URHEILU: Mikko Manner hou­kut­te­li Kärp­pien kul­ta­vah­din Veini Veh­vi­läi­sen Ruot­siin

TEATTERI: Aapo Salonen Li­min­gan teat­te­ri­lin­jal­ta va­lit­tiin Teat­te­ri­kor­keaan yli 1 200 pyr­ki­jän jou­kos­ta

Kolumni

Korona laittaa asioita tär­keys­jär­jes­tyk­seen

-

Koronavirus jättää parhaimmillaankin myös suomalaisiin vahvan muistijäljen.

Muunkin kuin sen, että kädet tulee pestä huolellisesti ja että vessapaperi on hädän tullen yksi tärkeimmistä turvallisuuden tunnetta tuovista hyödykkeistä.

Pelon ja paniikin jälkeen COVID-19 voi myös antaa kallisarvoisen opetuksen: laittaa itse kunkin asioita kestävään tärkeysjärjestykseen.

Koronaviruksen todennäköinen alkulähde on Kiinassa villieläintorilla.

Kiina on saanut tunnustusta jämeristä toimista, joilla se hillitsi viruksen leviämistä.

Jälkeenpäin on silti helppo ihmetellä, miten Kiinassa on sallittu jo aiemmin mahdollisena tautipesänä pidettyjen villieläintorien toiminta.

Jokohan koronavirus oli tarpeeksi iso varoituslaukaus, jotta Pekingistä kajahtaa mahtikäsky, jolla yleensä on taipumus toteutua?

Lähes maassa kuin maassa on päätetty rajuista toimenpiteistä, jolla viruksen leviämistä pyritään hidastamaan.

Jos tässä onnistutaan, terveydenhuollon saama aikalisä varmistaa resursien riittävyyden ja nopeamman viruksesta selviämisen.

Kun kaikki laitetaan hetkessä seis, on kärsijöitä valtava joukko.

Pienimmillään se tarkoittaa jo ostetun tapahtumalipun mitätöitymistä tai matkan siirtämistä.

Suurempia ongelmia kohtaavat esimerkiksi matkailu-, viihde- ja ravintolayritykset sekä urheiluseurat. Kun paikkoja pannaan kiinni ja tilaisuuksia perutaan, syntyy konkursseja ja irtisanomisia.

On todennäköistä ja toivottavaa, että viruksen taltuttua yrityksissä mietitään ahneuden sopivaa määrää: jos tuotantoa on voiton maksimoimiseksi siirretty yhteen paikkaan kauas, voisiko tavaroita tehdä lähempänä vaikka hieman kalliimmalla?

Viisautta voi pyytää erikseen esimerkiksi lääkealan valvojille, ettei yhtään tärkeää lääkettä tehdä enää vain yhdessä tehtaassa.

Tehtaassa, joka voidaan laittaa kiinni paitsi ongelma-, myös konflikteissa.

Syntyy konkursseja ja irtisanomisia.