Kolme pilk­ki­jää pe­las­tet­tiin merestä ja kolme jää­lau­tal­ta Ou­lun­sa­lon Peu­hus­sa, Kel­los­sa veteen tippui kaksi hiih­tä­jää – viisi viety kyl­met­ty­nei­nä sai­raa­laan

Kolme mereen pudonnutta pilkkijää pelastettiin vedestä Oulunsalossa Peuhun edustalla perjantaina iltapäivällä.

Jäät ovat nyt heikossa kunnossa.
Jäät ovat nyt heikossa kunnossa.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Oulun edustan merialueelta pelastettiin yhteensä viisi jäihin uponnutta henkilöä perjantaina. Merivartioston mukaan heidät kaikki kuljetettiin hypotermisina Oysiin.

Kolme mereen pudonnutta pilkkijää pelastettiin vedestä Oulunsalon Peuhun edustalla. Kaksi hiihtäjää putosi puolestaan jäihin Kiviniemen edustalla Kellonlahdella.

Hälytys Peuhusta tuli noin kello 12.10 ja Virpiniemestä tunti myöhemmin.

Päivystävä palomestari Hannu Timonen kertoo, että yksi pilkkijöistä oli odotellut avannossa apua usean kymmenen minuutin ajan.

– Kaikki olivat tajuissaan, mutta kylmettyneitä Timonen kertoo.

Merivartioston tiedotteessa kerrotaan, että Peuhun tapahtumat saivat alkunsa, kun yksi pilkkijöistä tippui jäihin. Kaksi henkilö meni auttamaan häntä, mutta joutuivat itsekin veden varaan.

Jäihin tippuneiden pilkkijöiden lisäksi kolme henkilöä jäi Peuhussa jäälautoille sulan veden saartamiksi. Pelastuslaitoksen pintapelastajat auttoivat heidät pois jäältä.

Kaksi saarroksiin joutunutta oli noin 500 metrin päässä rannasta. Aluksi heidät oli tarkoitus hakea pois Rovaniemeltä hälytetyllä rajavartioston helikopterilla, mutta kopteri hälytettiin auttamaan Virpiniemessä jäihin pudonneita hiihtäjiä.

Helikopterissa oli lentäjän ja tähystäjän lisäksi pintapelastaja, joka laskeutui vaijerin avulla pelastettavien luokse ja auttoi yhden henkilön kerrallaan helikopteriin. Toinen heistä oli vedessä ja toinen jään päällä.

Sulan veden saartamat pilkkijät eivät kastuneet pahoin eivätkä olleet kylmettyneitä.

Meren jää on erittäin haurasta

Oulun edustan jääalueella oli perjantaina useita kymmeniä pilkkijöitä, hiihtäjiä ja kelkkailijoita. Timonen sanoo, että Perämeren jää on jo erittäin haurasta.

– Nyt on syytä vakavasti harkita, meneekö jäälle. Ja sitten päätyä siihen, ettei mene, Timonen totesi.

Kiviniemen Meripelastusyhdityksestä kerrotaan, että Perämeren jää on Oulun edustalla jo puikkoontunut ja vettynyt ja se on erittäin haurasta. Myös Länsi-Suomen merivartiosto tiedotti torstaina, että Perämeren jäälle ei kannata enää mennä.

Lämpimät säät ovat haurastuttaneet jäätä, ja avomerestä virtaava lämmin vesi sulattaa sitä myös altapäin.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla 19.4. kello 14.48 sekä 15.23.