Kolumni

Kiitos säi­käy­tyk­ses­tä, Topi!

Marraskuu pisti maanantai-iltana parastaan – tai pahintaan – kun Topi-myrsky ravisteli länsirannikkoa voimakkaimmillaan 30 metriä sekunnissa puhaltaneilla puuskilla. Oulun seudullakin pelastuslaitos sai lukuisia vahingontorjuntatehtäviä aina kaatuneista puista irronneisiin kattopelteihin.

Kaikessa kauheudessaankin syysmyrskyissä on jotakin kotoisaa. Ne antavat hyvän syyn käpertyä viltin alle sohvannurkkaan teemuki kourassa.

Kotoisuus muuttui maanantaina jännitysnäytelmäksi, kun Topi räpsäytti äkkiarvaamatta sähköt poikki juuri sillä hetkellä, kun kauhuelokuva oli saamassa huipentumansa.

Yhtäkkinen totaalinen pimeys, ikkunaa pieksävä kaatosade ja kattopelleissä möyryävä myrskytuuli saivat niskakarvat nousemaan pystyyn.

Kynttilöiden suurkuluttajalla on onneksi aina tuikkuja käden ulottuvilla, mutta missä ovat tulitikut juuri nyt, kun niitä tarvitaan? Matalaa akun varausta muistuttelevan puhelimen valossa ympäri huushollia tulentekovälineitä etsiessä mielikuvitus kiihdyttää hurjaan laukkaan.

Kuuluiko terassilta askelia? Mikä vaalea ikkunassa vilahti?

Peiton alla tuulen ujellusta ja kiihtynyttä sykettä kuunnellessa kiroan viehtymystäni kauhuleffoihin ja yritän rauhoitella itseäni. On luontoäiti päässyt säikäyttämään joskus pahemminkin. Olen herännyt keskellä yötä Indonesian Lombokissa kahdeksan magnitudin maanjärsitykseen ja ollut Filippiinien Palawanilla telttailemassa autiolla saarella taifuunin pyyhkiessä yli. Kyllä Topistakin selvitään.

Samalla hetkellä televisio rävähtää päälle. Valot syttyvät ja kodinkoneet piippailevat kuorossa.

Pari lyöntiä väliin jättänyt sydän etsiskelee sinusrytmiä.

Aamulla terassilta kuuluneet askeleet osoittautuvat pitkin pihaa lennelleiksi terassin tuoleiksi ja vilahdus halkopinon peittona olleeksi pressuksi. Varsin vakuuttavasta uhkailustaan huolimatta Topin aikaansaannokset jäivät onneksi vaisuiksi.

Nähtäväksi jää, mitä huomiselle ennustettu puhuri saa aikaan. Se on kuitenkin varmaa, että Reimaa ja Aatosta vastaanottaessa tiedän tulitikkujen tarkan sijainnin, power bank on ladattu täyteen ja töllöttimestä tulee jotain muuta kuin kauhua.

Susanna Eksymä