Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

SSAB: Raa­hes­sa saatiin kai­vat­tu päätös: te­räs­teh­das jatkaa

Korona nosti etätyön ar­voon­sa – kai­kil­la aloilla etätyö ei kui­ten­kaan ole mah­dol­lis­ta

OuluKoronaviruksen leviäminen on saanut monet työpaikat pohtimaan etätöiden mahdollisuutta.

Ruokakaupoissa hygieniakäytäntöjä on tehostettu. Myyjä Vilma Latvala täytti oululaisen Supermarket Joutsensillan hedelmäosastoa perjantaina.
Ruokakaupoissa hygieniakäytäntöjä on tehostettu. Myyjä Vilma Latvala täytti oululaisen Supermarket Joutsensillan hedelmäosastoa perjantaina.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Koronaviruksen leviäminen on saanut monet työpaikat pohtimaan etätöiden mahdollisuutta.

Tähän havahduttiin viimeistään torstaina, jolloin Sanna Marinin hallitus viestitti, että "etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat".

Useilla työpaikoilla etätyötä on tehty jo ennen tätä epidemiaa, ja kyse on nyt työtavan laajentamisesta.

– Meillä on ollut aika laajat etätyökäytännöt normaalioloissakin, viikossa on ollut mahdollista tehdä kolme päivää etätöitä niissä työtehtävissä, missä se on mahdollista, Verohallinnon hallintojohtaja Tommi Kämpe kertoo.

Torstaina hallituksen annettua suositukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi Verohallinnossa tehtiin välittömästi päätös, että etätöitä voi jatkossa tehdä viisi päivää viikossa.

– Päätös tehtiin heti torstaina iltapäivällä, Kämpe kertoo.

Etätöihin pystytään siirtämään valtaosa Verohallinnon työntekijöistä.

– Koko noin 5 000 hengen henkilöstöstämme kaikki valmiudet etätyöskentelyyn on yli 4 000 hengelle, Kämpe laskee.

Etätyön laajentaminen oli Kämpen mukaan helppoa, koska pelisäännöt ovat olleet selviä ja käytännöt jo olemassa. Myös tietoturvan näkökulmasta yhteydet ja ohjeistus olivat jo valmiina.

Pullonkauloja tulee uudessa tilanteessa lähinnä yhteyksien riittävyydestä.

– Valtorin yhteydet ovat nyt koetuksella ja lisäkapasiteettia on tilattu, mutta se ei hetkessä toteudu, Kämpe kertoo.

Valtori eli Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus tuottaa valtionhallinnon ict-palvelut sekä tieto- ja viestintätekniset palvelut.

Verohallinnon työntekijöitä on Kämpen mukaan myös ohjeistettu, miten etätyö sujuu "kaistaa säästäen" niin, että tietoliikennekapasiteettia riittäisi mahdollisimman monelle.

Kaikilla työpaikoilla etätyö ei ole mahdollista. Esimerkiksi kaupan alalla kassatyö tai hyllyttäminen eivät kotoa käsin onnistu.

– Ruokakaupassa hyvät hygieniakäytännöt ovat arkipäivää, mutta nyt tätä on tehostettu, K-ryhmän hyvinvointijohtaja Katriina Ahtee kertoo.

Ennaltaehkäisevä ohjeistus on Ahteen mukaan ollut K-ryhmässä keskiössä jo jonkin aikaa. Käsien pesua ja desinfiointia on tehostettu ja lähikontakteja pärskivien asiakkaiden kanssa pyritään välttämään.

– Viranomaisten ohjeistuksia noudatetaan, Ahtee lisää.

– Sairaana ei saa töihin tulla muutenkaan, mutta nyt on Keskossa annettu ohjeistus jäädä oireettomanakin ulkomaanmatkan jälkeen lähtökohtaisesti 14 vuorokauden ajaksi kotiin, Ahtee kertoo.

Ahteen mukaan K-ryhmän eri toimialoilla on myös tehty varautumissuunnitelmia sitä tilannetta silmällä pitäen, että kaupoissa tulisi merkittäviä sairauspoissaoloja.

Perjantaina etätöihin siirryttiin laajasti kautta Suomen, henkilöstöä kannustettiin tähän monissa yrityksissä ja yhteisöissä, niin myös Oulun kaupungin organisaatiossa.

– Mikäli työtehtävät sallivat, kaupungin työntekijä voi tehdä etätöitä esimiehen luvalla, viestintäjohtaja Mikko Salmi kertoo linjauksesta.

– Tämä ohje on voimassa toistaiseksi, Salmi lisää.

Koronavirustilanteen aiheuttaa myös muita muutoksia kaupungin toiminnoissa. Esimerkiksi asiointia rakennusvalvonnassa suositellaan toistaiseksi tehtävän ensisijaisesti sähköisiä asiointikanavia käyttäen, eli sähköpostitse, puhelimitse tai sähköisen asiointipalvelun kautta.

– Kaikki yhteydenotot kaupungille toivotaan tehtävän sähköisesti, jos se on mahdollista, Salmi yleistää käytännön.