Ko­ro­na­vi­rus voi iskeä tu­pa­kan­polt­ta­jiin ra­jum­min kuin sa­vut­to­miin – Pro­fes­so­ri: "Nyt on paras aika lo­pet­taa tu­pa­koin­ti"

Mehiläisen kliinisen fysiologian erikoislääkäri, erikoisprofessori Anssi Sovijärvi kertoo, että vaikka korona on uusi virus, on jo viitteitä siitä, että tauti iskee rajummin tupakanpolttajiin.

Tupakointi on erityisen haitallista koronaviruksen riskiryhmille.
Tupakointi on erityisen haitallista koronaviruksen riskiryhmille.

Koronavirus voi iskeä tupakoitsijoihin rajummin kuin savuttomiin henkilöihin. Mehiläisen kliinisen fysiologian erikoislääkäri, erikoisprofessori Anssi Sovijärvi kertoo, että vaikka korona on uusi virus, on jo viitteitä siitä, että tauti iskee rajummin tupakanpolttajiin. 

Sovijärvi toteaakin, että tupakanpoltto voi lisätä riskiä sairastua koronaan sekä pahentaa oireita. Tupakoinnin lopettaminen parantaa elimistön vastustuskykyä nopeasti. 

– Nyt on paras aika lopettaa tupakointi, Sovijärvi sanoo. 

Hengitystievirukset tarttuvat muutenkin helpommin tupakoitsijoihin kuin savuttomiin henkilöihin. Tämä johtuu siitä, että tupakointi heikentää limakalvojen puolustusmekanismeja. Näin virus pääsee helpommin elimistöön. 

Erityisen haitallista tupakointi on koronan riskiryhmiin kuuluville eli yli 70-vuotiaille ja heille, joilla on entuudestaan perussairauksia, kuten diabetes tai keuhko- tai sydänsairaus. 

Sovijärven mukaan tupakanpolton lopettaminen parantaa vastustuskykyä jo muutamassa päivässä. Vuosiakin kestänyt tupakointi kannattaa lopettaa, sillä ihmisen elimistö toipuu tupakoinnista osittain nopeastikin. Limakalvojen toiminta alkaa elpyä jo muutamassa päivässä lopettamisen jälkeen. 

Paras apu lopettamisessa on Sovijärven mukaan oma vankka päätös.

– Nyt lopettamiseen on erittäin hyvä syy. Apua voi saada nikotiinivalmisteista ja myös uusista, vieroitusoireita helpottavista reseptilääkkeistä, Sovijärvi sanoo.