Koti Dal­la­sis­sa, yritys Oulussa

Dallas, Texas
Yrittäjä viettää puolet vuodestaan Oulussa töissä hammaslääkärin työtehtävissä. Muina aikoina yrittäjän arkityötehtävät hoituvat teknologian välityksellä eri mantereelta käsin.
Yrittäjä viettää puolet vuodestaan Oulussa töissä hammaslääkärin työtehtävissä. Muina aikoina yrittäjän arkityötehtävät hoituvat teknologian välityksellä eri mantereelta käsin.
Kuva: Anu Ojalehto

Tämä ei ole tyypillinen tarina siitä, kuinka Nokia lähettää perheen ulkomaankomennukselle, kuinka komennus vuosi vuodelta venähtää ja paluu Suomeen ei enää houkuttele.

Tai niin ainakin Katriina Järvelä painottaa:

− En vieläkään 18 vuotta Dallasissa asuneena sano, että tänne olemme jääneet, Järvelä naurahtaa ja jatkaa:

− Olemme yhä oululaisia.

Nokia mahdollisti oululaisten muuton ensin San Diegoon kahdeksi vuodeksi vuonna 1994. Katriina keskeytti hammaslääketieteen opinnot hetkeksi ja palasi Amerikkaan vuosien takaisen vaihto-oppilasvuoden jälkeen.

− Jo silloin vaihtarina stereotypiat jenkkien pinnallisuudesta ja turvattomasta ympäristöstä karisivat. Ihmiset olivat sydämellisiä ja aidosti kiinnostuneita ystävystymään.

Vuosi kerrallaan

San Diegosta perhe palasi vauva kainalossa Ouluun jäädäkseen.

Talo rakentui Heikkilänkankaalle, Katriina valmistui ja toimi yrittäjänä, syntyi toinen lapsi ja elämä tuntui asettuvan. Kunnes…

− Viiden vuoden päästä löysimme itsemme jälleen Nokian mahdollistamana Amerikasta, Dallasista.

Kului kaksi vuotta ja kuopus syntyi. Perhe viihtyi uudessa ympäristössä

ja päätti hakea jatkoa vuodeksi.

Sitten taas vuodeksi… ja vuodeksi.

− Viidentenä vuonna Mikon (Järvelä) piti tehdä paikalliselle Nokian toimipisteelle sopimus ja irtisanoutua Oulusta. Se oli iso päätös, mutta elämämme oli jo rakentunut Dallasiin.

Työmatka 20 tuntia

Katriina pyöritti arjen kotona, kuljetti poikia kouluun, hoitoon ja harrastuksiin.

Kesät koko perhe vietti Oulussa perheen äidin tehdessä töitä.

Pojat kasvoivat ja Katriina alkoi haikailla työtänsä muutenkin kuin kesätöinä.

− En halunnut olla yksi niistä naisista, jotka jämähtävät kotiin. Suomalaisissa naisissa se on täällä melko yleistä, että insinöörimies käy töissä ja nainen on kotona. Amerikassa hammaslääketiede on suojattu ala, ja lupien saaminen on äärettömän työlästä.

Vuodesta 2011 alkaen Katriinalla on ollut oma yritys Oulussa, joka toimii nykyään nimellä Hammaslääkäriasema Koulukadun Hymy Oy.

Yrityksen pyörittäminen Dallasista käsin on vaatinut perheeltä paljon joustoa ja yrittäjältä ennen kaikkea toistasataa tuntia lentokoneessa vuosittain. Noin puolet vuodesta kuluu Oulussa töissä.

− Olen aina ollut yritteliäs nainen, mutta vasta viime vuodet ja teknologian kehittyminen ovat luoneet olosuhteet, jossa työnteko ja jopa yritystoiminnan pyörittäminen onnistuu vaikka eri mantereelta käsin, Katriina kuvailee.

Kesäksi juurille

Perheen kuopuksella on lukiota jäljellä vielä kaksi vuotta.

− Sen jälkeen en tiedä mitä tapahtuu. Siteet Ouluun ovat vahvat, sillä meillä on paljon sukua ja ystäviä siellä, työ ja kerrostaloasuntokin. Paluu ei ole mahdotonta, sillä pojatkin rakastavat Suomea − suomalaista ruokaa, ilmastoa, turvallisuutta ja vapautta.

Täksi kesäksi perhe palaa perinteisesti Suomen suveen. Kaksikielisillä pojilla on Suomessa myös ystäviä ja kesä onkin vuoden ”hailaitti” koko perheelle.

Perinteinen pyöräretki toteutuu jälleen Hailuotoon ja Koitelinkoskelle.

− Suomen kesää ei osaa arvostaa ennen kuin sieltä on pois. Teksasissa kesän lämpötila on yli 40 astetta ja auringonsäteet tuntuvat kipuna iholla. Auringonotosta on mennyt muutenkin hehku jo vuosia sitten, Katriina nauraa.

Sama arki

Vaihteleva ilmasto on Texasin erikoisuus − kevätmyrskyt ja tornadohälytykset hätyyttävät asukit kotien turvapaikkoihin useasti keväässä ja autot kärsivät baseballin kokoisista jääraekuuroista.

Dallasin vaihtelevasta säästä puhutaan small talkina kuin Suomessakin.

Elämä Amerikassa ei Katriinan mukaan muutenkaan juuri poikkea Suomen menosta:

− Ihmisten arki on sama täällä kuin Suomessakin. Täälläkin täytyy ruokaa tehdä, läksyjä väsätä ja maksaa laskuja. Mutta politiikasta täällä ei kannata puhua, Katriina nauraa.

KOMMENTTI

Oululaine ihimine Texasissa

Ai teidänkin perhe on Oulusta? kysyi yksi Dallasin Daamit -yhteisöön kuuluva nainen tapaamisessamme. Perään Etelä-Suomesta lähtöisin oleva nainen naurahti, kuinka Dallasissa oppii englannin kielen lisäksi Oulun murteen.

Tosiaan, oululaisia vilisee Suomiyhteisön tapaamisissa kymmeniä.

Haastattelemani Katriina Järvelä arvioi Dallasin metropolian alueella olevan tällä hetkellä noin 200 suomalaista perhettä, joista Oulusta lähtöisin olevia on merkittävä osa. Kiitos Nokialle, joka täällä enimmäkseen oululaisia työllistää. Nokian toimipiste on kuin suomalaisten kehto; siellä toimii muun muassa Suomi-kirjasto, -puoti ja -koulu. Se onkin tähän mennessä ainoa paikka, missä olen nähnyt Suomen lipun liehuvan Yhdysvaltojen ja Texasin lipun vierellä eduskuntavaalien ja europarlamenttivaalien ennakkoäänestyspäivinä.

Oululaisuudesta voi olla täällä maailmalla ylpeä − oululaiset osaajat ovat hyvässä maineessa rapakon toisella puolella!

Dallasin kommentaattori

Sarianna Turula