Ko­ro­na-ai­ka pidensi ham­mas­hoi­don jonoja – "Haas­tet­ta riit­tää"

Kiireellinen ja puolikiireellinen hammashoito toimii tällä hetkellä kuten aiemminkin.
Kiireellinen ja puolikiireellinen hammashoito toimii tällä hetkellä kuten aiemminkin.

Korona-aika on pidentänyt jonoja Oulun kaupungin suun terveydenhuollossa. Tällä hetkellä aikuiset joutuvat odottelemaan kiireetöntä hammashoitoa noin puoli vuotta.

– Jonoa on alettu purkaa, mutta hoitovelkaa on paljon ja sen hoitaminen vie aikaa, sanoo suun terveydenhuollosta vastaava palvelupäällikkö Päivi Harju Oulun kaupungin hyvinvointipalveluista.

Harju kertoo hoitovelan syntyneen pääosin siitä, että maalis- ja huhtikuulta peruttiin koronatilanteen vuoksi kaikki riskiryhmien hoidot ja suuri osa kiireettömistä hoitoajoista.

Hoitovelkaa syntyi myös opetushammashoitolan sulkemisesta kokonaan 18. maaliskuuta –31. toukokuuta väliseksi ajaksi.

– Keväästä alkaen myös korona-varotoimet ovat vieneet aikaa ja pidentäneet hoitokäyntejä.

Tavoitteena alle

puolen vuoden jono

Päivi Harju kertoo tavoitteena olevan pitää hammashoidon jono alle puolen vuoden mittaisena.

– Tässä riittää haastetta. Olemme palkanneet lisää hammaslääkäreitä ja suuhygienistejä hoitovelan purkamiseen. Mukana jonojen purkamisessa on myös hammaslääketieteen ja suuhygienistiopiskelijoita, jotka ovat opintojensa loppuvaiheessa.

Kiireellinen ja puolikiireellinen hoito toimii tällä hetkellä kuten aiemminkin.

Myös lasten ja nuorten hoidossa sekä oikomishoidossa tilanne on parempi.

– Näitä hoitoja on edistetty kevään ja kesän korona-aikana.

Hammashoitoon

turvallisin mielin

Korona-aika on saanut ihmisiä perumaan hammaslääkäriaikojaan tavallista enemmän.

Päivi Harju muistuttaa, että hammaslääkärissä on turvallista käydä myös korona-aikana. Suun terveydenhuollon vastaanotoilta ei ole raportoitu vielä ainuttakaan koronatartuntaa.

– Suun terveydenhuollon hygienia- ja infektiontorjuntakäytännöt ovat normaalitilanteessakin hyvät, Harju tähdentää.

Viime viikolla koko terveydenhuoltoon annetun maskisuosituksen mukaisesti myös hammashuollon asiakkaille tarjotaan nyt suu-nenäsuojukset käytettäväksi odotustiloissa. Myös henkilökunta käyttää maskeja kaikissa potilaskontakteissa PPSHP:n ohjeen mukaisesti.

– Aerosolia tuottavia laitteita käytettäessä henkilökunnalla on käytössään kirurgisen suu-nenäsuojuksen lisäksi visiirit. Hyvä tehoimu vähentää aerosolin leviämistä ympäristöön, Harju sanoo.

Koronaturvallisuustoimenpiteinä riskiryhmiin kuuluville potilaille varataan aamun ensimmäiset ajat, hoitoloiden odotustiloissa valvotaan turvavälien toteutumista ja henkilökunta on vain terveenä töissä. Myös hengitystieoireista kärsivien potilaiden hoitoajat ­siirretään.

– Mikäli hengitystieinfektiota sairastavan potilaan hammashoitoa ei voida siirtää terveyttä vaarantamatta tai mikäli särky on kova, hengitysinfektiopotilaat hoidetaan heille erikseen varatuissa tiloissa, Harju ­valottaa.