Ko­ti­hä­ly­tyk­siä lu­vas­sa, korona voi ki­ris­tää ti­lan­net­ta en­ti­ses­tään, pää­siäi­nen po­lii­sil­le haas­ta­va ajan­koh­ta – "Toi­met­to­muus ja liika al­ko­ho­li ovat huono yh­dis­tel­mä"

Pääsiäinen on poliisille haastavaa aikaa kotihälytysten sekä perhe- ja lähisuhdeväkivallan vuoksi. Poliisi toivookin nyt pääsiäisrauhaa koteihin – ja myös teille.

Viranomaiset huomauttavat, että jos tilanne kotona kärjistyy, apua on saatavissa. Esimerkiksi turvakodit ovat auki.
Viranomaiset huomauttavat, että jos tilanne kotona kärjistyy, apua on saatavissa. Esimerkiksi turvakodit ovat auki.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Pääsiäinen on poliisille haastavaa aikaa kotihälytysten sekä perhe- ja lähisuhdeväkivallan vuoksi. Poliisi toivookin nyt pääsiäisrauhaa koteihin – ja myös teille.

– Kotona pysyminen, toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä. Myös huoli omasta tai läheisen sairastumisesta ja epävarmuus toimeentulosta painavat mieltä. Nämä tekijät voivat aiheuttaa riitaa ja johtaa lähisuhdeväkivaltaan, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta sanoo.

Virkavalta arvioi, että tilannetta voi kiristää se, että ravintolat ja baarit ovat kiinni. Alkoholia on voitu hankkia kotiin varastoon. Mahdollisesti myös pääsiäiseksi suunnitellut mökkireissut ja lomamatkat ovat peruuntuneet.

Pekka Heikkinen toivoo, että ihmiset ottaisivat nyt tosissaan rauhan ja sovun säilymisen.

– Aikuisten olisi syytä jo etukäteen pohtia, miten pääsiäinen voitaisiin viettää niin, että ikäviltä ongelmilta vältyttäisiin. Jospa yritettäisiin keskittyä rauhassa yhdessäoloon. Nyt jos koskaan tarvitaan vastuullista vanhemmuutta, Heikkinen sanoo.

Poliisi myös kehottaa välttämään sukulaisien luona vierailemista. Mökeiltä pitäisi pysyä pois, ettei koronavirus leviäisi.

Uudeltamaalta ja Uudellemaalle matkustus on kielletty koronaepidemian hillitsemiseksi. Vain välttämätön liikenne maakuntarajan yli on sallittu.

Poliisi painottaa, että vapaa-ajan matkustamista on syytä välttää koko Suomessa.

– On otettava vakavasti kehotus pysyä nyt kotona. Ole omaisiisi ja läheisiisi yhteydessä sähköisesti, soita videopuhelu ja järjestä tapaaminen verkossa, Heikkinen sanoo.

Viranomaiset huomauttavat, että jos tilanne kotona kärjistyy, apua on saatavissa.

– Jos pelkäät tai olet jo kokenut väkivaltaa, puhu siitä, hae apua turvakodista, avopalveluista tai chatistä. Turvakodit ovat auki, Ensi- ja turvakotien liiton chat on laajentanut aukioloaikojaan, Nollalinja palvelee 24/7, Rikosuhripäivystys palvelee, Naisten linja ja Miessakit toimivat. Akuutissa tilanteessa soita 112, Heikkinen sanoo.

Poliisi linjaa, että avun tarvetta ei ole syytä hävetä. Auttaviin tahoihin kannattaa olla yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun ahdistaa.

Kotihälytystehtävien määrä on alkuvuodesta noussut.

Alkuvuoden 2020 aikana (tammi-maaliskuu) kotihälytystehtäviä oli hieman enemmän edellisen vuoden samaan ajankohtaan verrattuna.

Vuoden 2019 tammi–maaliskuussa poliisin kotihälytysten yhteismäärä oli 17 202, kun taas tänä vuonna lukumäärä on jo yli 20 000. Eniten kasvua kotihälytyksissä on meteliin ja häiriökäyttäytymiseen liittyvissä tehtävissä.

Maaliskuun 2020 aikana poliisin perheväkivaltaan liittyvät tehtävät ylittivät yli 2 000 tehtävän määrän.

– Tehtävillä on lähes poikkeuksetta alkoholi mukana kuvioissa, poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta sanoo.