Kotimaa

Lännen Median kyselyn yl­lä­tys­tu­los­: ­Vih­rei­den Pekka Haavisto on suosituin seuraavaksi pää­mi­nis­te­rik­si

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on nuorten ja naisten suosikki seuraavaksi pääministeriksi.
Kotimaa 5.1.2019 6:00 | Päivitetty 5.1.2019 8:22
Kirsi Turkki

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on suosituin henkilö Suomen seuraavaksi pääministeriksi Lännen Median kyselyssä, jonka teki Taloustutkimus.

Vastaajista 22 prosenttia pitää Haavistoa parhaana henkilönä pääministeriksi.

Kyselyssä sai valita suosikkinsa pääministeriksi eduskuntapuolueiden puheenjohtajista, jotka lueteltiin satunnaisessa järjestyksessä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo erottuu kyselyn selkeäksi kakkoseksi. Orpoa kannattaa 16 prosenttia vastaajista pääministeriksi.

Keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän ja Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kannatus seuraavaksi pääministeriksi on lähes tasoissa. Sipilää kannattaa vastaajista 13 prosenttia ja Rinnettä 12 prosenttia.

(Lue tästä toimittaja Kirsi Turkin kommentti pääministerikyselyn tuloksista.)

Haavistoa kannattavat nuoret ja naiset

Pekka Haavistoa kannattavat eniten alle 50-vuotiaat naiset. Tukea Haavistolle kertyy parhaiten pääkaupunkiseudulta sekä Turusta ja Tampereelta, joissa vihreiden kannatus on muutenkin korkea. Heikointa kannatus on alle 50 000 asukkaan kaupungeissa tai kunnissa.

Ammattiryhmistä opiskelijat ja kotiäidit ja -isät kannattavat eniten Haavistoa Suomen seuraavaksi pääministeriksi. Myös toimihenkilöt ja asiantuntijat ovat laajasti Haaviston kannalla.

Vihreät valitsi Pekka Haaviston puheenjohtajakseen viime marraskuun alussa, kun Touko Aalto luopui puheenjohtajan tehtävästä sairastuttuaan masennukseen. Haavisto on luvannut johtaa vihreät eduskuntavaaleihin ja jatkaa puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen asti.

Rakentava ja sovitteleva

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen sanoo, että suomalaiset näyttävät selvästi pitävän Haaviston valtiomiestyylistä.

– Toiselle kierrokselle yltänyt presidenttiehdokas, joka on rakentava, diplomaattinen ja sovitteleva, Rahkonen perustelee Haaviston hyvää menestystä.

Rahkosen mukaan suomalaiset eivät selvästikään pidä yllätyksellisestä rähinöitsijästä, vaan haluavat luotettavan valtionhoitajan maan pääministeriksi.

– Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaista hahmoa suomalaiset vähiten haluaisivat.

Pekka Haaviston tyyli on pehmeä. Rauhanrakentajan otteella hän sanoi esimerkiksi äskettäin Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, ettei pidä yhden puolueen, perussuomalaisten demonisoinnista. Omiensa painostamana Haavisto tarkensi lausuntoaan niin, että perussuomalaisten nykyinen linja ei anna mahdollisuutta vihreille olla samassa hallituksessa

Haaviston kannatusta kasvattaa myös se, että vihreät ja pehmeät arvot ovat yhteiskunnassa nousussa.

Rahkosen mielestä Pekka Haaviston henkilökohtainen suosio on niin korkea, että hän ihmettelisi, jos Haavisto ei olisi ehdokkaana seuraavissa presidentinvaaleissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo erottuu pääministerikyselyn selkeäksi kakkoseksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo erottuu kyselyn selkeäksi kakkoseksi. Miehet kannattavat Orpoa enemmän kuin Haavistoa pääministeriksi.

Orpo on myös suosituin yli 50-vuotiaiden joukossa pääministeriksi.

Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle pääministerikyselyn tulos on aiempaa parempi. Rinne on kutakuinkin tasoissa keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän kanssa. Antti Rinne ei ole yleensä menestynyt hyvin, kun on mitattu henkilön suosiota. Rinteen kannatus seuraavaksi pääministeriksi on suurin eläkeläisten keskuudessa.

Anderssonin suosio ei näy

Vasemmistoliiton puheenjohtajan, Li Anderssonin hyvä henkilökohtainen kannatus ei näy pääministerikyselyssä. Andersson jää kauas taakse kärkinelikosta perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ja kristillisten puheenjohtajan Sari Essayahin kanssa. Anderssonia ja Halla-ahoa kannattaa pääministeriksi viisi prosenttia vastaajista. Essayah saa neljän prosentin kannatuksen.

Vasemmistoliittoa äänestävien keskuudessa Pekka Haavisto on suositumpi pääministeriehdokas kuin Li Andersson. Perussuomalaisia äänestäville Sdp:n Antti Rinne on toiseksi suosituin pääministeriehdokas. Orpoa kannattaa pääministeriksi myös osa keskustaa äänestäviä.

Vähiten suosittuja seuraavaksi pääministeriksi Lännen Median kyselyssä olivat rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja sinisten puheenjohtaja Sampo Terho. Heitä kannattaa yksi prosentti vastaajista pääministeriksi.

Sinisen tulevaisuuden kannattajia osui kyselyyn vain muutama, joten johtopäätösten teko on hankalaa.

Turvallisuus korostuu vastauksissa

Lännen Media kyselyn mukaan suomalaiset haluavat pääministeriltä turvallisuutta. Sama kriteeri painottuu aina presidenttikyselyissä.

