Ko­koo­muk­sen Petteri Orpo pe­rään­kuu­lut­ti työ­pe­räi­sen maa­han­muu­ton hel­pot­ta­mis­ta Ylen haas­tat­te­lus­sa

Hallituksen taloustoimille ei juuri kiitosta sadellut. "Hallitus lisää kaikkialle rahaa, ja se on väärin."

Helsinki
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Arkistokuva.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Arkistokuva.
Kuva: Jane Iltanen

Oppositiopuolue kokoomus haluaa helpottaa työperäistä maahanmuuttoa. Ylen haastattelema puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että Suomen työvoimapulaa ei pystytä ratkaisemaan ilman työperäistä maahanmuuttoa.

– Ikääntyvä Suomi tarvitsee tekijöitä myös muualta.

Kokoomus haluaa vähentää työperäisen maahanmuuton byrokratiaa ja varmistaa, että työlupien käsittelyssä on riittävästi väkeä. Lisäksi puolue poistaisi ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan.

Orpo tuo niin ikään esille, että työperäisen maahanmuuton asiat – siis kansainvälinen rekrytointi – pitäisi keskittää sen sijaan, että niitä käsitellään hajautetusti eri ministeriöissä. Orpo oli lauantaina Ylen Ykkösaamun vieraana.

– Tämä ei ole oikeastaan kenenkään selkeällä vastuulla, vaan useampi ministeriö hoitaa tätä vähän niin kuin kakkoshommana. Haluamme kerätä nämä yhden toimijan vastuulle, koska tämä on niin kriittinen kysymys Suomelle, hän totesi lähetyksessä.

Orpo arvioi, että esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriö voisi olla taho huolehtimaan, että Suomeen töihin haluavat saisivat paperisodan kuntoon ripeästi. Orpo luonnehtii työperäisen maahanmuuton byrokratiaa valtavaksi.

– Suomeen on yksinkertaisesti lähestulkoon mahdoton päästä, ainakaan nopeasti.

Puoluejohtaja muistuttaa, että kansainvälisistä osaajista on kova kilpailu ja siksi Suomen tulee olla houkutteleva vaihtoehto.

– Ei ole ollenkaan itsestään selvää, että tänne Pohjolan perukoille haluavat kaikki tulla.

Hallitukselle ei taloudenpidosta kiitosta heru

Suomen talouskasvu on tällä hetkellä ripeää, ja myös työllisyystilanne on parantunut.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi aiemmin viikolla, että avoinna oli elokuussa kaikkiaan yli 155 000 työpaikkaa, mikä oli lähes 57 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien työnhakijoiden määrä laski vuodessa lähes 50 000:lla. Työttömiä työnhakijoita oli elokuussa noin 280 000. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisyysasteen trendiluku oli elokuussa 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 7,6 prosenttia.

Orpo pitää myönteisen kehityksen syynä yleistä talouden myötätuulta ja keskuspankkien avokätistä rahapolitiikkaa, ei nykyhallituksen työllisyystoimia.

– Tosiasia on, että nykyinen hallitus ei ole tehnyt työllisyyttä ja kasvua lisääviä toimia, ei rakenteellisia uudistuksia, vaan on pitänyt yllä massiivisella velkarahalla tätä hallitusta pystyssä, ja se on ollut heidän politiikkansa ydin. En valitettavasti paljon hallituksen ansioksi voi antaa, Orpo moitti Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Koronan pysäyttämä talous on lähtenyt liikkeelle eri puolilla maailmaa, ja siitä seuraa, että kasvuluvut ovat Suomessakin suhteellisen korkeat. Esimerkiksi talousjärjestö OECD ennustaa, että maailmantalous kasvaa tänä vuonna 5,7 prosenttia ja 4,5 prosenttia ensi vuonna. Suomen Pankki on ennakoinut, että Suomen bruttokansantuote nousee tänä vuonna 3,5 prosenttia, kun aiempi arvio oli 2,9 prosenttia.

Budjettiriihen jälkeen esitelty valtion ensi vuoden budjetti on yhteensä lähes 65 miljardia, josta melkein seitsemän miljardia euroa on uutta velkaa.

Kokoomus on suhtautunut valtion voimakkaan velkaantumisen jatkumiseen penseästi.

– Nyt kun korona alkaa helpottaa, edelleen hallitus rakentaa ensi vuoden budjetin jopa seitsemän miljardin alijäämälle, ja se on kyllä vastuutonta.

Orpo huomauttaa, että koronan aiheuttamat menot ensi vuodelle ovat jo kohtuullisen pienet.

– Menokehysten ylittäminen johtuu siitä, että hallitus ei pysty tekemään valintoja. Hallitus lisää kaikkialle rahaa, ja se on väärin.