Ajokeli: Tiet ovat liuk­kaat ja lu­mi­sa­de hei­ken­tää nä­ky­vyyt­tä

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Kohuttu työl­li­syys­työ­ryh­mä sai muis­tion­sa val­miik­si: joka kuu­kau­del­le yksi oma­vas­tuu­päi­vä

Hallituksen asettama työllisyystyöryhmä on saanut työnsä käytännössä valmiiksi. Asia vahvistetaan Lännen Medialle useista eri lähteistä.

Martti Hetemäen johtama työryhmä esittää ansiosidonnaiseen joka kuukaudelle korvauksetonta omavastuupäivää.
Martti Hetemäen johtama työryhmä esittää ansiosidonnaiseen joka kuukaudelle korvauksetonta omavastuupäivää.

Hallituksen asettama työllisyystyöryhmä on saanut työnsä käytännössä valmiiksi. Asia vahvistetaan Lännen Medialle useista eri lähteistä.

Muistiossa esitetään, että työttömyyden alkaessa on jatkossakin viisi omavastuupäivää. Niiden määrää ei esitetä nostettavaksi seitsemään, kuten aiemmin kaavailtiin.

Sen sijaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tulee joka kuukaudelle yksi korvaukseton omavastuupäivä, joista ensimmäinen olisi noin kolmen kuukauden kohdalla työttömyyden alusta.

Työtön voi välttyä omavastuupäivältä olemalla aktiivinen. Jos hän on töissä edellisen kolmen kuukauden aikana vähintään 18 tuntia, omavastuupäivät poistuvat ja niiltä saa ansiosidonnaisen korvauksen jatkossakin.

Akava ja STTK ovat Lännen Median tietojen mukaan todennäköisesti hyväksymässä työryhmän esityksen. Ne saattavat kuitenkin jättää loppuraporttiin omat huomautuksensa, jotka eivät kuitenkaan olisi eriäviä mielipiteitä.

Jännitys liittyy nyt siihen, sanoutuuko SAK yksin irti työllisyystyöryhmän tuloksista.
Jos näin käy, maan hallitus tekee silti todennäköisesti päätöksensä työryhmän esityksen perusteella ja vetoaa siihen, että työryhmän enemmistö oli valmis hyväksymään muutokset ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Hallituslähteistä arvioidaan, että työllisyystyöryhmän työ on johtamassa ”hyvään lopputulokseen”.

Jos myös SAK allekirjoittaa valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman työryhmän loppuraportin, muutosten valmistelua voidaan edelleen jatkaa kolmikantaisesti.

Omavastuupäivien tuominen osaksi ansiosidonnaista työttömyysturvaa lisää työpaikkojen määrää työryhmän arvion mukaan hieman alle 8 000 työpaikalla. Hallituksen asettama tavoite ei välttämättä aivan täyty, mutta tuloksien uskotaan riittävän pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle.

Muita merkittäviä muutoksia Hetemäen työryhmä ei Lännen Median tietojen mukaan esitä. Raportissa todetaan, että opiskelun helpottaminen ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen saamisen aikana siirtyy jatkoselvitykseen.

Raportissa ei myöskään esitetä ansiosidonnaisen työttömyysturvan käyttämistä palkkatukena.

Työryhmä kokoontuu viimeisen kerran sunnuntaina, jolloin tekstimuotoja on enää tarkoitus hienosäätää. Loppuraportti luovutetaan maan hallitukselle todennäköisesti ensi viikon alkupuolella, mahdollisesti keskiviikkona aamulla valtion talousneuvoston kokouksen yhteydessä.

SAK:n hallitus ottaa sisältöön kantaa maanantaina. Akavan hallitus ilmaisee oman kantansa vasta keskiviikkona iltapäivällä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) matkustaa keskiviikkona Yhdysvaltoihin, joten hallitus tuskin tekee ensi viikolla asiassa lopullisia päätöksiä. Sen sijaan hallitus hyväksynee työn tulokset alustavasti viimeistään talousneuvoston kokoontuessa.