Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Kosovon pre­si­dent­tiä epäil­lään so­ta­ri­kok­sis­ta


Hashim Thaci on toiminut Kosovon presidenttinä vuodesta 2015.
Hashim Thaci on toiminut Kosovon presidenttinä vuodesta 2015.
Kuva: VALDRIN XHEMAJ

Haagissa sotarikostuomioistuimen syyttäjä epäilee Kosovon presidenttiä Hashim Thacia sotarikoksista.

Syyttäjän mukaan Thaci ja yhdeksän muuta "ovat rikosoikeudellisesti vastuussa lähes 100 murhasta", kidutuksesta ja katoamaan pakottamisesta.

Epäiltyjen rikosten väitetään tapahtuneen Kosovon itsenäistymissodassa Serbiaa vastaan vuosina 1998–1999, mutta yksityiskohtia rikoksista ei julkaistu.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Erityissyyttäjän viraston mukaan Thaci ja yksi muista syytetyistä, kosovolainen poliitikko Kadri Veseli olivat pyrkineet "estämään ja horjuttamaan" tutkintaa.

Tuomarilla on nyt puoli vuotta aikaa päättää, nostetaanko syytteet. Haagissa toimii erityinen Kosovon sotarikoksia tutkiva tuomioistuin.

Thacin johtamaa Kosovon vapautusarmeijaa on epäilty elinkaupasta. Euroopan neuvoston raportissa vuonna 2011 vapautusarmeijaa syytettiin serbisiviilien ja etnisten albaanien tappamisesta.

Thaci, joka on toiminut Kosovon presidenttinä vuodesta 2015, kieltää kaikki syytteet.

Itsenäistymissodassa kuoli yli 10 000 ihmistä, ja se loppui vasta Naton pommitusten jälkeen. Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, mutta Serbia ei tunnusta sitä.

Thacin oli määrä matkustaa Yhdysvaltoihin Valkoiseen taloon neuvotteluihin Serbian valtionjohdon kanssa lauantaina. Matka on nyt peruuntunut.

Kosovon ja Serbian väliset neuvottelut ovat olleet jäissä pari vuotta.