Pääministerin tärkeinä ominaisuuksina mainitaan kokemus, pätevyys ja asiantuntevuus. Kansalaiset haluavat asiallisen, järkevän ja harkitsevan pääministerin. Myös arvot pitää olla kohdallaan.

Selkeä ulosanti tai uudet näkökulmat saavat vähiten mainintoja, kun kysytään pääministeriltä toivottuja ominaisuuksia. Puolueuskollisuus on vain viidellä prosentilla vastaajista peruste, kun he valitsevat suosikkiaan pääministeriksi.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

eipä näytä pääministerin jatkon kannalta järin hyvältä...hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavisto on aina puhunut järkeviä, harkintakykyinen poliitikko, vaikken hänen puoluettaan äänestäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt menee ääni Pekalle! Ainoa joka muistaa tavallisenkin ihmisen eikä yksistään vie valtion rahoja ulkomaille ja rikkaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mies joka oli vaikutti Carunan myyntiin, osoittaa suurta liikemiesvainua :D Idioottit kannattaa Pekkaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai tuo nyt niin suuri yllätys ole - hallitus kun on keskittynyt lisävelan ottoon ja yritysten edunvalvontaan kansalaisten kustannuksella, eikä oppositiollakaan kauhean hyvin mene edes oikeussalissa. Ehkäpä seuraava jytky tuleekin vihreille, kun persut ovat sanansa jo syöneet ja muutenkin puolue on hajaantunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö ole huomannut, että tämä hallitus on maksanut velkoja, toisin kuin edelliset 10 vuotta hallinneet ovat tehneet. Ovatko Kataisen/Urpilaisen nykyistä hallitusta suuremmat velanotot muuttuneet mielessäsi saataviksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen kommentoija olikin tuolla jo ehtinyt mainita asiasta. "Velkojen maksamisen" sai aikaan juuri ja juuri viime vuoden puolelle osunut yksittäinen erä, joka maksettiin Valtiolle etuajassa.

"Jospa tarkistelet tietojasi. Valtio lyhensi velkaa ensi kertaa 10 vuoteen muutama viikko sitten. Raha tähän siirtyi valtion finnveralta. Kyseessä oli kerta erä. Tänä vuonna otetaan taas uutta velkaa lisää. Mutta tämähän olikin kok/kesk puolueiden vaali temppu. Ja niitä 9€/ pvä työpaikkoja on sitten turha laskea."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyselyjä ja galluppeja riittää! Jotenkin vaikuttaa perin oudolta, että galluppeja johtavan puolueen osakkeet tässä kyselyssä ovat vasta neljäntenä ja gallupeissa neljäntenä olevan puolueen osakkeet kärjessä. Jotenkin alkaa tuntua siltä, että kansalaisia aliarvioidaan tai suorastaan halveksitaan näissä ihmekyselyissä. Jota paitsi Haaviston opinnot ovat edelleen kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi se on gallupin antama, olisi Suomelle katastrofi jos ministerinäkin teki tukun virheitä niin mitä pääministerinä, muutenkin kalliiksi tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fakta on se, että suurin osa suomalaisista haluaa Jussi Halla-ahon pääministeriksi. Ainoa järkevä, isänmaallinen ja rehellinen kaikista puoluejohtajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mihin tää sun "fakta" pohjaa? ei ainakaan mihinkään gallupiin tai muuhun kyselytutkimukseen tai aiempaan vaalimenestykseen tai...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaikuta Venäjän kyberiskut minuun, kun mulla ei ole FB:tä. Ed. USA:n vaaleissakin äänestin naapurin kanssa Kainuunkylässä Clintonia, koska Pohjolan sanomat -vainaa käski niin äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipulän hallitus, kun aloitti taivalluksen. Oli kok+sdp jättäneet perinnöksi alas luisuvan talouden ja räjähdysmäisesti kasvavan valtionvelan ja satatuhatta työtöntä lisää.
Samaa menoa ei voitu enään jatkaa. Ymmärtää varmaan jokainen, joka ajattelee faktapohjalta.
Nyt kun hallitustaival on loppusuoralla. Se imelin viisaudenlaji jälkiviisaus, ja vääristely, jossa ei nähdä kokonaisuutta, se kukoistaa.

Mutta onni seuraavan hallituksen. Talous nyt kasvaa ja vuosikymmeneen valtio on lyhentänyt sensaatiomaisesti valtionvelkaa. On tullut satakaksikymmentätuhatta uutta veronmaksajaa. Nyt on vara taas turvata hyvinvointivaltio.
Kiitos siitä Juha Sipilä. Nyt et saa kiitosta, mutta sekin aika tulee mutta valitettavasti viiveellä.
Jos Antti Rinne on seuraava pm. On sitäseuraavalla hallituksella taasen sama tehtävä, kun tällä nykyisellä hallituksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa tarkistelet tietojasi. Valtio lyhensi velkaa ensi kertaa 10 vuoteen muutama viikko sitten. Raha tähän siirtyi valtion finnveralta. Kyseessä oli kerta erä. Tänä vuonna otetaan taas uutta velkaa lisää. Mutta tämähän olikin kok/kesk puolueiden vaali temppu. Ja niitä 9€/ pvä työpaikkoja on sitten turha laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Tähtiliikkeen Väyrystä ei ole otettu mukaan tutkimukseen, vaikka kyseessä on eduskuntapuolue? Taitaa olla aika heppaisella pohjalla tämänkin kysely.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä mennee maaseulla liikkuminen ja eläminen kalliiksi jos Vihriät pärjää, veroja, veroja ja taas kerran veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
18:00
Oulussa esiintyvä Nik Kershaw on iloinen elämästä julkisuuden ulkopuolella – “On helppoa olla menestynyt, mutta maine on todella vaikea asia” Tilaajille
17:55
Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image