Kol­mi­loik­kaa­ja Kris­tii­na Mäkelän val­mis­tau­tui Dohan MM-ki­soi­hin lei­reil­lä Es­pan­jas­sa ja Tur­kis­sa: "On ihanaa, kun saan rau­has­sa kes­kit­tyä har­joit­te­luun"

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on valmistautunut pitkällä kaavalla Dohan MM-kisojen koettelemuksiin. Ulkomaankierros alkoi Espanjan Sierra Nevadan vuoristoleirillä, jatkui Turkin Belekissä, ja viime päivät ovat vierähtäneet kisapaikalla.

Leirit sujuivat Kristiina Mäkelän mukaan hyvin.
Leirit sujuivat Kristiina Mäkelän mukaan hyvin.
Kuva: Martti Kainulainen

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on valmistautunut pitkällä kaavalla Dohan MM-kisojen koettelemuksiin. Ulkomaankierros alkoi Espanjan Sierra Nevadan vuoristoleirillä, jatkui Turkin Belekissä, ja viime päivät ovat vierähtäneet kisapaikalla.

Mäkelän viikot hurahtivat mukavasti.

–  Minulla ei ole taipumusta hotellikuolemaan. Sen takia matkustin Sierra Nevadasta suoraan Belekiin käymättä välillä Suomessa, Mäkelä kertoi Dohan mediatapaamisessaan.

–  Leirit sujuivat hyvin. Samalla pääsin rauhoittumaan ja keskittymään kunnolla, kun olin poissa Suomesta. Minusta on ihanaa, kun saan rauhassa keskittyä harjoitteluun.

Mäkelä oli muiden suomalaisten kanssa Belekissä yhdeksän vuorokautta ennen kuin hän tuli Dohaan viimeisen suomalaisryhmän mukana viime lauantaina.

Helle ei ollut päällimmäisenä ajatuksena, kun Mäkelä vilkaisi ympärilleen levittäytyvää maisemaa.

–  Ei tullut fiilistä, että ihana paikka. Aika karua, kun täällä ei ole mitään luonnonkaunista, Mäkelä totesi.

–  Mutta ei se haittaa, kun olemme MM-kisoissa.

Kokemus helpottaa

Mäkelä puhui maisemista vain erikseen kysyttäessä. Hän on karsinut itsensä ympäristöstä niin, etteivät ulkopuoliset asiat vaikuttaisi hänen suorituksiinsa.

–  Mikään ei vaikuta minuun tässä vaiheessa. Ihan sama, mitä tapahtuu, Mäkelä kertoi asenteestaan.

Sama koskee ulkopuolisten odotuksia.

–  En enää pyri täyttämään muiden odotuksia vaan omiani. Se on varmasti suurin muutos nuoruuden vuosiini, Mäkelä jatkoi.

–  Urheilen itselleni. Haluan onnistua, ja paineet tulevat vain siitä. Tiedän, etten kuole epäonnistumisesta.

Asenteensa Mäkelä, 26, on oppinut uransa kokemuksista. Hän kilpailee Dohassa jo seitsemättä kertaa ulkoratojen arvokisoissa.

–  Kokemus luo varmuutta. Sen ansiosta tunnen itseni paremmin.

Khalifassa on nollatuulet

MM-kisojen karsintaraja on 14,30. Mäkelän ennätys on 14,38, joten loikkavireen pitää löytyä jo torstaina.

–  Karsintaraja oli arvattavissa. Laskeskelin, että se on joko 14,25 tai 14,30, Mäkelä kertoi.

–  Kesän taso on kova, joten karsinnasta tulee tasainen.

Mäkelä ei ole käynyt Khalifa-stadionilla, mutta hän tietää kollega Simo Lipsasen puheista, että vauhdinottorata on nopea. Urheilijoiden kokoomahuonetta (calling room) Lipsanen oli moittinut yllättävän kylmäksi.

Isolla stadionilla tuuli ei juuri urheilijoita riepottele. Mäkelä laskee sen edukseen.

–  Olen onnistunut hyvin hallikisoissa, joten nollatuulet sopivat minulle, Mäkelä iloitsi.

Mäkelän ranking IAAF:n kirjanpidossa on 12:s ennen Dohan karsintaa. Sen perusteella hän on juuri siinä joukossa, joka käy kiivainta kilpaa paikasta lauantain loppukilpailuun.