Kii­min­ki­läi­nen Tarmo Sal­li­nen loi tram­po­lii­neis­ta ison bis­nek­sen – "Y­lio­pis­ton opin­to­lai­nal­la ostin en­sim­mäi­set tram­po­lii­nit"

Siikajoella varttunut Tarmo Sallinen keksi 1990-luvulla Yhdysvalloissa vietetyn vaihto-oppilasvuotensa aikana bisnesidean, joka on tuonut siitä lähtien leivän hänen pöytäänsä.

Oululaisyritys Acon Finland Oy Ltd:n toimitusjohtaja Tarmo Sallinen kertoo, että verkkokauppa on heidänkin alallaan todella merkittävä myyntikanava.
Oululaisyritys Acon Finland Oy Ltd:n toimitusjohtaja Tarmo Sallinen kertoo, että verkkokauppa on heidänkin alallaan todella merkittävä myyntikanava.
Kuva: Toni Länkinen

Kiimingissä asunut Tarmo Sallinen keksi 1990-luvulla Yhdysvalloissa vietetyn vaihto-oppilasvuotensa aikana bisnesidean, joka on tuonut siitä lähtien leivän hänen pöytäänsä.

Minnesotan osavaltiossa vaihdossa ollut Sallinen kävi pomppimassa isäntäperheen naapurissa olleella isolla trampoliinilla. Vastaavia ei Suomesta löytynyt, mikä ihmetytti lukiolaista.

Samaan aikaan Suomessa Sallisen isä oli perustanut Acon-nimisen yrityksen, joka suunnitteli teräksen sulatusuuneja muun muassa Rautaruukille. Kun Tarmo palasi Suomeen, otti hän isänsä kanssa puheeksi trampoliinit.

Meni jokunen tovi, kunnes Salliset toivat Suomeen kautta aikojen ensimmäisen trampoliinin.

– Yliopiston opintolainalla ostin ensimmäiset trampoliinit, haettiin niitä kahdeksan kappaletta asuntoautolla Hollannista Suomeen. Taikuri Simo Aallolta löytyy vieläkin se ensimmäinen trampoliini. Voi sanoa, että olen trampoliinin äiti tai isä, Sallinen hymyilee nyt yli 20 vuotta myöhemmin.

Sen jälkeen homma lähti vähitellen kasvamaan. Sallinen opiskeli itsensä sähkötekniikan diplomi-insinööriksi, mutta rahaa hän teki trampoliinikaupoilla.

– Ensin lähdin leirintäalueelle myymään. Sillä tavalla sain myytyä 1-2 trampoliinia päivässä. Ensimmäisenä vuonna meni kaikkiaan 44. Siitä se lähti, tuplattiin myyntimäärää joka vuosi. Vuodet 2004–2005 olivat huippuja, kun myytiin 4500 kappaletta, Sallinen muistelee.

Trampoliinit ovat Acon Finland Oy Ltd:n ykköstuote, mutta valikoimissa on myös runsaasti muuta liikuntaan ja urheiluun liittyvää.

Viitisen vuotta sitten Sallisen johtama yritys pääsi kansainvälisille markkinoille.

Erityisesti Yhdysvallat on kasvattanut yrityksen liikevaihtoa, eikä Acon ole Sallisen mukaan vielä kuin vasta vähän raapaissut Jenkkilän pintaa.

Sallisen perhe asui Minnesotassa vuosina 2015–2017, jona aikana myynti lähti siellä isosti liikkeelle. Tällä hetkellä koko yrityksen liikevaihto on kymmenisen miljoonaa, josta Yhdysvaltojen osuus on noin 40 prosenttia.

– Se ohittaa jossakin vaiheessa Suomen, Sallinen arvelee.

Yritys työllistää Suomessa 15 ja Yhdysvalloissa viisi henkilöä. Lisää on toimitusjohtajan mukaan tulossa piakkoin.

– Palkkaamme tänä vuonna Jenkkilään kaksi ja tänne yhden tai kaksi henkilöä, Sallinen kertoo.

Vaikka nyt pyyhkii hyvin, ei ole itsestäänselvyys, että huominen on yhtä valoisa. Sallinen tietää, että menestyksen eteen pitää tehdä töitä.

– Ei auta jäädä paukuttelemaan henkseleitään. Yhden vuoden aikana voi tapahtua paljon, jos ei vie asioita eteenpäin. Tuotekehitykseen satsataan, eli yritetään entisestään erottaa niitä kilpailuetuja, millä ollaan tultu tähän asti, Sallinen painottaa.

Sallinen varttui Siikajoella jokivarressa muutama kilometri kylältä Revonlahdelle päin. Nyt kun hän katsoo taakse päin tuota aikaa, tulee Siikajoelta mieleen rakkaita ja lämpimiä muistoja.

Nykyään Sallinen vierailee vanhoilla kotikonnuillaan säännöllisesti.

– Hurahdin lintuharrastukseen Siikajoella, kun näin jalohaikaran lentävän. Omillekin pojille on tullut se lintuharrastus ja suhde luontoon. Rupesin pyytämään hirviä Siikajoella ja käyn edelleen Siikajoen Eräveljien kanssa pyytämässä hirviä 1–2 viikkoa vuodessa. Minulla on tosi hyvät muistot Siikajoelta, Kiimingissä nykyään asuva Sallinen hymyilee.

Tarmo Sallinen

Asui ensimmäiset vuotensa Oulunsalossa, mutta muutti 7-vuotiaana Siikajoelle. Vietti sen jälkeen lapsuutensa ja nuoruutensa Siikajoella.

Toi Suomeen ensimmäisen trampoliinin 90-luvulla.

Acon Finland Oy Ltd:n toimitusjohtaja.

Ikä: 43 vuotta

Asuu perheensä kanssa Kiimingissä. Perheeseen kuuluu 11 lasta ja vaimo.