Terveydenhuolto: Myös ou­lu­lai­set jou­tu­vat mak­sa­maan, kun Pohteen pal­ve­lu­ja vä­hen­ne­tään

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Jääkiekko: Kärpät romahti täy­des­sä Rak­si­las­sa ru­mas­ti, mutta tu­lok­sen takaa löytyy myös valoa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolmen pelin kier­tueel­la yksi ottelu liikaa – ”Huuh­ta­nen on si­vii­lis­sä ookoo, mutta vas­tus­ta­ja­na är­syt­tä­vä!”

Kärpät kohtasi Jukurin edellisen kerran 19. lokakuuta Raksilan jäähallissa, jolloin tuli voitto. Tänään voitokkuus ei jatkunut.
Kärpät kohtasi Jukurin edellisen kerran 19. lokakuuta Raksilan jäähallissa, jolloin tuli voitto. Tänään voitokkuus ei jatkunut.
Kuva: Pekka Peura

Jukurit–Kärpät 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)

Kolmen vieraspelin kiertueessa neljässä päivässä oli yksi liikaa vahvaa nousua jääkiekkoliigassa tehneelle Kärpille. Hämeenlinnan ja Tampereen (Ilves) jatkeeksi samalla matkalla vielä Mikkeliin suunnanneet oululaiset jäivät maalitta, kun Jukurit otti kauden ensi kertaa toisen peräkkäisen voiton maalein 2–0.

Jukurien kapteeni Pekka Jormakka sivalsi voittomaalin avauserässä ylivoimahyökkäyksestä. Oululaispelaajat härnäämisellään raivon partaalle saanut Jukurien kultakypäräinen Niko Huuhtanen, 20, iski sinetin päätösminuutilla tyhjään maaliin. Vielä osumansa jälkeen Huuhtanen ärsytti Kärppien olympiavoittaja Marko Anttilan ottamaan jäähyn poikittaisesta mailasta oululaisten oltua jo valmiiksi kahden miehen alivoimalla.

– Huuhtanen on siviilissä ookoo, mutta vastustajana ärsyttävä, kiteytti Huuhtasen tavoin alkuviikosta ensi kertaa A-maajoukkueen matkaan liittyvä Kärppien nykysentteri Ville Koivunen, 20.

Kaksikolla on ikäeroa vain kaksi viikkoa ja kokemusta toisistaan juniorimaajoukkueista.

– Vaikka hävisimmekin sen, parastamme oli avauserä. Jotenkin tuntui, ettei pelissämme tapahtunut oikein mitään. Terävin puristus kiekollisesta pelistämme puuttui, kiteytti Kärppien valmentaja Lauri Marjamäki.


Koivunen on vetänyt viime pelit keskushyökkääjänä, laitahyökkääjinään Julius Junttila, 32, ja Noel Gunler, 22. Voittoputkeen päässeen joukkueen huumorintajusta kertoi Junttilan MTV Katsomon haastattelussa ennen ottelua Koivusesta antama luonnehdinta.

– Ville on huonoin aloittaja kaikista senttereistäni. Siihen kun tekee toistoja ja treenaa paljon, on aihiot huippusentteriksi, Junttila virnuili.

– Joo, taisin voittaa tässä pelissä hyökkäyspäässä kaksi aloitusta (2/8). Puolustuspäässä aloituksen ottaa yleensä joku muu, ja hyppään sen jälkeen vaihdosta kaukaloon.

Kolmen sentterinä pelaamansa ottelun aikana Koivusen aloitussaldo on 5/21. Voittoprosenttia 24 ei kannata mainostaa.

– Ei ole tullut harjoiteltua aloituksia viime aikoina. Pelasin keskellä viimeksi vakituisemmin C2-junioreissa. Nyt suunniteltiin, että sentterin roolissa pääsen tuomaan kiekkoa keskeltä ylös. Se tuntui onnistuvan tänäänkin ihan ookoo. Emme oikein saaneet pitkiä hyökkäyksiä. Avauserän jälkeen jäähyilimme liikaa. Kun nolla maalia tekee, ei oikein voi voittaa, Koivunen kuittasi.

Kun aloitukset unohdetaan, Koivusen kausi on ollut vahva. Tehopisteet 6+8 alle kolmasosassa kautta tarkoittavat jo puolta koko viime kauden lukemista.

NHL-sopimuksen Carolina Hurricanesiin tehnyt Koivunen saa nyt viikkoon hyvää oppia NHL-tason matkustamisesta. Keskiviikkona etelään lentänyt Kärpät palasi Mikkelistä bussilla Ouluun, joten unta kotisängyssä ei ollut tiedossa ennen aamuyön tunteja.

– Sunnuntai ja maanantai ovat vapaita. Tiistaina hyppään junaan kohti etelää, totesi Tampereella Leijonissa loppuviikosta debytoiva Koivunen.


Mikkelin illan voittomaali avauserässä oli Kärppien kannalta nolo.

Kärppien maalilla jatkaneen Niklas Kokon nollaputken jatkumisen katkaisi Jormakka vedolla, joka oli yksi isäntien erän vain neljästä laukauksesta kohti oululaismaalia. Osuma syntyi kaiken lisäksi vaihdosta, jossa Kärpät näytti rakentavan avausmaaliaan.

Isäntien viisikolla painoi jo pohkeissa, kun kiekollisena kentällisen vaihdossa onnistuneet oululaiset pyörittivät kuin pakkopeliä. Yksityisyrittäjä Martin Jandus sivalsi pakin paikalta aloituskaaren takareunasta päättömän laukauksen, josta syntyi Jukurien maalivahti Rasmus Korhosen torjunnasta isännille ylivoimahyökkäys.

Oululaissyntyinen (isänsi Kärppien pelikauden takia) Korhonen, 21, sai tililleen sekä nollapelin että syöttöpisteen voittomaalista.


Kärppien yhdeksän (samaan aikaan Jukureilla kaksi) kaksiminuuttista jäähyä kahden jälkimmäisen erän aikana olivat liikaa.

Kun kolmannen erän jälkimmäinen puolisko koitti, hyökkääjistä kokoonpanoon paluun tehnyt Peter Tiivola, Ville Heikkala ja Joose Antonen katsottiin takaa-ajossa liian pehmeiksi ryhmityksen supistuttua kolmeen ketjuun.

Jukurien Huuhtanen kävi läpi ottelun vääntöä erityisesti Kasper Björkqvistin ja oululaisten kultakypärää joukkueensa parhaana pistemiehenä kantaneen Teemu Turusen kanssa. Jälkimmäisen pelihuumori kärsi selvästi Huuhtasen ilkeilystä.

– Turusen kanssa olemme treenanneet kaksi kesää samassa ryhmässä Helsingissä, mutta kaukalossa emme ole kavereita, Huuhtanen painotti.

Huuhtasen tuuletus tyhjiin tekemänsä maalin jälkeen Kärppien vaihtopenkin edessä oli turhaa ja joillekin liikaa.

– Pienempänä minulla meni itselläni tunteisiin. Nyt tehtäväni on hämmentää niin, etten joudu jäähylle. Älä ikinä anna jälkimmäistä iskua! Tähtipelaajia ärsyttää, kun annat ekan iskun, Huuhtanen myhäili.