Kol­mois­sur­ma hitsasi imat­ra­lai­sia yhteen: "Ka­duil­la tuntee kuu­lu­van­sa samaan jouk­koon"

Imatran kolmoissurman kaltaiset tapahtumat tiivistävät psykiatri Antti Lehtosen mukaan kaupunkiyhteisöä, etenkin Imatran kaltaisessa vajaan 28 000 asukkaan kaupungissa.

Kolme ihmistä sai surmansa Imatralla 3.12.2016
Kolme ihmistä sai surmansa Imatralla 3.12.2016
Kuva: Lauri Heino

Imatran kolmoissurman kaltaiset tapahtumat tiivistävät psykiatri Antti Lehtosen mukaan kaupunkiyhteisöä, etenkin Imatran kaltaisessa vajaan 28 000 asukkaan kaupungissa.

– Kun tänään kulkee kadulla, tuntee kuuluvansa samaan joukkoon vastaantulijoiden kanssa, Lehtonen sanoo.

Hän on sunnuntaista lähtien päivystänyt Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ja seurakunnan yhteisessä kriisikeskuksessa Imatran Olavinkulmassa.

Lehtosen mukaan tunnelma kaupungilla on rauhallinen ja ihmiset huomioivat toisiaan eri tavalla kuin tavallisena joulukuisena maanantaina.

– Alkujärkytyksen jälkeen jokaisella on tarve käsitellä tapahtunutta omalla tavallaan. Kaikki ovat kuitenkin mukana tässä tragediassa.

Vertaistuki on tärkeä

Sairausloma voi Lehtosen mukaan olla pitkittyessään huono asia, sillä kahvihuoneen vertaistuki voi olla yksilöille yllättävänkin tärkeää.

– Tapahtumien herättämien tunteiden eläminen yhdessä jää väliin.

Sunnuntain ja maanantain aikana Imatran keskustan kriisikeskuksessa on vieraillut kymmeniä ihmisiä keskustelemassa ja hakemassa tukea. Myös kaduilla on partioinut kriisiauttajia.

Ihmisiä saapui sunnuntaina paikalle kriisikeskukseen etenkin iltaa kohden. Lehtosen mukaan ilta onkin usein aikaa, jolloin tunteet nousevat pintaan.

– Useimmilla pinnalla on etenkin turvattomuuden tunne ja järkytys. Mutta ennen kaikkea epäusko siitä, että tällaista voi sattua, Lehtonen sanoo.

Sisäministeri Paula Risikko vieraili maanantaina Imatralla tapaamassa poliisipäällikköä, tapauksen tutkinnanjohtajaa sekä kaupungin johtoa.

Myös Olavinkulman kriisikeskuksessa vieraillut Risikko kiitteli kriisityöntekijöitä nopeasti organisoidusta kriisituesta ja painotti etenkin matalan kynnyksen avun tärkeyttä.

Risikon mukaan sunnuntain vastaisen yön tapahtumista pyritään saamaan parempaa kuvaa mahdollisimman nopeasti. Paljon on hänen mukaansa vielä auki.

Risikko painotti etenkin syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyn tärkeyttä, jotta Imatran kaltaisilta kauheuksilta voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.