Mainos

Kolme point­tia, joita et ehkä tiedä työn­haus­ta

Monet sanovat työnhaun olevan raskaampaa kuin työnteon johtuen tilanteen epävarmuudesta. Työnhaku on myös taitolaji, jossa voi aina kehittyä ja etsiä uusia mahdollisuuksia. Keräsimme kolme vinkkiä työnhakuun – joita monikaan ei tiedä.

TE-livelähetyksiä voi seurata missä tahansa suoraan älypuhelimesta.
TE-livelähetyksiä voi seurata missä tahansa suoraan älypuhelimesta.

1) Työnantajaan ja työkaveriin voi tutustua jo ennen työhakemuksen tekemistä

Avoimia työpaikkoja selatessa työpaikkailmoitusten kieli saattaa hämmentää. Ilmoituksissa haetaan superosaajia tai kerrotaan tehtävästä siten, että ilmoituksen luettuaan ei tiedä, olisiko omalle osaamiselle tarvetta yrityksessä.

Työpaikkailmoituksia kannattaa seurata, mutta jos haluaa päästä pintaa syvemmälle, kannattaa ottaa seurantaan myös TE-livelähetykset. TE-live on te-live.fi-sivustolle ja YouTubeen striimattu lähetys, jossa rekrytoiva työnantaja kertoo avoimesta työpaikasta ja yrityksestä. Lähetyksiin osallistuu usein myös yrityksessä jo työskenteleviä työntekijöitä. Katsoja voi heittää pallon kotisohvalta työnantajalle ja esittää kysymyksiä chatilla.

TE-liven avulla pääsee tutustumaan tehtävään ja työpaikkaan ennen työhakemuksen jättämistä. Silloin on helpompi kohdentaa hakemus tai todeta, ettei paikka olekaan sinua varten.

2) Palkkatuen avulla voi saada kokemusta työtehtävästä, johon ammatillinen osaaminen ei ihan riitä

Täydellisestä työpaikasta kuullessa saattaa huomata, ettei pysty täyttämään vaadituista ominaisuuksista ihan kaikkia. Toisaalta on tilanteita, joissa haluaisi kokeilla siipiään uudella alalla. Osaamista on ehkä kertynyt vapaa-ajalla, mutta työelämän näytöt puuttuvat.

Näissä tilanteissa palkkatuki voi olla mahdollisuus. Palkkatuki on rahallinen tuki, jota työnantaja voi saada palkkauskustannuksiin, kun hän palkkaa työttömän työnhakijan. Palkkatuesta sovitaan TE-toimiston kanssa työnhakijan työllistymissuunnitelmassa.

Koska työnantaja saa tukea palkkaamiseen, on hänellä parempi mahdollisuus nähdä hakija potentiaalisena työntekijänä, jolle voi esimerkiksi kouluttaa puuttuvan osaamisen ja kenties tinkiä hieman kokemusvaatimuksista.

RekryKoulutuksia toteutettiin ennätysmäärä viime vuonna.
RekryKoulutuksia toteutettiin ennätysmäärä viime vuonna.

3) RekryKoulutuksessa saa koulutuksen lisäksi työpaikan

Koulutus on yksi tärkein tekijä, mikä vaikuttaa ihmisen työllistymiseen. Toisen asteen koulutus tai toisen asteen jälkeinen, muu koulutus vähentää työttömyysriskiä useimmissa OECD-maissa.

RekryKoulutus on TE-palvelu, jossa ei saa pelkästään uutta ammattitaitoa, vaan koulutuksen hyväksytysti suorittaneet myös työllistyvät koulutuksen järjestäjänä toimivaan yritykseen.

Viime vuonna pohjoispohjalaiset yritykset hyödynsivät koulutusmuotoa enemmän kuin aiemmin: koulutuksia toteutettiin yhteistyössä 65:n eri yrityksen kanssa. Koulutuksista työllistyi noin 140 henkilöä.

-