua. (Fiinimpiin voi laittaa puolukkalikööriä ja karpalot voi vaikka uittaa liköörissä ensin.)

– Kuivatut karpalot pilkotaan pieniksi ja lisätään joukkoon.

– Lisätään 2 rkl kuivattua puolukkajauhetta.

– Sekoitetaan hyvin, massan tarkoitus olla kosteaa, mutta ei liian märkää. Massa muistuttaa cake pops – taikinaa.

– Peitetään kannella tai kelmulla ja annetaan muhia yön yli jääkaapissa.

– Seuraavana päivän tarkistetaan massan kosteus. Jos liian kuivaa, voi lisätä hieman puolukkamehua tai jos liian kosteaa, voi lisätä hieman rössyä.

– Tarkoituksena olisi, että massasta olisi helppo pyöritellä pikkupalloja.

– Pyörittele sopivan kokoisia palloja ja laita vielä jääkaappiin.

– Sulata suklaa vesihauteessa.

– Pyörittele pallerot lusikan avulla sulassa suklaassa, ripottele vielä lämpimän kuorrutteen päälle puolukkajauhoa.

– Anna jähmettyä kylmässä ja säilytä myös siellä.

Lähde: Seija Seljanperä,

www.tuunaarossy.fi