Kolumni

Ko­ro­na­jou­lun kyn­nyk­sel­lä

Ajattele, jos tämä koronahulluus olisi päällä vuoden synkimpänä aikana, kauhisteli tuttavani pääsiäisen korvalla. Ajatus marraskuun koleudesta ja pimeydestä yhdistettynä viheliäiseen virukseen ja sen aiheuttamiin lieveilmiöihin tuntui keväthangilla sietämättömiltä. Eihän tämä poikkeustila voi niin kauan kestää!

Ja niin koronapääsiäistä seurasi koronavappu ja koronajuhannus. Koronakesä kääntyi koronasyksyksi – ja tässä sitä nyt eletään, vuoden synkintä aikaa – koronatwistillä. Odotellaan joulua, joka sekin on saamassa k-etuliitteensä.

Aivan niin kauheaa tämä ei onneksi ole, miltä se vielä keväällä tuntui. Rokoteuutiset antavat toivoa siitä, että tämä taistelu voitetaan. Yhteiskunnan sulkemisen sijaan on löydetty keinoja, joiden ansiosta arki rullaa poikkeustilasta huolimatta melko normaalisti. On omaksuttu uusi normaali ja opittu sietämään epävarmuutta.

Epävarmuutta on joulunodotuskin on tulvillaan.

Kuinka suurella porukalla aattona kokoonnutaan? Tavataanko isovanhempia? Pääseekö joulukirkkoon? Tuleeko pukki? Uskaltaako lähteä jouluostoksille?

Kaupan liitto ennustaa tulevasta joulusta kaikkien aikojen digijoulua. Kivijalassa shoppailun sijaan suomalaisten uskotaan rynnistävän jouluostoksille verkkoon.

Hankkipa joululahjat kivijalasta tai nettikaupoista, nyt jos koskaan on oikea hetki tukea paikallisia toimijoita. Palloa voisi heittää myös yrittäjille, nyt jos koskaan on oikea aika tuoda tuotteet ja palvelut ostettavaksi myös verkosta.

Näinä aikoina on hyvä muistaa, että joukossamme on myös heitä, joiden joulunalusaikaan ei tuo huolta ja epävarmuutta ainoastaan korona. Monessa lapsiperheessä ei pohdita sitä, hankkiako lahjat kivijalasta vai verkosta, vaan mistä löytyisi rahat lahjoihin. Oulussa on noin 3 000 lastensuojelun piiriin kuuluvaa alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta, joiden joulusta uhkaa tulla lahjaton.

Mikä olisikaan parempi Lasten oikeuksien viikon teko kuin sujauttaa paketti käynnissä olevan, perinteisen vähävaraisten perheiden lapsille lahjoja keräävän Joulupuu-kampanjan keräyspisteeseen.

Myöhemminkin ehtii, sillä keräys on voimassa 7. joulukuuta saakka.

Susanna Eksymä

susanna.eksyma@forum24.fi