Kii­ra-ra­ju­il­ma jätti jäl­keen­sä satoja pe­las­tus­teh­tä­viä ja kes­keyt­ti Flow-fes­ti­vaa­lin, lähes 50 000 ilman sähköä

Kiiraksi nimetty voimakas ukkosrintama kasteli festivaalikansan ja jätti jälkeensä satoja pelastustehtäviä. Kymmenettuhannet viettivät lauantai-iltaa sähköttä.

Ukkosmyrsky tyhjensi tapahtuma-alueen nopeasti. Vantaalla tänään. Moni festarikävijä oli varautunut rajuilmaan sadetakilla.
Ukkosmyrsky tyhjensi tapahtuma-alueen nopeasti.
Ukkosmyrsky tyhjensi tapahtuma-alueen nopeasti.
Kuva: Mauri Ratilainen

Kiiraksi nimetty voimakas ukkosrintama kasteli festivaalikansan ja jätti jälkeensä satoja pelastustehtäviä lauantaina. Ilmatieteen laitoksen mukaan eteläisen Suomen yli, itää kohti liikkunut ukkosrintama oli järjestynyt voimakkaaksi nauhaksi, joka liikkui nopeasti ja jossa salamoi voimakkaasti.

Länsi-Uudellamaalla mantereelle rantautunut rajuilma yltyi nopeasti niin voimakkaaksi, että Ilmatieteen laitos antoi vaaratiedotteen kovista myrskypuuskista. Ihmisiä etenkin pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla kehotettiin hakeutumaan sisätiloihin, ja Suomenlahdella liikkujia pyydettiin etsiytymään nopeasti rantaan suojaan myrskypuuskilta.

Uudellamaalla rajuilma aiheutti mennessään laajaa tuhoa. Pelastuslaitokset ympäri Uudenmaan vahvistivat miehitystään ja olivat valmiina kutsumaan sopimuspalokuntia avuksi. Vahvistukset tulivat tarpeeseen, sillä tehtäviä oli lauantai-iltana tullut Uudenmaan alueella satoja.

Vantaalla tänään.
Vantaalla tänään.
Kuva: Matkaaja

Liikennevirastolta kerrottiin, että se sai useita ilmoituksia ajoradoille kaatuneista puista ja muista tuulen kuljettamista esineistä. Rajumyrsky piinasi myös junamatkaajia, sillä radalle kaatunut puu aiheutti sähköratavaurion, joka vaikutti pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen. Ongelmia oli myös Lahden junaliikenteessä.

Kymmeniätuhansia kynttilänvalossa

Kiira-rajuilma jätti Länsi-Suomen rauhaan ja suuntasi myöhään illalla etelästä kohti Kaakkois-Suomea. Uudellamaalla, Hämeessä ja Kymenlaaksossa lähes 50  000 asiakasta oli sähköttä lauantai-iltana.

Eniten sähkökatkoja oli sähköverkkoyhtiö Carunan piirissä. Carunalta kerrottiin aiemmin lauantai-iltana STT:lle, että vikoja rajattiin jatkuvasti ja asiakkaita saatiin takaisin sähköverkon piiriin.

–  Ilmatieteen laitoksen vaaratiedotteen vuoksi emme voi laittaa asentajiamme töihin. Meillä on usealla vikapaikkakohdalla henkilökunta ja kalusto, mutta he joutuvat odottamaan sään laantumista päästäkseen töihin, Carunan viestintäjohtaja Henna Tuominen kertoi.

Caruna arvioi, että joillakin alueilla sähkövikojen korjaaminen voi viedä tunteja.

Kiira keskeytti Flow-festivaalin

Helsingin kesän ensimmäiset helteet vaihtuivat hetkessä rajuilmaksi. Seitsemän aikaan alkanut rankkasade ja ukkonen keskeyttivät myös Helsingin Suvilahdessa vietettävän Flow-festivaalin. Yleisön pääsy tapahtumaan keskeytettiin ja ulkolavojen esitykset keskeytettiin väliaikaisesti.

Myräkän laannuttua ohjelmaa jatkettiin useilla lavoilla, ainoastaan yhdellä lavalla lauantai-illan esitykset peruttiin.

Moni festarikävijä oli varautunut rajuilmaan sadetakilla.
Moni festarikävijä oli varautunut rajuilmaan sadetakilla.

Lehtikuvan kuvatoimittaja kertoi, että Vantaalla Haltialassa järjestettävässä Hayride -tapahtumassa muutama kojuteltta oli romahtanut rajun syöksyvirtauksen voimasta. Tapahtuma keskeytettiin, sillä puuskan uskottiin iskevän tapahtumapaikalle uudemman kerran.

Lue paikkakuntakohtaiset sääennusteet Kalevan sääsivulta.