Kom­ment­ti: Vap­pu­sa­ta­sen ja kou­lu­tus­mil­jar­din teho näkyy nyt pää­mi­nis­te­ri­ky­se­lys­sä

Vihreiden Pekka Haaviston suosiota nostavat koulutuslupaukset ja Sdp:n Antti Rinne saa tukea eläkeläisiltä vappusatasen ansiosta, kirjoittaa Lännen Median talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki.

Vihreiden Pekka Haaviston suosiota nostavat koulutuslupaukset ja Sdp:n Antti Rinne saa tukea eläkeläisiltä vappusatasen ansiosta, kirjoittaa Lännen Median talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki.

Kirsi Turkki
Kirsi Turkki
Kuva: Joel Maisalmi

Pekka Haavistovetää nyt vihreiden vaalikiriä. Marraskuussa vihreiden pätkäpuheenjohtajaksi valittu 60-vuotias Haavisto on onnistunut kokoamaan puolueen omat rivit ja houkuttelemaan Touko Aallon puheenjohtajakaudella vihreistä pois livenneitä kannattajia takaisin.

Haavisto on nykäissyt kannatuksensa ylös varmoilla teemoilla. Ensimmäisessä linjapuheessaan vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa marraskuussa Haavisto asetti tavoitteeksi koulutuksen ja tutkimuksen nostamisen maailman huipulle.

Haavisto vaatii ensi vaalikaudella koulutukseen lisärahaa miljardi euroa. Lupaukset tehoavat yliopisto- ja koulutusväkeen.

Ympäristöasioissa vihreille vetoapua antaa äskettäin julkistettu ilmastopaneeli IPCC:n raportti, joka kertoi ilmaston hälyttävästä lämpenemisestä. Päästöjen vähentämiseksi tehtävät toimet ovat nyt poliittisen keskustelun ytimessä. Aihe sopii vihreille erinomaisesti vaalikeskustelujen teemaksi.

Koko kansan johtajaksi Pekka Haavistolla on vielä matkaa, sillä kannattajien enemmistö koostuu nuorista ja naisista. Yli 50-vuotiaiden miesten pääministerisuosikki on kokoomuksen puheenjohtaja, Petteri Orpo, jonka taas pitäisi saada nuoret paremmin liikkeelle.

Vaalilupausten teho näkyy sdp:n puheenjohtajan, Antti Rinteen kannatuksessa seuraavaksi pääministeriksi. Rinne lupasi viime vappuna sadan euron nettokorotuksen alle 1 400 euron eläkkeisiin. Joulukuussa puolue julkisti lisäksi 15 kohdan ohjelman eläkeläisköyhyyden parantamiseksi. Tavoitteena ovat muun muassa maksuttomat terveyskeskuskäynnit.

Nyt Rinne on Lännen Median kyselyssä eläkeläisten suosikki seuraavaksi pääministeriksi. Keskustan puheenjohtaja, nykyinen pääministeri JuhaSipilä ei jäänyt Rinteestä paljon jälkeen eläkeläisten suosiossa.

Suomalaisten turvallisuushakuisuus näkyy jälleen kyselyssä. Kärkipoliitikoilta ei toivota innovatiivisuutta. Pääministerin tärkeisiin ominaisuuksiin ei kuulu vastaajien mielestä uusien näkökulmien esittäminen, vaikka seuraavalla vaalikaudella on iso pino ongelmia ratkaistavaksi.