Kom­ment­ti: Ka­ta­lo­nian johto teki ainoan mah­dol­li­sen rat­kai­sun - alue­joh­ta­ja on ah­dis­tet­tu nurk­kaan

Kataloniassa moni pettyi, kun aluejohtaja Carles Puigdemont ilmoitti, että Katalonia ei julistaudu itsenäiseksi yksipuolisesti.

Espanjan poliisi valvoi Katalonian itsenäisyysäänestystä 1. lokakuuta. Paikoin otteet kovenivat väkivaltaisiksi.
Espanjan poliisi valvoi Katalonian itsenäisyysäänestystä 1. lokakuuta. Paikoin otteet kovenivat väkivaltaisiksi.
Kuva: Silja Viitala

Espanjaa tunteva toimittaja Maija Salmi kommentoi päätöstä ottaa itsenäisyysjulistukseen aikalisä. Katalonia haluaa itsenäistyä demokratian, ei väkivallan voimalla.

Kataloniassa moni pettyi, kun aluejohtaja Carles Puigdemont ilmoitti, että Katalonia ei julistaudu itsenäiseksi yksipuolisesti.

Nurkkaan ahdistettu aluejohtaja kuitenkin lupasi puheessaan tiistai-iltana, että itsenäisyys saavutetaan ja se saavutetaan demokratian keinoin.

Katalonian aluejohto teki samalla neuvottelutarjouksen Espanjan keskushallinnolle - ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Espanjan itsehallintoalueella järjestettiin kiistelty itsenäisyysäänestys 1. lokakuuta.

Monien mielestä Puigdemont petti lupauksensa katalaaneille, jotka ovat osoittaneet mieltään kaduilla itsenäisyyden puolesta jo toista viikkoa.

Katalaanijohtaja on puun ja kuoren välissä

Itsenäisyyttä kannattavat alueen asukkaat pelkäävät nyt, että Espanjan keskushallinto toteuttaa uhkauksensa ja ottaa käyttöön kiistellyn perustuslain artikla 155:n. Se käytännössä mahdollistaa niskuroivan alueen rankaisemisen itsehallintoa purkamalla.

Jos artiklaa käytetään ensimmäistä kertaa Espanjan historiassa, Katalonian itsemääräämisoikeus lakkautetaan ainakin väliaikaisesti kokonaan.

Samalla Puigdemont voi todennäköisesti hyvästellä asemansa Katalonian johdossa.

Aluejohtajan tilanne on hankala.

Jos Puidgemont olisi julistanut alueen itsenäiseksi yksipuolisesti, vastassa olisivat Espanjan keskushallinnon lisäksi olleet myös EU ja kansainvälinen yhteisö, joka on tuominnut itsenäisyysäänestyksen laittomana. On selvää, että yksipuolisesti itsenäiseksi julistautunutta Kataloniaa ei olisi tunnustanut yksikään EU-maa.

Siksi Puigdemontin päätös keräsi myös kehuja. Erityisesti yritysmaailmassa huokaistiin helpotuksesta päätöksen seurauksena.

Monet yritykset ovat pelästyneet Katalonian tilannetta ja siirtäneet toimipaikkansa Barcelonasta Madridiin. Maan talousveturin mahdollisen itsenäistymisen uhka on jo vaikuttanut koko Espanjan talouteen kielteisesti.

Tänään: lakkauttaako Espanjan itsehallinnon?

Nyt avaimet tilanteen ratkaisemiseksi ovat Espanjan keskushallinnolla. Jos artiklaa 155 sovelletaan, keskushallinto joutuu automaattisesti huonoon valoon.

Katalonian itsemääräämisoikeuden poistaminen olisi voimakeinoihin ja toisten mielestä väkivaltaan turvautumista. Kova päätös muistuttaisi uudelleen toimista, joita Espanjan poliisit ottivat käyttöön 1. lokakuuta itsenäisyyden puolesta äänestäneitä katalaaneja vastaan.

Pääministeri Mariano Rajoylla ei olisi varaa enää yhteenkään imagotappioon, mutta itsepäisen johtajan toimintatapoja on ollut tähänkin mennessä mahdotonta ennustaa. Mahdollisesti jo tämän päivän aikana selviää, tarttuuko Rajoy sovinnon kädenojennuksen vai paneeko kovan kovaa vastaan. Puidgemontin puhe jättää pelivaran kumpaan tahansa.