Lineaarisessa taloudessa neitseellisestä raaka-aineesta tuotettiin paljon halpaa tavaraa asiakasmassalle, joka käytti sitä hetken. Myymätön ylijäämä ja vähän käytetty tavara dumpattiin kaatopaikalle.
Talous toimi kuin öljyttynä – kirjaimellisesti – ja johti luonnonvarojen ylikulutukseen, ilmastonmuutokseen ja luontokatoon.
Suuri muutos on nyt menossa.
Kiertotaloudessa materiaalit ja tavarat kiertävät niin, että neitseellisiä raaka-aineita tarvitaan vain vähän eikä jätettä synny. Asiakas saa enemmän arvoa vähemmästä ja tuotteiden ja materiaalien arvo säilyy. Systeemi hioutuu ekologisesti ja liiketaloudellisesti yhä tehokkaammaksi. Tuotannosta ja kulutuksesta tulee kestävää.
Kiertotalouden mahdollistaa vähähiilinen energia, parempi energiatehokkuus ja energian säästö. Myös tuotantolaitosten ja muiden kohteiden ylijäämäenergia otetaan käyttöön yhä tarkemmin.
Yrityksiä kiertotalouteen vetää kolme trendiä.
Ympäristötietoisuus näkyy niin sääntelyssä kuin sijoittajien ja kuluttajien toiminnassa. Asiakaslähtöisyys korvaa massatuotannon ja -myynnin, mikä parantaa resurssien käyttöä ja asiakassuhdetta.
Digitaalisuus puolestaan mahdollistaa tehokkaan arvoketjujen hallinnan monimutkaisessa ympäristössä.
Samalla lineaarisen talouden toimintamallien mukaan toimivien yritysten mahdollisuudet hiipuvat.
Liiketoimintamalli kuvaa, miten ja kenelle yritys tuottaa tarjoamaansa ja miten yritys saa tästä rahaa.