Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kor­rup­tios­sa hä­viä­vät kaikki – myös Suo­mes­sa

Näin YK:n kansainvälisenä korruptionvastaisena päivänä 9.12. masentaa muukin kuin loska. Jos nimittäin joku asia on pysyvää auringon alla, se on korruptio.

Suomalaisessa mediassa käyty keskustelu korruptiosta – tai oikeastaan sen olemattomuudesta täällä lintukodossa – tuntuu joskus sinisilmäiseltä taivastelulta vaaleanpunaisten lasien läpi.

Pelkästään Transparency Internationalin korruptioindeksiin tuijottaminen antaa Suomen tilanteesta harhaanjohtavasti ylioptimistisen kuvan. Subjektiiviseen arvioon perustuva ”korruption kokeminen” tuo indeksiin perustuville johtopäätöksille merkittäviä rajoitteita.

Huomattavista lainsäädännöllisistä uudistuksista huolimatta esimerkiksi Ranska ja Italia pysyttelevät vakaasti samoissa indeksiluvuissa vuodesta toiseen. Erityisesti vuonna 2017 Ranskassa voimaan astunut Loi Sapin 2 -laki olisi kuitenkin voinut hyvällä syyllä nostaa maan lukuja muutamalla pykälällä ylöspäin.

Yrityksille tuli sen myötä runsaasti lisää velvoitteita valvoa erityisesti ulkomaisissa yhteyksissä tapahtuvaa korruptiota.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.